Előfizetés

Pozitív lett a koronavírus-tesztje három Magyarországról hazatért dél-koreai vívónak

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.19. 09:57

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott.
Pozitív lett a koronavírus-tesztje a dél-koreai vívóválogatott három tagjának, akik vasárnap tértek haza Európából, és egy magyarországi versenyen is jártak. A dél-koreai vívószövetség közleményében nem szerepel a sportolók neve, csak az, hogy egyikük egy 25 éves nő. A női versenyző már Magyarországon is torokfájásra panaszkodott, majd kedden Ulszanban megvizsgálták, és ezután kapták meg az eredményt, amelyről értesítették az ország olimpiai bizottságát is. Később további két vívóról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. A szövetség szerint a válogatott minden tagját hazaküldték, aki a betegekkel együtt Európában járt, és számukra házi karantént írtak elő. A Koreai Köztársaságban eddig 91-en haltak meg a koronavírusos megbetegedés miatt.

Nem lehet biztonságosan olimpiát rendezni

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.18. 22:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult jelenlegi helyzetben nem lehet biztonsággal megrendezni a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiát. 
A szakember az M4 Sport Sporthíradójában szerda reggel elmondta, a múlt héten még végeztek doppingellenőrzéseket a MACS munkatársai is, ám be kellett látniuk, hogy ezeket le kell állítani a sportolók és a doppingellenőrök egészségének védelme érdekében. Ezért jelenleg minden közép-európai országban állnak a tesztelések.
Tiszeker beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált laborjai nem tudnak részt venni a vírus elleni harcban és a víruskutatásokban. Szavai szerint más típusú kutatás egy vírus biológiai tulajdonságait és viselkedését figyelni, mint tiltott szereket kimutatni, ráadásul egy ilyen fertőző vírus vizsgálatához nagyon komoly biztonsági előírásokat kell betartani.
A MACS vezetője számos orvos kollégájához hasonlóan szkeptikus az olimpiarendezéssel kapcsolatban.
„A japánok nyilván nagy erőfeszítéseket fognak tenni a fertőtlenítés érdekében. Nem az a kérdés, hogy a japánok képesek lesznek-e az olimpiai falut vagy a sportversenyek helyszíneit vírusmentesíteni, hanem az, hogy beengedjük-e a gondosan megszűrt és a fertőzésektől eddig megvédett sportolóinkat olyan országból érkezők közé, ahol óriási pusztítást végez a vírusfertőzés” – fejtette ki. - Most, március közepén úgy gondolja NOB, hogy lesz olimpia az eredeti időpontban, legyen így, akkor mi ezt tekintjük fő szabálynak."

UEFA: munkacsoport alakul az idény befejezéséért

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.18. 12:51

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Külön munkacsoportot hozott létre az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), amelynek feladata javaslatok kidolgozása a kontinenstorna halasztása következtében kialakult új helyzet kezelésére.
Az UEFA 55 tagországa kedden teljes egyetértésben döntött az idén nyárra kiírt Európa-bajnokság – amelynek Magyarország is társrendezője – elhalasztásáról egy évvel. A kontinenstornát 2021. június 11-július 11. között bonyolítják le.
Ami a klubfutballt illeti, az UEFA azt tűzte ki célként, hogy amennyiben javul a helyzet, legkésőbb 2020. június 30-ig minden bajnokság és nemzetközi kupasorozat befejeződjön. Hogy csökkentsék a halasztások okozta réseket a versenynaptárban, előfordulhat, hogy az újraindulást követően a belföldi bajnokságok mérkőzéseit hétköznapra, míg az európai kupasorozatok találkozóit a hétvégére ütemezik. A munkacsoport feladata megoldási javaslatok készítése minden eshetőségre. Elsősorban arra az esetre kellenek tervek, ha a járvány miatt még május végén sem lehet mérkőzéseket rendezni. A következő, 2020–2021-es idény BL-, illetve El-selejtezőire június 30. után kerül sor az alkalmazkodás jegyében – ez két hetes csúsztatása a rajtnak a tervezett időponthoz képest –, ezért lenne fontos a megadott időpontig befejezni a szezont. Természetesen ez akkor lehetséges, ha sikerül időben legyőzni a koronavírust.
Az Eb elhalasztása miatt egyelőre nincs időpontja a 2021-re tervezett magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, az angliai női kontinenstornának és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szervezésében első alkalommal megrendezésre kerülő 24 csapatos klubvilágbajnokságnak. Ezek a sorozatok mind ütköznek az Eb új időpontjával.