Megerősödve vagy még inkább összeroncsolva kerül ki a járványból a magyar egészségügy (szavazás)

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:02

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A gazdasági válság jó eséllyel ismét elmossa a rendszer érdemi fejlesztésének ügyét.
 A legtöbb szakember azt valószínűsíti, a koronavírus-járvány a következő 2-3 hónapban tovább súlyobodik, és akkor tetőzik a megbetegedések, illetve a halálozások száma. Az egészségügy súlyos problémáinak (például a finanszírozási rendszer zavarainak) azonban nem sok köze van a mostani pandémiához – hívta fel a figyelmet az Új Egyenlőség friss podcastjában Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Amikor egyszer elmúlik a járvány, akkor az ország iszonyatosan rossz gazdasági helyzetben lesz, ennek már most is látni jeleit. Felszökik a munkanélküliség, sok vállalkozás tönkremegy, a hitelek egy részét nem tudják majd törleszteni. Akkor a közhangulat arra ösztönzi majd a politikusokat, hogy ezeket a közvetlen gazdasági bajokat orvosolják először, az egészségügy pedig ráér, mert lám, a koronavírust is túlélte. Vagyis nem kerül pluszpénz a rendszerbe, és ez lesz az igazi probléma. Az egyenlőtlenségek már most egyértelműek, és komoly feszültséget okoznak: például egyesek meg tudják csináltatni a 25-30 ezer forintos koronavírus-tesztet, miközben a társadalom nagy része nem fér hozzá. Ez a kettősség a járványhelyzettel együtt fokozódik a következő időszakban.
Szerző

Leállt a nemzetközi vasúti forgalom a magyar-horvát és a magyar-román határon

Publikálás dátuma
2020.03.17. 17:01
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Szünetel a nemzetközi vasúti közlekedés a gyékényesi és a magyarbólyi határállomáson - közölte a MÁV.
A közlemény szerint a 204-es és 201-es számú, Budapest-Déli pályaudvar-Zágráb közötti Agram gyorsvonatpár nem lép ki Horvátországba, illetve nem lép be Horvátországból. Belföldi forgalomban közlekedik, csak magyar állampolgárok és állandó magyar lakóhellyel rendelkező utasok utazhatnak rajta. A nemzetközi vonatok nem lépnek be Magyarország területére és innen sem lépnek ki Románia területére, Kürtös (Curtici)-Lőkösháza vasúti határállomáson szünetel a vonatközlekedés. A román kocsik csak a román szakaszon Kürtösig és onnan vissza, a magyar kocsik pedig csak Lőkösházáig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapest felé. A 78-as számú Kőrös InterCity Lőkösháza-Budapest-Keleti pályaudvar, a 79-es számú Kőrös InterCity a Keleti pályaudvar és Lőkösháza között közlekedik. A 72-es számú Traianus InterCity Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar, a 73-as számú Traianus InterCity a Keleti pályaudvar-Lőkösháza között jár. A 74-es számú Fogaras InterCity Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar között, március 18-tól pedig a 75-ös számú Fogaras Intercity a Keleti pályaudvar-Lőkösháza között közlekedik. A 472 -es számú Ister EuroNight Lőkösháza-Budapest Keleti pályaudvar között, március 18-tól a 473-as számú Ister EuroNight a Keleti pályaudvar és Lőkösháza között közlekedik. A 346-os számú Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösháza-Budapest-Keleti pályaudvar-Bécs között, március 18-tól a 347-es számú Dacia gyorsvonat Bécs-Budapest-Keleti pályaudvar-Lőkösháza között közlekedik. A vonatokon csak magyar állampolgárok és állandó magyar lakóhellyel rendelkező utasok utazhatnak. Korábbi korlátozások szerint a biharkeresztesi határállomáson hétfőtől nem közlekedik a 369-es számú, személyvonat Biharkeresztes-Nagyszalonta, a 368-as számú vonat Nagyszalonta-Biharkeresztes, a 365-os számú vonat Biharkeresztes-Nagyvárad között. Március 17-től nem közlekedik a 364-es számú vonat Nagyvárad-Biharkeresztes viszonylatban. Nem fogadnak vonatokat a Nagyszalonta (Salonta)-Kötegyán, az Érmihályfalva (Valea lui Mihai)-Nyírábrány és a Nagykároly (Carei)-Tiborszállás határátmenetben sem - áll a vasúttársaság közleményében. 
Szerző

Hiába a kordon, sok utas mégis beül elé a BKK járatain

Publikálás dátuma
2020.03.17. 16:42

Fotó: Jani Martin / Népszava
Az intézkedést a járművezetők érdekében vezették (volna) be.
A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként a több ezer fővárosi buszvezető védelme érdekében március 16-tól, hétfőtől átmenetileg az autóbuszokon és a trolibuszokon nem nyitják az első ajtót. A járatokra a második és a harmadik (továbbá csuklós buszok esetében a negyedik) ajtónál lehet felszállni. A buszok első részét kordonnal zárják el, hogy az ajánlott távolság tartható legyen a fertőzésveszély elkerülése érdekében - jelentette be a BKK honlapján.
Az elővigyázatosságból bevezetett átmeneti intézkedés célja, hogy minimálisra csökkentse az esélyét a buszvezetők koronavírusos megbetegedésének.

Hangsúlyozták, hogy Budapesten naponta több ezer buszvezető biztosítja a felszíni közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét, védelmük emiatt rendkívül fontos nemcsak a munkáltatójuk, de a fővárosban utazók számára is. Úgy tűnik azonban, hogy ez az utasok egy részét hidegen hagyja, és lazán beülnek a kordon elé, a sofőr közelébe. Még akkor is, ha máshol is van szabad hely. Ez többek között azért is érthetetlen, mivel jól láthatóan, piros szalaggal van a kordon kihelyezve, szemmagasságban a járatokon.
A 24.hu vette észre marci_pym Twitterre feltöltött képeit. A fotók alapján úgy tűnik, hogy az utasoknak át kellett bújniuk a kordon alatt, hogy az első ülésekhez férjenek.
Szerző