Előfizetés

Bezárhat a héten az összes budapesti szálloda

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2020.03.18. 09:18

Fotó: Népszava
Várhatóan az összes fővárosi szálloda bezár a héten, de vidéken sem sok értelme van már a nyitvatartásnak.
A héten várhatóan bezár az összes budapesti szálloda, a kihasználtság ugyanis nullára esett vissza a koronavírus és a járványügyi intézkedések hatására – tudtuk meg Flesch Tamástól, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől. Mint mondta: vidéken sem sokkal jobb a helyzet, így ott is sorra várhatók a bezárások. Hangsúlyozta: ebben a helyzetben most mindenki azon dolgozik, hogy a munkavállalókat megvédjék. Rövidített munkaidővel, átcsoportosítással, csökkentett fizetésekkel igyekeznek megőrizni őket a munkaadók, hogy elegendő ember legyen majd az újranyitáshoz. Hogy ez mikor lesz lehetséges, azzal kapcsolatban Flesch Tamás azt mondta: a helyzet napról napra változik, de a jelenlegi kilátások alapján az elkövetkező három hónapban erre biztos nem fog sor kerülni. Mindenki a legjobb megoldáson dolgozik, most ez a priorítás, de biztosan lesznek majd olyanok is, akiket el kell küldeni – szögezte le Flesch Tamás. Rámutatott: a turizmusban – szállodákban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben – mintegy 400 ezer ember dolgozik, akiket mind érint a jelenlegi helyzet, így a megoldást a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a kormánynak közösen kell kidolgozniuk.   

347,42 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.18. 08:26
Illusztráció: Shutterstock
Kevéssé változott, vegyesen alakult a forint árfolyama szerda reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Kedden a forint árfolyama az euróval szemben történelmi mélypontot ért el, a dollárral szemben pedig húszéves mélypontra süllyedt.
Az eurót a kedd esti 347,53 forint után kissé alacsonyabban, 347,42 forinton jegyezték. A jegyzés kedden egészen 348,92 forintig ment fel, ami a forint árfolyammélypontja.
A dollárral szemben kissé erősödött a forint, a dollárt kedd este 316,23 forinton, szerda reggel pedig kissé alacsonyabban, 315,25 forinton jegyezték. Kedden a dollár jegyzése 317,31 forintig emelkedett.
A svájci frank jegyzése a kedd esti 328,56 forintról 328,84 forintra ment fel szerda reggelre

A Ford kényszerszabadságra küldi főbb európai gyárainak dolgozóit

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.17. 20:48

Fotó: OLIVER BERG /
Várhatóan pár hétre.
Az amerikai Ford járműgyártó kényszerszabadságra küldi alkalmazottait csütörtöktől európai fontosabb gyáraiból, így a dél-romániai craiovai üzeméből is a koronavírus-járvány miatt - közölte kedden a gyártó. A Ford közleménye szerint a működés ideiglenes felfüggesztése várhatóan pár hétig tart.
Az intézkedést azzal indokolták, hogy a forgalmazók az eladások csökkentésére számítanak, a beszállítókkal való munkát pedig megnehezítik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások.

A romániai gyár dolgozói a kényszerszabadság idejére megkapják alapbérük 78 százalékát, illetve a törvény által ilyen helyzetekre előírt egyéb juttatásokat. A Ford Romániának 6 ezer dolgozója van, a dél-romániai craiovai gyárban az Ecosport és a Puma modelleket gyártják. A közlemény szerint a szakszervizek, ahol a helyi szabályozás ezt megengedi, elvégzik a fő karbantartási munkákat.  
- Bár létesítményeink működését a koronavírus eddig szerencsére korlátozottan befolyásolta, a járvány mégis példátlan hatással van alkalmazottainkra, márkakereskedőinkre, beszállítóinkra és vásárlóinkra, illetve az egész európai társadalomra

- nyilatkozta Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke.

A németországi Kölnben és Saarlouisban, illetve a romániai Craiovában március 19-től, csütörtöktől áll le ideiglenesen a termelés. A Ford spanyolországi valenciai összeszerelő üzeme és motorgyára már március 16-tól, hétfőtől ideiglenesen felfüggesztette a termelést, miután három dolgozónál koronavírus-fertőzést állapítottak meg az elmúlt hétvégén. Az üzemekben csupán a legfontosabb munkákat - például a karbantartást és a biztonsági felügyeletet - végzik el - írták. A Ford mintegy 199 000 embert foglalkoztat világszerte. A saját tulajdonú vállalatokban körülbelül 53 000 alkalmazottat, a közös vállalkozásokkal együtt pedig mintegy 67 000 embert foglalkoztató Ford Európa felel a Ford márkához tartozó autók gyártásáért, értékesítéséért és karbantartásáért Európa 50 piacán. A magyarországi autógyárak helyzetével ebben és ebben a cikkünkben foglalkoztunk.