Előfizetés

Koronavírusos a marokkói miniszter, aki pár napja még Pintér Sándorral tárgyalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.15. 10:06

Fotó: Facebook
Kezet is fogtak a politikusok.
Szombaton este közölték a marokkói lapok, hogy koronavírussal fertőződött meg Abdelkader Amara, az ország közlekedési és vízügyi minisztere. A tárcavezető szerdán Budapesten járt, és több magyar politikussal is tárgyalt – írja a 444 külföldi sajtóbeszámolók alapján. A La Vie Éco beszámolója szerint az európai tárgyalásról hazaérkező politikus szokatlan fáradtságot érzett és fájt a feje, ezért orvoshoz fordult. A tesztek pedig szombaton kimutatták, hogy az új koronavírus fertőzte meg. A tünetei nem súlyosak, ezért orvosai tanácsára két hétre házi karanténba vonul, onnan fog dolgozni. Abdelkader Amara megfertőződése Magyarország politikusainak is fontos hír. A miniszter ugyanis európai tárgyalásainak utolsó állomásaként szerdán Magyarországon is járt.
A Mapnews cikke szerint találkozott Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával, a Réaltiés Online szerint pedig Pintér Sándor belügyminiszterrel is tárgyalt. Egy fotó tanúsága szerint itt a tárgyaló felek kezet is ráztak.

A Réaltiés Online cikke megemlíti, hogy Budapest volt Amara útjának utolsó állomása, illetve azt, hogy másnap, a hazaérkezése után részt vett a marokkói kormány ülésén.

Tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 09:34

Fotó: Artur Widak / AFP/NurPhoto
Bezártak minden nem létfontosságú intézményt, és csak a legszükségesebb esetben szabad igénybe venni a közösségi közlekedést.
Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát, bezártak minden nem létfontosságú intézményt, boltot, és elhalasztották a nem sürgős pereket, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének tárgyalását – jelentette a helyi média vasárnap. Az újabb drasztikus intézkedések sorában Amír Ohana igazságügyi miniszter előbb veszélyhelyzetet rendelt el a törvényszékeken, és ezzel kibővített az átmeneti kormány jogköreit, majd elrendelte a nem sürgős bírósági ügyek befagyasztását. Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeit kedden kezdte volna tárgyalni a jeruzsálemi bíróság, de ezt május 24-ére halasztották. Vasárnaptól bezártak minden oktatási intézményt, és megtiltottak minden tíz főnél nagyobb gyülekezést. A személyautókban maximum két utas közlekedése ajánlott, és csak a legszükségesebb esetben szabad igénybe venni a közösségi közlekedést, akkor is állandó utaskártyával, és nem készpénzzel fizetve. Bezárták az összes bevásárlóközpontot, vendéglőt, kocsmát, szórakozóhelyet és sportközpontot, csak az élelmiszereket áruló boltok és a gyógyszertárak működnek vasárnaptól. Szintén zárva lesznek az állatkertek, színházak, sportcsarnokok, vidámparkok, nemzeti parkok. Nem nyitnak meg a férfiak számára a mikvék, a rituális fürdők sem, és az imahelyeken, a zsinagógákban, a templomokban és a mecsetekben is csak tízen lehetnek együtt, egymástól kétméteres távolságra imádkozva. Értesítették a hétvégi eltávozásukról vasárnap a laktanyákba visszatérő katonákat, hogy várhatóan legalább egy hónapig nem kapnak eltávozást. A munkahelyeket, ahol ez lehetséges, át kell állítani távmunkára, és ahol továbbra is együtt kell dolgozni, ott az emberek közötti legalább kétméteres távolságot kell tartani. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint vasárnapra elérte a kétszázat a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma az országban. Ketten vannak súlyos állapotban, tizenegyen közepesen súlyos betegek. Harmincnégy ismert fertőzött, aki nem mutat komolyabb tüneteket, otthonába zárkózva tartózkodik a hatóságok felügyeletével. 

Minden külföldről érkezőnek kötelező két hétre elkülönítenie magát Ausztráliában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.15. 08:35

Fotó: STEVEN SAPHORE / AFP / Anadolu Agency
Hétfőtől 30 napig nem köthetnek ki az óceánjárók, és az 500 főnél népesebb, nem létfontosságú gyülekezések is tilosak.
Új intézkedéseket jelentett be vasárnap reggel Scott Morrison ausztráliai kormányfő, így minden külföldről érkezőnek kötelező elkülönítenie magát két hétre a COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedések vasárnap éjfélkor lépnek életbe. Az egészségügy-minisztérium adatai szerint vasárnap reggel Ausztráliában 250 fertőzöttet tartottak nyilván. A korábbi – csütörtöki – 126 esethez képest több mint 100 százalékos a növekedés. A kormányfő, aki az általa „háborús kabinetnek” nevezett átalakított kormányának ülése után jelentette be az intézkedéseket, hozzátette, hogy azok célja a lakosság legsérülékenyebb tagjainak – az idős, eldugott településeken élő, rossz egészségi állapotban lévő embereknek – a megvédelmezése.
„Tudjuk, hogy a vírust nem tudjuk teljesen megállítani – ezt senki sem tudja –, de lassíthatjuk a terjedését”

– mondta Morrison.

Hétfőtől 30 napig nem köthetnek ki a külföldről érkező óceánjárók Ausztráliában, az 500 főnél népesebb, nem létfontosságú gyülekezések is tilosak. Az iskolák és egyetemek egyelőre nyitva maradnak. Ausztrália korábban már megtiltotta az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából érkezők belépését. Az ausztrál kormány több millió dolláros hirdetési kampányt indított a megfelelő higiénés szabályokról, és egy koronavírussal foglalkozó gazdasági összekötő testületet is felállít, amelynek a feladata a járvány gazdaságra gyakorolt hatásának enyhítése.

Új-Zéland is megtiltja az óceánjárók kikötését

A szomszédos Új-Zéland szombaton jelentette be, hogy elrendelte a beutazók – közöttük a saját állampolgárai – kéthetes otthoni elszigetelését, és megtiltja az óceánjárók kikötését. Új-Zélandon, ahol a koronavírus-járvány miatt törölték a hivatalos megemlékezést, vasárnap néhány bőrruhás motoros mutatta be a hagyományos maori néptáncot, a hakát az egyik christchurchi mecsetnél, ahol egy évvel korábban egy fehér szélsőséges lövöldözött. Az 51 halálos áldozatot követelő mészárlás első színhelyénél, az Al Noor mecsetnél Gamal Fouda imám fogadta a megemlékezőket, aki hangoztatta, hogy különböző vallásokhoz és kultúrákhoz tartozók emlékeznek az áldozatokról, és valamennyien egységesen új-zélandiak. Jacinda Ardern kormányfő szombaton pragmatikusnak és elővigyázatosnak nevezte, hogy lemondták a Horncastle arénába tervezett megemlékezést. Új-Zélandon nyolc diagnosztizált COVID-19 fertőzést tartanak számon. Mindenki külföldről visszatérő emberekkel érintkezett, és egyelőre helyi járványnak nincs jele. Ardern szigorú határellenőrzést vezetett be.