gazdasági válság;koronavírus;

Kivár a kormány

Valamiért a koronavírus első hírei óta az az érzésem, hogy a kormány folyamatosan késésben van. Különösen, ha a kór terjedésének lassítása vagy a máris érezhető gazdasági hatások tompítása érdekében hozott intézkedéseket nézem. Az előbbieket a szakmai szervezetek szakértőit nélkülöző operatív törzs nevében a miniszterelnök hozta meg, amiben azért nagy szerepe volt az olaszok példájának: ott a késlekedés katasztrófához vezetett. Hogy elkéstünk-e az emberek érintkezését, így a kór terjedését mérséklő intézkedésekkel, arra a következő hetek adnak választ. De nem biztató előjel, hogy már maga a tiszti főorvos is csoportos megbetegedéseket prognosztizál. Más országok példája szerint nem alaptalanul.

De ha már más országokkal példálózunk, ajánlhatjuk a kormány figyelmébe akár a szomszédainknál, akár távolabbi régiókban is bejelentett, nem egyszer óriási összegű gazdaságvédelmi intézkedéseket. Ott nem használják mindenre a „megvédjük” igét, de az biztos, hogy gyorsabban cselekszenek. A késés abban is tetten érhető, hogy amikor a gyerekekkel együtt hazaküldték az anyákat digitálisan tanulni, nem mondták meg, hogy mire számíthatnak, kaphatnak-e jövedelemkiegészítést, vagy fizetés nélkül etessék, tanítsák a lurkókat.

De tudunk azonnal bezárt szállodákról, vendéglőkről, üzemekről és szélnek eresztett dolgozókról is. Az autógyáraink sorra leállnak. A nagyobb cégek rendelkeznek krí­zis-, vagy ahogyan most mondják, pandémiás tervvel, de a kis- és közepes vállalkozásokhoz váratlanul köszöntött be a baj. A vírus gyorsaságával terjednek a cégbezárások, a leépítések. 

Az utcára kerülők, ha kaphatnak is álláskeresési segélyt, az rövid idejű, és nem sokra elég; tartalékaik pedig, ha egyáltalán vannak, végesek. Nem lehet egyetérteni a cégtulajdonosok azonnali leépítő döntésével, az is kétséges, hogy megtehetik-e, de a kormány sem üzent nekik, miért ne tegyék. A nehezen megszült és tegnap bejelentett járulékkedvezmények, a katás taxisok átalányelengedése a gazdaság egy szűk, ám kétségkívül nehéz helyzetbe sodródott ágazatát, a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart érinti. Sok cégről hallani, hogy elfogyott az alapanyaga, a vevője, és ilyenképpen feleslegesé vált a munkaerő. Velük mit tervez a kormány?

Újabb ülés, újabb csomag? Holott a néhány tízmilliárdra rúgó, ám a dolgozók megtartását nagyban segítő járulékelengedések, ha idejében érkeznek, munkahelyeket és mondhatni életeket menthetnek meg. A kormány azonban kivár, és csak akkor cselekszik, ha már romokban van a következő ágazat is. „Előrelátásukra” jellemző, hogy március végére várnak helyzetelemzést a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásáról. Jelentjük, addig a fél ország vagy fertőzött lesz, vagy állás nélküli. 

A kormány legalább megfogadta a jegybank javaslatát, és elrendelte a cégek és a lakosság hiteltörlesztésének felfüggesztését. A munkahelyekről eddig elküldöttek és a jövőben távozók, így fizetés nélkül maradók érdekében és védelmében azonban – hiába szorgalmazzák sokan – eddig még nem hangzott el egyetlen javaslat sem.