Előfizetés

A koronavírus miatt felfüggesztik az oktatásügyi sztrájktárgyalásokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:17

Fotó: Vajda János / MTI
A pedagógus szakszervezetek most arra koncentrálnak, hogy közreműködjenek a járvány terjedésének lassításában.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábbi szándékainak megfelelően egyesítette sztrájkbizottságát, hiszen követeléseik hasonlóak. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalások eredményeként a sztrájkköveteléseket is pontosították, kiegészítették. Ugyanakkor az Emmivel megkezdett, és a jövőben közösen folytatandó sztrájktárgyalásokat – a koronavírus-járvány terjedése miatt – határozatlan időre felfüggesztik – derül ki a PSZ és a PDSZ közös közleményéből.   Mint írják, bár az oktatásban dolgozók helyzete az elmúlt években sok szempontból és elfogadhatatlan módon a mélypontjára jutott, a két pedagógus szakszervezet most mégis arra koncentrál, hogy közreműködjön a koronavírus-járvány terjedésének lassításában, ezért is állt ki az elmúlt napokban határozattan az oktatási intézmények mielőbbi bezárása mellett. „A pedagógusok – hivatástudatukat helyezve előtérbe – minden tudásukat arra használják, hogy működtessék az oktatásban elrendelt új munkarendet. A tanárok kreativitását mutatja, hogy a közösségi oldalakon egymást segítő csoportok alakulnak, módszereket osztanak meg, hiszen egyik napról a másikra kell felkészülniük a digitális oktatásra. A társadalom is összefogott: digitális eszközöket ajánlanak fel cégek, mások tudásukat kamatoztatnák az internetes oktatásban” – olvasható a közleményben.  A PSZ és a PDSZ reméli: a kormány számára ebben a helyzetben ismét egyértelművé válik, hogy a pedagógusok, az őket képviselő szakszervezetek a társadalom, a gyermekek jövője iránt érzett felelősségből emelték fel eddig is hangjukat. Hivatásszeretetük és felelősségtudatuk megkérdőjelezhetetlen. A két szakszervezet reméli azt is, hogy a koronavírus elleni közös és sikeresen megvívott küzdelem után a közszolgálat egésze, ezen belül az oktatási dolgozók is megkapják végre a méltó erkölcsi és anyagi elismerést.
Tóth Sándor pedagógus a Class Box program segítségével foglalkozik otthon levő tanítványaival az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda egyik üres osztálytermében Orosházán
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Moszkvába utazott Szijjártó, hogy gázvásárlásról tárgyaljon

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.03.18. 11:58
Szijjártó Péter külügyminiszter a ferihegyi reptéren, 2020. március 18-án
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Szergej Lavrovval találkozott a magyar külügyminiszter, aki a reggeli órákban indult útnak. Több milliárd köbméter földgáz megvásárlásáról tárgyaltak.
Moszkvában már délelőtt van, úgyhogy gyerünk! – ezzel a mondattal jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter, hogy szerdán reggel Oroszországba utazott. Utazásának célját nem közölte – a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdésünkre, és naptáruk sem tüntet fel mára kiemelt eseményt.
A Népszava ugyanakkor külügyi forrásból úgy értesült, hogy Szijjártó orosz kollégájával, Szergej Lavrov külügyminiszterrel egyeztet. A bővebben a forrás által sem ismertetett találkozó témája információink szerint Magyarország energiaellátása és energiabiztonsága lesz.
Szijjártó Péter később Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján számolt be az egyeztetés eredményeiről: mint elmondta,
idén további 2,2 milliárd köbméternyi földgázt vásárolhat Magyarország a Gazpromtól, ezzel az ország idei gázellátása biztosított.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter elmondta, hogy 2021-re is megállapodást kötöttek már 1,5l milliárd köbméter földgáz szállításáról, és megjegyezte, hogy megkezdődnek a tárgyalások a mennyiség 4,2 milliárd köbméterre növeléséről. Hangsúlyozta, Magyarország érdekelt abban, hogy déli irányból, a Török Áramlat vezetéken is gázt tudjon vásárolni, lehetőleg már a jövő év végétől. Ehhez első lépésként a magyar fél megkezdi egy 15 kilométeres vezetékszakasz építését a szerb-magyar határtól a nemzeti vezetékrendszeréig, amely első lépésben 6 milliárd köbméternyi gáz beszállítását teszi majd lehetővé évente.

Tizenegy magyart menekítettek ki egy fegyveresen lezárt panamai fesztiválról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.18. 11:43

Fotó: Anita Pouchard Serra / AFP/Hans Lucas
A helyi milícia vetett véget a járvány miatt betiltott rendezvénynek, ahonnan ki sem engedik a bulizókat.
Tizenegy magyar állampolgárt menekített ki a külképviselet egy panamai zenei fesztiválról, amelyet a koronavírus-járvány miatt zártak le a helyi fegyveres erők - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek. Az államtitkár elmondta, a magyar csoportot az elmúlt napokban érte a karantén, ami azt jelenti, hogy azt a partszakaszt, ahol a rendezvény volt, a hatóságok lezárták. A panamai konzuli iroda magyar diplomatái közbeavatkoztak, és sikeresen kimenekítették a magyarokat a karanténból - fűzte hozzá. A magyar csoportról jelenleg a bogotái nagykövetség és a panamai konzulátus munkatársai gondoskodnak; biztonságban vannak, előbb-utóbb hazatérhetnek, ami még szervezést igényel - tette hozzá Magyar Levente, aki szerint a történtek rávilágítanak annak fontosságára, „, hogy a magyar diplomáciai képviseleti hálózat minél szélesebb legyen a világon, minél több országban jelen legyünk". Hozzátette, míg Magyarország 2014-ben 85 külképviselettel rendelkezett, jelenleg 155-tel, tehát a világnak ennyi pontján van nagykövetség, konzulátus vagy konzuli iroda.
Magyarország bogotái nagykövetsége március 15-én vasárnap hajnalban értesült arról, hogy az aznap véget érő Tribal Gathering 2020 panamai zenei fesztiválon, messze bármelyik várostól, a dzsungel és a Playa Chiquita tengerpart között, magyar állampolgárok tartózkodnak. Hozzátették, március 16-án a panamai a fegyveres erők (az országnak hivatalosan nincs hadserege) és a helyi rendőrség közös akcióban körbezárták a helyszínt, mert két COVID-19-gyanús résztvevőről szereztek tudomást. "Információink szerint 700, különféle állampolgárságú (például 70 német) fesztiválvendég maradt a helyszínen, tehát kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a konzuli szolgálat személyes jelenléte és hatékony fellépése kellett ahhoz, hogy egy fegyveres erők által szigorúan őrzött területről a magyar állampolgárokat kimentsük" – hangsúlyozta a külügy. Szijjártó Péter külügyminiszter szintén szerda reggel tudatta, hogy különgéppel mentenek ki Marokkóból 146 magyart, akik másként a járvány miatti légtér-lezárások miatt az afrikai országban maradnának.