Előfizetés

Rasovszky nem pánikol, de óvatos

Kalapos Mihály
Publikálás dátuma
2020.03.19. 10:50

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fontos felkészülési versenyek maradnak el, de a világbajnok nyíltvízi úszó bízik benne, hogy a tokiói olimpiát sikerül megrendezni.
A koronavírus-járvány a világbajnok nyíltvízi úszó Rasovszky Kristóf mindennapjait is alaposan felforgatja. „Az év elején két edzőtábor volt Thaiföldön, amelyek rendben le is zajlottak. A világjárvány most kezdi átírni a felkészülésünket, hiszen a jövő héten lett volna az országos bajnokság Budapesten, a Duna Arénában, amit bizonytalan időre elhalasztottak – nyilatkozta lapunknak Szokolai László tanítványa, aki szerint könnyen lehet, hogy az olimpiáig minden jelentősebb versenye elmarad. – Április közepén utaztunk volna egy újabb edzőtáborba, Spanyolországba. A tervek szerint a májusi Lupa-tavon megrendezendő Európa-bajnokságon, valamint a júniusi hazai és a setubali világkupán indultam volna a nyári olimpia előtt. Találgatásokba nem szeretnék bocsátkozni, és a bizonytalanság nem könnyíti meg a helyzetemet, de úgy készülök, hogy augusztus 6-án az olimpiai éremért szállok vízbe.” 
A 2018-ban 5 és 25 kilométeren Európa-bajnok magyar versenyző egyelőre Balatonfűzfőn készül, nem pánikol, de igyekszik minden előírást betartani, hogy minél kisebb legyen az esélye a fertőzésre. Rasovszky a 2019-es esztendőre örömmel emlékszik vissza, amikor élete egyik nagy álma teljesült.
„Az 5 kilométer az a versenyszám volt a dél-koreai világbajnokságon, amely az elejétől a végéig úgy alakult, ahogy azt elképzeltem, hibát nem tudnék találni benne. Az olimpiai számban, 10 kilométeren pedig a lényegi célt elértem azzal, hogy a negyedik helyezésemmel kiharcoltam az ötkarikás indulás jogát” – idézte fel a kvangdzsui vb-t a tokiói nyári játékok egyik éremesélyese, aki 2019-ben a világkupa-sorozat összetett pontversenyében az élen végzett, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) pedig saját kategóriájában az év úszójának választotta.  A nyílt vízen sporttörténelmi aranyérmet szerző magyar úszó erőssége, hogy komoly iramot tud diktálni verseny közben. Ugyanakkor szeretné még továbbnövelni az utazó sebességét a hajrában és a célba érkezésén is igyekszik javítani, hiszen 2018-ban csak a benyúláson múlott a 10 kilométeren az Eb-aranya. 
„Az idei két edzőtábor során sikerült ezekben is előrelépnem. Nem tagadom, hogy annak örülnék a legjobban, ha a tokiói olimpián hűvös időjárásban, kicsit 20 Celsius fok feletti vízben rendeznék meg a versenyünket. Ha pedig még fújna is a szél, amitől hullámosabb lesz a víz, akkor már abszolút ideálisak lennének a körülmények” – fogalmazta meg vágyait Rasovszky, aki legalább öt-hat komoly kihívóval számol.
A 2016-ban olimpiai bajnok holland Ferry Weertman, a 2015-ben az olimpiai távon vb-aranyérmes amerikai Jordan Wilimovsky, a tavalyi világbajnokságon, az első helyen végzett német Florian Wellbrock és a harmadik, szintén német Rob Muffels is esélyesek között van, mint ahogyan a 2017-ben, az 5 kilométeres számban aranyérmes francia Marc-Antoine Olivier. 
„A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával és a Kvangdzsuban 200 pillangón világcsúccsal világbajnok Milák Kristóffal összehasonlítva kevésbé számítok favoritnak. Nálunk, nyíltvízi úszóknál sokkal sűrűbb a mezőny, nem is érzek magamon túl nagy terhet, de nem teszik rosszul az ellenfeleim, ha számolnak velem is” – latolgatta olimpiai esélyeit az immár a második ötkarikás játékokra készülő Rasovszky, aki 2016-ban, Rio de Janeiróban még medencében versenyzett, ám a junior világ- és Európa-bajnoki címe végképp meggyőzte arról, hogy mi is az igazi műfaja.

Fair Play-díjas cselekedet

Egy brazil újságíró kérte meg az 5 km-en világbajnok magyar nyílt vízi úszót, hogy álljon össze egy fénykép erejéig a 61., vagyis utolsó helyezett szudáni Mohamed Ibrahimmal az eredményhirdetés után. „Úgy voltam vele, ha már fotózkodunk, akkor ne csak megérinthesse a medálom, hanem élje is át, hogy milyen az, amikor az ember a vb-aranyérem gazdája lesz. Így a nyakába akasztottam. Ekkor mondtam neki, hogy te is győztes vagy, hiszen teljesítetted a távot” – emlékezett vissza Rasovszky, aki a világbajnokság óta nem találkozott versenyzőtársával.  

Névjegy

Született: Veszprém, 1997. március 22. Legjobb eredményei: világbajnok (2019, 5 km), kétszeres Európa-bajnok (2018, 5 és 25 km), Európa-bajnoki ezüstérmes (2018, 10 km) A nyíltvízi úszóknál Risztov Éva 2012-ben, Londonban aranyérmes lett az ötkarikás játékokon, a férfiaknál eddig még nem volt magyar, aki fel tudott volna állni az olimpiai dobogóra.  

Pozitív lett a koronavírus-tesztje három Magyarországról hazatért dél-koreai vívónak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:57

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott.
Pozitív lett a koronavírus-tesztje a dél-koreai vívóválogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Európából, és egy magyarországi versenyen is jártak. A dél-koreai vívószövetség közleményében nem szerepel a sportolók neve, csak az, hogy egyikük egy 25 éves nő. A női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden Ulszanban megvizsgálták, és ezután kapták meg az eredményt, amelyről értesítették az ország olimpiai bizottságát is. Később további két vívóról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. A szövetség szerint a válogatott minden tagját hazaküldték, aki a betegekkel együtt Európában járt, és számukra házi karantént írtak elő. A Koreai Köztársaságban eddig 91-en haltak meg a koronavírusos megbetegedés miatt.

Nem lehet biztonságosan olimpiát rendezni

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.18. 22:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetben nem lehet biztonsággal megrendezni a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiát. 
A szakember az M4 Sport Sporthíradójában szerda reggel elmondta, a múlt héten még végeztek doppingellenőrzéseket a MACS munkatársai is, ám be kellett látniuk, hogy ezeket le kell állítani a sportolók és a doppingellenőrök egészségének védelme érdekében. Ezért jelenleg minden közép-európai országban állnak a tesztelések.
Tiszeker beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált laborjai nem tudnak részt venni a vírus elleni harcban és a víruskutatásokban. Szavai szerint más típusú kutatás egy vírus biológiai tulajdonságait és viselkedését figyelni, mint tiltott szereket kimutatni, ráadásul egy ilyen fertőző vírus vizsgálatához nagyon komoly biztonsági előírásokat kell betartani.
A MACS vezetője számos orvos kollégájához hasonlóan szkeptikus az olimpiarendezéssel kapcsolatban.
„A japánok nyilván nagy erőfeszítéseket fognak tenni a fertőtlenítés érdekében. Nem az a kérdés, hogy a japánok képesek lesznek-e az olimpiai falut vagy a sportversenyek helyszíneit vírusmentesíteni, hanem az, hogy beengedjük-e a gondosan megszűrt és a fertőzésektől eddig megvédett sportolóinkat olyan országból érkezők közé, ahol óriási pusztítást végez a vírusfertőzés” – fejtette ki. - Most, március közepén úgy gondolja NOB, hogy lesz olimpia az eredeti időpontban, legyen így, akkor mi ezt tekintjük fő szabálynak."