"Borzasztó rossz a katasztrófavédelmi törvény", de a teljhatalomra vágyó polgármestereknek nagyon jól jön

Publikálás dátuma
2020.03.14. 08:50

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Borzasztóan rossz jogszabály a katasztrófavédelemről szóló törvény a komlói jegyző szerint. A jogász állásfoglalást kért a törvény értelmezéséről a Belügyminisztériumtól és a kormányhivataltól, ám a kérdezettek hallgatnak.
Polics József, Komló kormánypárti polgármestere csütörtökön egy személyben döntött városa költségvetéséről. A városvezető ezt azzal indokolta, hogy a koronavírus miatt március 11-én kihirdetett vészhelyzet okán a katasztrófavédelmi törvény lépett életbe, s az kimondja, hogy ilyenkor a képviselő-testület elveszti feladat- és hatásköreit, és minden önkormányzati ügyben a polgármesternek kell döntenie. Komlón az összefogó ellenzék 7, a kormánypártok pedig a polgármesterrel együtt 5 jelöltet juttattak be a városi képviselő-testületbe. Vagyis a választási eredmények alapján az ellenzék irányíthatná a 23 ezer lelkes várost, ám a vészhelyzet bevezetésével a fideszes polgármester dönthet mindenben. Eddig Polics Józsefnek a 200 ezer forint feletti beszerzésekhez bizottsági jóváhagyás kellett, mostantól akár milliárdok sorsáról dönthet a kisebbségben maradt polgármester. Így amíg tart a vészhelyzet ő határozhat a közbeszerzésekről is.
Barbarics Ildikó, az ellenzéki frakció – a Komló Összeköt – vezetője civilben ügyvéd és 18 éve képviselő, így jártas a jogi és közigazgatási kérdésekben. Barbarics szerint az a gond a katasztrófavédelmi törvénnyel, hogy abból nem derül ki, mi a jogalkotó szándéka, amikor átruházza a polgármesterre azokat a döntéseket is, amelyeknek semmi köze a veszélyhelyzethez, hisz a költségvetést vagy a közbeszerzést aligha befolyásolja a koronavírus esetleges terjedése. A mérnöki végzettségű Polics József nem vitázik Barbarics véleményével, ám azt mondja, hogy nem saját akaratából „ragadta magához a hatalmat”, hanem a város jegyzőjének, Vaskó Ernőnek a figyelmeztetésére. A jegyző ezt megerősítette. Vaskó elmondta, hogy veszélyhelyzetben a törvény alapján csak az intézmények átszervezéséről nem dönthet a polgármester, minden másról viszont igen. Komlón 12-én tárgyalt volna a képviselő-testület a költségvetésről, de akkor már vészhelyzet volt, ezért Vaskó szólt a polgármesternek, hogy mostantól csak ő határozhat a költségvetésről. S meg is kell tennie, hisz annak határideje március 15. Ezért hozott Polics egyszemélyes döntést. Vaskó Ernő elmondta azt is, hogy mivel a katasztrófavédelemről szóló jogszabály ütközik az önkormányzati törvény szellemével, állásfoglalást kért a kormányhivataltól és a Belügyminisztériumtól. Ám mindkét helyről jelezték, hogy nem kívánnak segítséget nyújtani a törvény értelmezésében. Ebből a jegyző azt vette ki, hogy a törvény értelmezhetetlen és védhetetlen, csakhogy a hivatalok – félve a politikai vezetés bosszújától – ezt nem merik kijelenteni. Vaskó szerint borzasztóan rossz a 2011-ben megalkotott katasztrófavédelmi törvény, ám ezen a kormány akár pár nap alatt segíthetne azzal, hogy kiadna egy rendeletet, amiben részletezi, hogy milyen ügyekben marad a döntés a képviselő-testületnél, és milyen ügyekben ruházzák rá a polgármesterre. Vaskó egyébként egyeztetett tucatnyi jegyzőkollégájával, s ők is egy értelmező rendeletben látják a megoldást.
Polics József azt ígéri, hogy nem kíván visszaélni a vitatott törvény által ráruházott hatalommal, s minden fontos kérdésben egyeztetni fog az ellenzéki többséggel. A másik oldal nem igen bízik ebben, amit az is megalapoz, hogy Polics úgy döntött, megvonja a képviselők 80-100 ezer forintos tiszteletdíját, mondván, a képviselők mostantól nem végeznek önkormányzati munkát. Amúgy ellentmondásos, hogy Polics ezután is számít a képviselők véleményére, de azt – illetve a véleményt megelőző szakmai munkát és a választókkal történő kapcsolattartást – nem kívánja díjazni.
Frissítve: 2020.03.14. 09:17

Vészhelyzeti üzemmódra állt át a Tesco

Publikálás dátuma
2020.03.14. 08:41
Egy Tesco kasszasora. Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Limitált mennyiséget szállítanak ki az egyes termékekből, futárjaik csak kártyát fogadnak el. Az áruházlánc üzent a karanténba zárt vásárlóknak is.
Online vásárlási limiteket és biztonsági intézkedéseket vezet be a koronavírus-járvány miatt a Tesco, hogy mindenkinek jusson az alapvető termékeikből - erről szombaton közleményben számolt be az áruházlánc.
Az egyik legfontosabb változás, hogy a legfontosabb árucikkekből csak 12 darabot lehet rendelni az online vásárlások során – a Tesco pedig már most jelzi: előfordulhat, hogy egyes termékek átmenetileg kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem lesznek elérhetőek.
 A vásárlókat kérik, hogy foglaljanak jó előre – akár három hétre is kiszállítási időpontokat, mivel az országos vészhelyzet miatt egyre több online vásárlóra számítanak. A szállítási időpontokat a kiválasztott napot megelőző munkanapon, 23 óráig lehet törölni, A futároknál csak kártyával lehet fizetni, hogy ezzel is elkerüljék a fertőzés kockázatát. A vállalat csak az árukiszállítás után vonja le a kártyákról vásárlás összegét. A karanténba helyezett vásárlóknak megrendelésükben jelezniük kell helyzetüket; velük külön egyeztet majd a futár az átadás módjáról és helyszínéről. Ők is csak bankkártyával fizethetnek, az árut pedig bevásárlószatyorban kapják meg. 
Szerző

Érik a sztrájk a postásoknál

Publikálás dátuma
2020.03.14. 07:50

Fotó: Népszava
A Magyar Posta bevételeiből nincs fedezet a béremelésre, s a kormány sem adhat elég pénzt egy uniós szabály miatt.
Amennyiben nem születik rövid időn belül tisztességes bérajánlat és megállapodás a Magyar Postánál, a cégnél működő négy szakszervezet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez – erről levélben tájékoztatták az érdekvédők Bártfay-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert. A sztrájk előszobájának tekintett lépés hétnapos tárgyalásra kötelezi a munkáltatót, s ha ez alatt sem sikerül megállapodni, megnyílik a lehetőség a sztrájkkészültség kihirdetésére. Szakszervezeti forrásaink megerősítették, hogy a postai dolgozók ezen a héten sem kaptak ajánlatot a cég vezetésétől, hogy mekkora béremelésre számíthatnak, sőt még az egyszeri hangulatjavító pénzosztás felvetésére is azt a választ kapták, hogy nincs rá fedezet. A Magyar Posta változatlanul türelmet kért, mondván, meg kell várni az Európai Unió válaszát a cégre vonatkozó irányelv módosításának kérésére, mert jelenleg a piaci szereplőként működő társaságnak 15 millió eurót meghaladó támogatást csak Brüsszel jóváhagyásával adhat a magyar állam. A Postás Szakszervezet, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők Szakszervezete azonban kénytelen sürgetni az érdemi bértárgyalást, mert a munkatársak körében napról-napra erősödik az elégedetlenség és a bizonytalanság, hiszen – ahogy levelükben fogalmaznak – „a posta helyzete és szabályozási környezete nem most vált ismertté”. Március elején levélben kérte a szabályozás felülvizsgálatát az Európai Bizottságtól a tulajdonost képviselő miniszter, hogy a kormány megfelelő összeggel támogathassa a béremeléseknél alacsonyabb tarifanövekedés miatt egyre növekvő hiány felszámolását a postánál. Ezen a héten kedden pedig a Munkástanácsok elnöke az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárához fordult, hogy segítséget kérjen a bizottság meggyőzéséhez. Palkovics Imre azt kérte Luca Visentinitől, támogassa a külön eljárás eltörlését az egyetemes postai szolgáltatóknál, hogy a feladatok ellátásának fedezetét megkaphassák, mert a mostani helyzet csak Magyarországon több mint 30 ezer munkavállaló és családtagjaik megélhetését veszélyezteti. 
Témák
sztrájk posta