Maradjunk annyiban, hogy nem volt Olaszországban - morbid valóság a határon

Publikálás dátuma
2020.03.13. 13:58

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyre másra zárulnak a szomszédos országokkal közös határátkelőhelyek. Ez talán javítja a biztonságot, ugyanis úgy tűnik: néhány "belépési pontnál" a szigorú egészségügyi ellenőrzés egy vicc.
Ausztria felöl jövök Magyarország felé, magyarázza az a kamionos, aki tesztelni akarta, miképp működik a határon a szigorított beléptetés. A fuvaros mentőket látott, de rendőröket nem. Utóbbiakkal kontaktusba is keveredett. Ennek során kiderült, hogy a sofőr múlt héten megjárta Olaszországot. És erre a rendőr azt tanácsolta neki, hogy menjen tovább, nehogy karanténba kerüljön. Alant a teljes beszélgetés:
A fenti eset mindenesetre relativizálja a kormány vírusszigorát. Az viszont fizikai tény, hogy a koronavírus-járvány miatt Ausztria péntekre virradóra több helyen lezárta a határt Magyarország felé. A nemzetközi forgalom előtt a miklóshalmi (Nickelsdorf), a kelénpataki (Klingenbach) és a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) átkelők maradnak nyitva, a vonatok pedig Szentgotthárd-Gyanafalva (Jennersdorf) irányban léphetik át a határt. A magyar és az osztrák állampolgárok emellett a pomogyi (Pamhagen), a sopronkeresztúri (Deutschkreutz), a rőtfalvai (Rattersdorf), a csajtai (Schachendorf) és a monyorókeréki (Eberau) átkelőt is használhatják. A többi Magyarországra vezető határátkelőt lezárták. A magyar hatóságok által visszaállított határellenőrzés miatt torlódásokkal és megnövekedett utazási idővel kell számolni - tette hozzá a burgenlandi rendőrség. Azt javasolták, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga ott, ne induljon útnak Magyarország felé. (A helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint délután, kora este teljesen lezárhatják az osztrák-magyar határt.)
A szlovák határon is korlátozásokat léptettek életbe: bár a köpcsényi (Kittsee) átkelő nyitva marad, a szlovák határrendészet ellenőrzi a beutazókat. Péntek reggel hét óra óta felfüggesztették a nemzetközi vonat- és buszközlekedést Ausztriából Szlovákia felé. A hajók sem köthetnek ki az országban, de az áthaladás továbbra is megengedett.
A koronavírus terjedése miatti óvintézkedések okán a román hatás is "szűkül".Marcel Vela román belügyminiszter a magyar-román határon a Battonya-Tornya, Létavértes-Székelyhíd, Méhkerék-Nagyszalonta, és a Nyírábrány-Érmihályfalva határátkelők ideiglenes bezárását jelentette be. A döntést azzal indokolta, hogy az erőforrások hatékonyabb felhasználása érdekében e határátkelők személyzetét a nagy forgalmú határátkelőhöz vezénylik. Az intézkedés nemcsak a román-magyar határ átkelőire vonatkozik. A román-ukrán határon egy (a Máramarossziget-Aknaszlatina), a román-moldovai határon kettő, a román-bolgár határon hat átkelőre vonatkozik. Egy nappal korábban a szerb hatóságok jelentettek be hasonló intézkedést. A szerb-román határon hét átkelőhely bezárását rendelték el.
Szerző

Munkatársainkat is kitüntette a főváros

Publikálás dátuma
2020.03.13. 13:35

A Népszava két munkatársának adott át Csengery Antal-díjat a Városházán Karácsony Gergely főpolgármester: szerkesztőségünkből a főváros sajtódíját N. Kósa Judit és Szalai Anna kapta meg, illetve Zubreczki Dávid, a Magyar Hang és az Abcúg szerkesztősége részesült ebben az elismerésben.
A Csengery Antal-díjat minden évben az 1848-as forradalom évfordulóján, március 15-e alkalmából adja át Budapest főpolgármestere. Idén is öt díjazottról döntött a Fővárosi Közgyűlés, a díj átadására a koronavírus miatt elrendelt vészhelyzet miatt szűkebb körben, gratuláló kézfogások nélkül került sor. Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta: „a sajtószabadság modern értelmezése nem merülhet ki a közlés szabadságában, hanem szólnia kell a hozzáférés szabadságáról is; arról, hogy adott-e mindenki, kivétel nélkül mindenki számára a jog és a lehetőség, hogy hozzájusson az életet befolyásoló döntésekhez szükséges információkhoz, torzításoktól és hazugságoktól, politikai befolyástól mentesen.”    A főpolgármester Csengery-díjban részesítette Budapest mindennapi valóságának elhivatott és független bemutatásáért az Abcúg szerkesztőségét, N. Kósa Juditot a Népszava publicisztikai rovatvezetőjét, magas minőséget és hitelességet képviselő újságírói tevékenységéért. A sajtódíjat átvehette Szalai Anna a Népszava fővárosi tudósítója, részrehajlás nélküli, tényfeltáró tudósításaiért; György Zsombor a Magyar Hang alapítója és főszerkesztője, a szerkesztőség nevében, sajtó- és szólásszabadság megőrzéséért végzett kitartó munkásságáért és Zubreczki Dávid az Urbanista blog szerzője Budapest épített környezetének és kulturális örökségének megismertetésében végzett munkájáért.     

A névadó

A főváros sajtódíjának névadója Csengery Antal polihisztor, aki az 1848-as forradalom és szabadságharc méltatlanul háttérbe sorolt hőse, a legendás Pesti Hírlap főszerkesztője, később a Magyar Tudományos Akadémia másodelnöke és a kiegyezés egyik legfontosabb szereplője.   

Szerző

Cenzúrával orvosolná a vírushelyzetet a kormánypárti média háttérembere

Publikálás dátuma
2020.03.13. 13:00

Fotó: Népszava
Az MTI egykori elnöke persze nem parttalan tilalmat akar, csak a veszélyhelyzet idejére.
A koronavírussal összefüggő ügyekben, a veszélyhelyzet idejére üdvös lenne elrendelni a cenzúrát - írta a Facebook-on Belénessy Csaba. Az MTI egykori elnöke ugyan azt nem fejti ki, mit ért cenzúra alatt, de vélhetően azt, hogy a kormányzat monopolizálhassa az információkat. (Ezt erősítheti, hogy a rendőrség, fake news-ra hivatkozva négy esetben indított nyomozást közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt.) És hogy meddig tartana egy ilyen "hírtilalom", arra nézvést Orbán Viktor szava lehet irányadó, ugyanis a miniszterelnök úgy számol: sok hónapig is tarthat a rendkívüli jogrend, azaz a veszélyhelyzet.
A javaslattevő előéletét a 444.hu foglalta össze: a 2010-es hatalomátvétel után ő lett az MTI vezérigazgatója. Felügyelte alatt követte el a Hírcentrum a Fidesz-korszak talán legkirívóbb tudatos hírhamisításait. Az ő időszakához fűződik például a Daniel Cohn Bendit EP-képviselőről szóló Híradó-blokk meghamisítása, hagyta hogy egy tudósításból kiretusálják Lomnici Zoltán fejét, illetve a hírügynökség úgy számolt be nagyobb ellenzéki tüntetésről, mintha azon alig vett volna részt valaki. Belénessy az MTI-vezérigazgatóság után tanácsadó volt az MTVA-nál 2018 végéig. Ezt követően vidéki városok médiájában tűnt fel - Dunaújváros önkormányzatával 2016-ban 700 milliós szerződést kötött a helyi média működtetésére - és például őt is ott volt Szegeden abban a kormányzati csapatban, amelyik feladata Botka László ellenzéki polgármester megbuktatása lett volna a 2019-es önkormányzati választásokon.
Szerző