Páncélozott járművek vonultak végig a budapesti Szentendrei úton

Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:31

A három, látszólag honvédségi harcjárműből és egy teherautóból álló konvoj a városból kifelé tartott.
Három, látszólag a Magyar Honvédséghez tartozó páncélozott járművet lehetett látni hétfő reggel a budapesti Szentendrei úton, valamint egy teherautót. A járművek a fővárosból kifelé tartottak.
A Népszava a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult kérdéseivel, ahonnan az alábbi választ kapta: "a Szentendrei úton látott járművek az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományának felkészítése keretében tartottak Csobánka Kiképzőbázisra. A Díszegység kiképzése nem függ össze a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzettel".
Szerző
Frissítve: 2020.03.17. 07:17

Komoly gondok az osztrák határon: simán kijátszhatók a járványügyi intézkedések

Publikálás dátuma
2020.03.16. 11:06

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ezrével jönnek haza az ausztriai vendégmunkások, de nem minden határátkelőnél ellenőrzik őket, pedig a Tirolból érkezőkre karantén várna.
Komoly tömeg torlódott fel vasárnap éjjeltől a magyar-osztrák határon, miután megkezdődött az Ausztriában dolgozó magyarok hazautazása. Tirolban például hétfőtől minden szállodát és vendéglátó-ipari egységet bezárattak, így az idénymunkásokat elküldték, de az éves szerződéssel rendelkezők egy részét is kényszerszabadságra küldték a munkaadók. - Éjjel egy órára értünk Hegyeshalomhoz, s három óra alatt jutottunk be az országba – mondta Brigitta, aki egy kis tiroli falu szállodájában dolgozott vasárnap délutánig. – Kisbusszal jöttünk, amikor kiderült, hogy Tirolból, félreállítottak bennünket, s automatikusan mindenkinél elrendelték a kéthetes házi karantént. Utána kikérdeztek mindenkit, s volt, akinek a lázát is megmérték, de mindegy, mi lett az eredmény, a karantén járt. Amivel nincs semmi gond, hiszen tényleg fő az óvatosság, csakhogy azzal kapcsolatban semmilyen információt nem adtak, ez mit jelent. Le kell-e jelentkezni otthon valamelyik hatóságnál, s mi a helyzet a családtagokkal, rájuk is vonatkozik-e a karantén? Brigitta szerint a határon feltorlódott tömeg jól viselte a várakozást, ahogyan az egészségügyi személyzet is készséges volt a hazatérőkkel. Várakozás közben persze sokan telefonáltak, s így kiderült, hogy Hegyeshalommal ellentétben Kőszegnél és Rábafüzesnél simán be lehetett jönni az országba, ott senki sem tartóztatta fel a járványveszélyes helyről érkezőket, csak az Olaszországból jövőkre várt ellenőrzés. - A kint dolgozó magyarok Facebook-csoportjaiban terjed is, melyik határátkelőt kell elkerülni, hogy ne kelljen házi karanténba vonulni két hétre – állította. – Arra is biztatnak mindenkit, hazudja azt, hogy csak Bécsben vagy éppen Stájerországban vagy Karintiában volt. Ami szerintem komoly probléma, ugyanis tízezres nagyságrendben térnek haza a következő napokban az ausztriai vendégmunkások, akiknek a többségét senki sem fogja ellenőrizni.
Szerző

Napokig sem fűtés, sem melegvíz nem lesz több ezer szombathelyi lakásban

Publikálás dátuma
2020.03.16. 09:58

Fotó: Shuttestock
A gerincvezeték lyukadt ki, azt ígérik, a javítással csütörtökre végeznek.
Több mint kétezer lakásban és hetven közületi fogyasztónál szünetel a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás Szombathelyen, előre láthatólag csütörtök estig - közölte a távhőszolgáltatást végző cég hétfőn. A tájékoztatás szerint
a gerincvezeték lyukadt ki, az érintett szakaszt pedig még a fűtési időszak vége előtt ki kell cserélni, mert a meghibásodás miatt a rendszerben olyan nagy mennyiségű a vízvesztés, hogy az a kazán üzembiztonságát veszélyezteti.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleménye azt tartalmazza, hogy a nagyméretű gerincvezeték-szakasz cseréjének ideje alatt a távhőszolgáltatást egy másik kazánról részben tudják majd biztosítani, de vannak területek, amelyek ellátása máshonnan nem megoldható.
A Rohonci utca, Perintparti sétány, Szürcsapó utca, Bartók Béla körút, valamint az Ady tér és környékén hétfő reggel 6 órától szünetel a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás, amely 2100 lakást és 70 intézményt érint.
Hozzáfűzték: a munkálatokat legkésőbb március 19-én délután 19 óráig befejezik és a szolgáltatást helyreállítják.