Gulyás: Minden parlamenti párt az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást, 24 órán belül döntenek

Publikálás dátuma
2020.03.13. 18:21

Fotó: Népszava
A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, a kormány a következő 24 órában dönt majd erről, de információink szerint a kérdés már eldőlt.
Valamennyi parlamenti párt egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírókkal. Az MTI tudósítása szerint azt mondta: ezt fogja a kormány felé tolmácsolni, és várhatóan 24 órán belül döntést hoznak. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az operatív törzsnek van egy szakmailag megalapozott véleménye. Magyarországon a megbetegedések száma az egyik legalacsonyabb Európában, s önmagában ez talán nem indokolná az iskolák bezárását. Ugyanakkor azt is látják, hogy nagyon sokan nem érzik biztonságban a saját gyermekeiket, és ebben a helyzetben arra kell tekintettel lenni, hogy a védekezéshez úgy tudjanak hozzájárulni, hogy az Magyarország polgárai számára a lehető legmegnyugtatóbb legyen – mondta a miniszter. Hozzátette: valamennyi parlamenti frakció azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hétfőtől az összes iskolát zárják be. A kormány a frakciók álláspontjának ismeretében fog döntést hozni. Arra a kérdésre, hogy fizetés nélküli vagy fizetett szabadságra mennek-e adott esetben a pedagógusok, azt mondta: ha úgy döntenek, hogy hétfőtől nincs iskolai tanítás, akkor a törvények szerint a pedagógusoknak távolléti díj jár. Ennek összege megegyezik a fizetéssel – jelezte. Ugyanakkor arra is kitért, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen a tanévnek majdnem az egyharmada még hátra van. Az érettségi pedig az egyetlen kimeneti pont, tehát meg kell próbálni arról is gondoskodni, hogy a vizsgát le lehessen tenni. Hozzátette: abban nagyjából egyetértés van az orvosszakértők között, hogy ez az egészségügyi válsághelyzet nem néhány hétig, hanem sokkal inkább néhány hónapig fog tartani. Nincs garancia arra, hogy mikor tudják újra kinyitni az iskolákat, ha a bezárás mellett döntenek, ezért gondolták, hogy válsághelyzetben, parlamenti demokráciában minden parlamenti frakcióval szükséges egyeztetni. A kormány számára az segítség, hogy ebben a kérdésben teljes az egyetértés – tette hozzá. Arról, hogy az iskolák bezárása az egyházi fenntartású intézményekre is vonatkozik-e, azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a kettőt külön kezeljék. A miniszter további kérdésre válaszolva közölte: minden olyan kérdést érintettek a tanácskozáson, ami a védekezéssel összefüggésben van. Ez a második egyeztetés volt, és úgy tűnik, lesz a megbeszéléseknek egy kialakult rendje, hetente legalább egyszer, de lehet, hogy többször is fognak egyeztetni.

Már eldőlt a kérdés

A fertőzések száma és földrajzi kiterjedtsége alapján továbbra sem tartja a kormány indokoltnak az iskolák bezárását, de – a társadalmi nyomást és a hangulatot érzékelve – a kabinet mégis támogatni fogja az erről szóló döntést – információink szerint ezt mondta a megjelent ellenzéki pártok képviselőinek Gulyás Gergely a hétpárti egyeztetésen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményt követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormány a következő 24 órában dönt majd erről, de információink szerint a kérdés már eldőlt. Első körben formálisan a tavaszi szünetet hozhatják előre hétfőtől, ám várhatóan ennél sokkal tovább tartják majd zárva az iskolákat. Abban ugyanis ellenzéki forrásink is egyetértettek Orbán Viktorral, hogy ha most bezárják az iskolákat, akkor azokat ebben a tanévben már nem nyitják ki. (A kormányfő erről péntek reggeli interjújában beszélt) – Őrült szerencse, hogy legalább a középiskolai felvételiken túl vagyunk, az érettségizők így is nehéz helyzetben lesznek – mondta informátorunk. Állítása szerint Gulyás Gergely az ellenzék által felvetett problémákra reagálva arra is ígéretet tett, hogy kidolgoznak egy programot az otthon maradó gyerekek vagy a rászorulók legalább napi egyszeri meleg étellel való ellátására, továbbá megpróbálják kompenzálni annak a szülőnek a kieső bevételét, akinek otthon kell maradnia a gyerekével. Ezen intézkedések pontos részleteiről csak később döntenek. A jelek szerint egyébként Orbán Viktor nem volt tisztában a közoktatási törvénnyel, amikor a Kossuth Rádióban arról beszélt: „fizetés nélküli szabadságra” küldik a tanárokat. Bár formailag valóban ez lehet a helyzet jövő héttől, de a bér helyett minden tanár távolléti díjra lesz jogosult, ami megegyezik a fizetés összegével. Kérdésünkre, hogy az esetleges túlóradíjak, pótlékok is beletartoznak-e ebbe, egy szakpolitikus azt mondta, nem, de mivel a bérszerkezet megváltoztatásával ezek ma már elhanyagolható részét jelentik egy pedagógus jövedelmének, az esetleges hiányuk sem fog súlyosan érinteni senkit.
Frissítve: 2020.03.13. 22:39

Kiutasították Magyarországról az iráni diákokat, akik balhéztak a karanténban

Publikálás dátuma
2020.03.13. 17:52

Fotó: Béres Márton / Népszava
A két egyetemista számára egyelőre kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki.
Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről két iráni állampolgárságú, Magyarországon hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemistát – írja az Index, a portál információját a Belügyminisztérium erősítette meg. A portál felidézi: a két egyetemista a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén a számukra karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyta. A közlemény szerint többszöri felszólítás ellenére sem mentek vissza a kórházi szobába, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, az utasításaiknak nem tettek eleget. A kiutasítás végrehajtását egyelőre – a kiutasítás feltételeinek megteremtéséig – felfüggesztették, az érintettek részére kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A két 23 éves férfinak ezen kívül azt is megtiltotta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, hogy a következő három évben beutazhassanak Magyarországra. Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető.
Szerző

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége az óvodák, bölcsődék és iskolák bezárását javasolja rendkívüli közgyűlésén

Publikálás dátuma
2020.03.13. 17:41

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala / Facebook
Minden kulturális intézmény, sportlétesítmény bezárását, és a kulturális rendezvények lemondását is tanácsolják.
Pénteken ülésezett a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének Elnöksége. A járványra való helyzet miatt ajánlásokat fogalmaztak meg a tagszervezetek számára – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán. Ezek az alábbiak:
  • Az önkormányzati fenntartásban álló bölcsődék és óvodák esetén az intézményvezetők – a házirendtől eltérve – bármely indokra történő hivatkozással engedélyezhessék az intézménybe járó gyermekek távolmaradását.
  • Az önkormányzatok a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében zárjanak be valamennyi önkormányzati fenntartású kulturális intézményt, uszodát és egyéb sportlétesítményt, és mondjanak le valamennyi önkormányzati szervezésű kulturális rendezvényt.
  • Az önkormányzatok szervezzék meg a közétkeztetésben résztvevők minél szélesebb körű azonosítását annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülők részére az ételek házhozszállítás vagy elvitel útján történő biztosítása megoldható legyen.
  • Az önkormányzatok vezessenek elkülönített nyilvántartást a koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben felmerült költségeikről.
A BÖSZ elnöksége március 16-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze azért, hogy közös ajánlást tegyenek a bölcsődék, óvodák, alap-és középfokú oktatási intézmények bezárása érdekében. A szervezet elnöksége egyúttal felkéri a kormányt, hogy 
  • fontolja meg, milyen önkéntes munkaügyi intézkedésekkel, egyebek mellett eltolt munkakezdéssel, illetve távmunka-végzéssel biztosítható, hogy a közösségi közlekedésben a reggeli csúcsforgalom enyhíthető legyen;
  • a veszélyhelyzet fennállása alatt különösen tartózkodjon az elszámolás akadályozásától, biztosítva a hulladékgazdálkodás szereplőinek folyamatos likviditását;
  • a háziorvosokat haladéktalanul lássák el megfelelő védőeszközökkel, kézfertőtlenítőkkel, és biztosítsák számukra a háziorvosi rendelőkben lévő betegek biztonságos elkülönítésének feltételeit.
Szerző