Karácsony Gergely egy érzékletes ábrán szemlélteti, miért fontos most otthon maradni

Publikálás dátuma
2020.03.19. 14:05

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ez alapján lényegesen csökkenthető a fertőzés terjedése.
Időt kell nyerünk, hogy a vírus okozta megbetegedések ne egyszerre szakadjanak rá a magyar egészségügyi ellátórendszerre. Ehhez a leghasznosabb eszköz, hogy korlátozzuk a személyes találkozókat - hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán Karácsony Gergely is. A vírus terjedésének szemléltetésére bejegyzésében megosztott egy olyan ábrát is, amely a távolságtartás erejét mutatja be. Eszerint ha nincs egyéni távolságtartás, akkor egy fertőzött helyett 30 napon belül 406 lesz. 75 százalékkal kevesebb kontaktus esetén azonban ez a szám 2,5 marad.    A főpolgármester a kormány és az operatív törzs üzenetével összhangban arra kért mindenkit, hogy aki csak teheti, maradjon otthon.
Szerző
Frissítve: 2020.03.19. 14:38

Jövő héttől másik teremben ülésezik a parlament

Publikálás dátuma
2020.03.19. 13:46

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Azért, hogy nagyobb távolságban ülhessenek egymástól a képviselők.
Az Országgyűlés Házbizottságának csütörtöki ülésén arról döntöttek, hogy jövő héttől a parlament felsőházi termében folytatják az ülésezést - tudta meg az Index a bizottság egyik tagjától. Ennek oka, hogy ott több a hely, nem kell annyira közel ülniük egymáshoz a járványnak egyébként több okból is fokozottan kitett politikusoknak. A parlament jelenleg az alsóházi teremben ülésezik, a felsőházi termet turisták látogatják, illetve konferenciákat és fogadásokat tartanak ott.  
Szerző

Két fővárosi cég került állami felügyelet alá

Publikálás dátuma
2020.03.19. 13:11

Fotó: Google Street View
A cégek biztonságáért felelős akciócsoport egyelőre csak tájékozódik.
Két fővárosi cégnél, a Fővárosi Vízműveknél és a Fővárosi Csatornázási Műveknél jelentek meg ma reggel a Honvédelmi Minisztérium koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport munkatársai – tájékoztatta a Népszavát Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki rögtön sietett eloszlatni azt a tévhitet, miszerint az akciócsoport a két kiválasztott fővárosi stratégiai jelentőségű vállalatoknál átvette az irányítást. Bár, hogy pontosan milyen feladatot látnak el a HM cégekhez kiküldött munkatársai, azt egyelőre sem a fővárosi önkormányzat vezetői, sem a két közszolgáltató vállalat vezérkara nem tudja. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a cégeket továbbra is az eredeti menedzsment irányítja. Az akciócsoportok küldöttei most még csupán tájékozódnak, semmiféle utasítást nem adtak ki és nem is intézkedtek semmiről. Minderről a cégvezetők tájékoztatták Tüttő Katát, a Fővárosi Operatív Törzs vezetőjét, miután a városvezetés sem tegnap, sem ma nem kapott semmiféle tájékoztatást a tervezett kormányzati lépésekről, illetve az vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport várható tevékenységéről. A HM tegnap is csak a kijelölt vállalatok vezetését értesítette arról, hogy ma felkeresik őket az akciócsoport munkatársai. Az önkormányzatot, habár tulajdonos, sem hivatalosan, sem informálisan nem tájékoztatták a várható lépésekről. Így a létfontosságú vállalatok kiválasztásába sem vonták be a városvezetést. Kicsit meg is lepődtek, hogy sem az erőművet üzemeltető FŐTÁV, sem az hulladékszállításért felelős FKF, sem a közösségi közlekedést végző BKV nem került be a védendő, ellenőrizendő cégek közé. A városvezetés mindenesetre írásbeli jelentést vár a Vízművek és a Csatornázási Művek cégvezetőitől az akciócsoport tevékenységéről, a kiadott intézkedésekről és feladatokról. Az akciócsoport munkáját meghatározó 2011-es katasztrófavédelmi törvény egyébként fokozatos „irányításszerzést” ír elő, amelynek értelmében a kormány vészhelyzet esetén rendeletben előírhatja, hogy a termelési, ellátási és szolgáltatási kötelezettségek miatt mely cégek kötelezhetőek arra, hogy szerződést kössenek az állammal, illetve, hogy mely termékekről vagy milyen szolgáltatásokról kell szerződniük. A helyzet súlyosbodása esetén közvetlen állami irányítás alá vonhatóak a cégek. Egyelőre – legalább is Budapesten – sem állami szerződéskötésről nincs szó, sem az irányítás átvételéről. A döntésekről a jogszabály szerint az állami szereplőknek minden esetben írásban kell tájékoztatniuk a cég vezetését és a vészhelyzettel össze nem függő ügyekben nem hozhatnak döntést. Az államnak a vészhelyzet visszavonása után kártalanítani kell a céget, illetve tulajdonosát, az állami döntéshozók rendelkezései által okozott veszteség miatt. A főváros mindenesetre azt kérte a cégek menedzsmentjéről, hogy ők is dokumentálják a történteket.  
Szerző
Frissítve: 2020.03.19. 14:24