Előfizetés

Szabad szemmel: a fertőzés halálos döfést vihet be a szorosabb integrációnak

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.20. 07:35

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 20.
FAZ Aggódik a német autóipar, mert azt észleli, hogy az új keletű határellenőrzések, illetve a vírus láttán elrendelt egyoldalú nemzetállami lépések veszélyeztetik a szállítási láncokat. A német járműgyártók szövetségének elnök asszonya főleg a kelet-európai helyzettel elégedetlen. Úgy véli, ha nem találnak közös megoldást, akkor reménytelen abban bízni, hogy fennmaradhatnak az ütemezett szállítások. Már most is óriási akadályt jelentenek a hosszas várakozási idők, de a helyzet csak még rosszabb lesz, ha az érintett gyárak újra fel akarják majd futtatni a termelést. Addigra mindenképpen ki kell találni valamit EU-szinten – hangsúlyozza a vezető. Annál is inkább, mert nem lehet tudni, mikorra jut túl az autógyártás a mostani válság következményein. A világjárvány miatt a VW-Audi lemondta szokásos éves sajtótájékoztatóját. Inkább arra összpontosít, hogy megvédje mind az alkalmazottakat, mind a megrendelőket és jó gazdasági döntéseket hozzon ebben a rendkívüli helyzetben. A cég külföldi üzemei leállnak, a hazai gyárak pedig rövidített munkaidőben dolgoznak.
Los Angeles Times A koronavírus felbukkanásáig a nacionalista populizmus jelentette a legnagyobb veszélyt Európában, mert az olyan tekintélyuralmi vezetők, mint Orbán Viktor, beásták magukat a földrész szívében. Igyekeztek megfojtani olyan, független intézményeket, mint a szabad sajtó és a szuverén igazságszolgáltatás, miközben a migránsokat okolták a társadalom bajaiért. Most ugyanezek a politikusok azt figyelik, a járvány élesen nacionalista alapokon éket ver-e a 27-ek közé. A ragály terjedésével már tucatnyi tagállam rendelt el utazási korlátozásokat, nagyjából úgy, ahogy azt a középkori városállamok tették, amikor felhúzták a felvonóhidakat, ahelyett, hogy egyesült erővel szálltak volna szembe a közeledő ellenséggel. A fertőzés halálos döfést vihet be a szorosabb integrációnak, mert lehet, hogy a végén a nemzeti önérdekek kerekednek felül. A helyzet olyan, hogy még a Bizottság is kénytelen volt beutazási tilalmat meghirdetni a 3. országok polgárai számára, mert a tagállamok össze-vissza zárták le a határokat a schengeni övezeten belül. Közülük van egy-két olyan kormány is, amely a lehető legkeményebb bevándorlás-ellenes vonalat képviselte 2015-ben. Így Orbán, valamint a lengyelek és a csehek. A szolidaritás rámehet a fertőzésre. A kölni egyetem egyik politológusa pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a válság rendkívül sokat ártott a Bizottság tekintélyének. És minél tovább elhúzódik a baj, annál inkább visszatér a nacionalizmus. Szélsőjobbos és migránsellenes csoportok mindenütt felbátorodhatnak, hiszen egy-két ország minden további nélkül elrendelte a határellenőrzések visszaállítását. És hogy ez így történt, az egyhamar nem is megy feledésbe.
Washinton Post/Bloomberg A hírügynökség helyzetképe megkérdőjelezi, hogy az utazások korlátozásával vissza lehet szorítani a koronavírust. Véleményét arra alapozza, hogy egészségügyi szakértők nem sok értelmét látják a határok lezárásának, de még annak sem, hogy az országokon belül fogják vissza az utasforgalmat. Ezzel szemben hatalmasak a társadalmi és gazdasági költségek. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy teljesen haszontalanok ezek az intézkedések, mert hozzájárulhatnak, hogy lassabban terjedjen a kórokozó, és így a hatóságok időt kaphatnak a felkészülésre. Ami a határokon jelenleg történik Európában, az példátlan a 2. világháború óta. A spanyolok, franciák és az olaszok pedig saját területükön követték a kínai példát és karantént rendeltek el. Egy-két üzletfajtát leszámítva gyakorlatilag leállították a belkereskedelmet. Az utazások betiltása szétveri az áruforgalmat, árt a növekedésnek, de ezen felül megakasztja a segélyek és az alapvető termékek célba juttatását is. Ugyanakkor a hatóságok eltitkolhatják az újabb megbetegedéseket, nehogy korlátozzák náluk az árucserét, illetve az utazásokat. A korábbi járványok tapasztalatai is azt támasztják alá, hogy a legtöbb esetben igazából értelmetlen a mozgás szabadságát felfüggeszteni. De egyes tanulmányok szerint arra azért jók, hogy késleltessék a vírus behurcolását, valamint hogy a fertőzés elérje csúcspontját. A WHO úgy foglalt állást, hogy ezeknek a lépéseknek arányban kell lenniük a közegészségügyi kockázatokkal. Nem tarthatnak sokáig és időről időre meg kell vizsgálni az adatok birtokában, hogy nem kell-e feloldani azokat. Nincs jó véleménnyel viszont a szervezet a határon végzett hőmérőzésről, mert az hasztalan azoknál, akiknél még csak lappang a kórokozó. Inkább azt ajánlja, hogy kérjenek egészségügyi igazolást az úton lévőktől.
Neue Zürcher Zeitung Feszült nyugalmat tapasztalt a magyar-osztrák határon az elmúlt napok tumultuózus jelenetei után a lap tudósítója. Magyarország, amely a határzárral sok 10 ezer hazatérőt lepett meg, tesz ugyan engedményeket, de azért maradtak megválaszolatlan kérdések. Viszont már Parndorfnál, a határtól 20 kilométerre lehet látni a kamionoszlopot. Nickelsdorfnál a személykocsik, kisteher járművek és lakókocsik is összetorlódtak. Az utasok főleg szerbek, románok és bolgárok, akik viszik haza a nyugati vendégmunkából a motyójukat is. Most haza akarnak jutni, még mielőtt a vírus megtalálja őket, vagy a sorompók leengedése folytán a senki földjén rekednek. Csakhogy Magyarország hétfő este azt közölte váratlanul, hogy kizárólag a saját polgárait engedi be. Attól fél, hogy a rázúduló tömegek óriási ragályforrást jelentenek. A színfalak mögött intenzíven zajlik az egyeztetés Budapest és Bécs között, de a szerda éjjel megnyitott humanitárius folyosó nem volt elég, hogy véget vessen a torlódásnak. Úgy hogy másnap elölről kezdődött a tumultus. A magyar hatóságok ragaszkodnak az utazók hőmérsékletének megméréséhez, továbbá biztosítékot akarnak Bulgáriától, Romániától és Szerbiától, hogy azok befogadják a saját polgáraikat. A nyomás hatalmas Ausztria és az EU részéről. A fő kifogás az, hogy a magyar fél csak röviddel az intézkedés bevezetése előtt adott tájékoztatást, ám akkor más rengetegen úton voltak. Ugyanakkor a kaotikus viszonyok és határon jelentkező spontán tiltakozások gátolják a teherautók forgalmát, ami érinti az élelmiszerek, illetve a koronavírus miatt kulcsfontosságú áruk szállítását is. Szerda délben azután a magyarok beleegyeztek, hogy átmenetileg újból megnyitják a határt, de csak a románok, bolgárok és szerbek számára. Mindenki mást feltartóztatnak az osztrákok, még 30 kilométerrel odébb, hogy senki ne fusson bele a csapdába. Ezzel együtt Hegyeshalomnál továbbra is bizonytalan a helyzet. Egyrészt mert az összetömörült emberek minden további nélkül terjeszthetik a járványt. Másrészt nagy kérdés, mennyire marad működőképes a szállítmányozás nyugaton, ha kiesnek a keleti sofőrök. Ugyanez vonatkozik az öreg-, illetve betegellátásra. Ausztria éppen ezért fenn akarja tartani a kishatárforgalmat.
Libération Mivel Magyarország és Lengyelország megtiltotta minden külföldi beutazását, sok ezer hazafelé tartó keleti vendégmunkás akadt el a két ország nyugati határain. Az EU keleti felén minden ország elbarikádozza magát a múlt hét óta. Hegyeshalom felé több napara teljesen leállt a forgalom az autópályán. Orbán Viktor döntése főként románokat és bolgárokat sújt. A schengeni szabályok értelmében nem lehet gátolni a tagállamok polgárainak mozgását, de pont ezt hagyta figyelmen kívül a magyar és a lengyel kormány. A várakozás nem egy esetben meghaladta a fél napot, gyakran víz és élelem nélkül, és az emberek csak a szabadban tudták elvégezni a dolgukat. A szerda éjjel nyitott humanitárius folyosó révén mintegy 3500 román és több száz bolgár haladhatott át Magyarországon. De másnap ismét 25 kilométeres sor alakult ki az osztrák-magyar határon. Úgyhogy a végén Budapest ismét belement abba, hogy a következő éjjel is felhúzza a sorompót. A románok megpróbáltatásai azonban ezzel nem érnek véget, mert odahaza kéthetes karantén vár rájuk.

Országos karantént rendeltek el Argentínában

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.20. 07:10
Alberto Fernández argentin elnök
Fotó: JUAN MABROMATA / AFP
Március végéig az emberek kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat.
Az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben március 31-ig Argentínában – jelentette be Alberto Fernández argentin elnök helyi idő szerint csütörtökön, miután megvitatta a tartományi kormányzókkal a koronavírus terjedése miatt szükséges intézkedéseket. Fernández közölte, hogy március végéig a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat. A tilalom nem vonatkozik orvosokra, ápolókra, rendőrökre, élelmiszer-, gyógyszer- és olajipari dolgozókra, ők bejárnak majd a munkába. Az elnök szerint közegészségügy veszélyeztetése címén felelősségre vonhatják azokat, akik indokolatlanul tartózkodnak otthonaikon kívül. A karantén betartására rendőrjárőrök fognak ügyelni. Jelenleg Argentínában 128 koronavírussal fertőzöttről tudnak a hatóságok, és eddig hárman haltak bele az újfajta kórokozó előidézte Covid-19 nevű betegségbe. Argentína más latin-amerikai országokhoz hasonlóan a minap zárta le határait, két hétre felfüggesztette az oktatást az iskolákban, de a hatóságok eddig csak kérték a polgárokat, hogy maradjanak otthon, nem foganatosítottak kötelező lakhelyelhagyási tilalmat. Ugyancsak csütörtökön a latin-amerikai országok nagyobb légitársaságai – a többi között a chilei LATAM, a kolumbiai Avianca, a mexikói Aeroméxico és a panamai Copa Airlines – jelentős mértékben korlátozták a nemzetközi repülőjáratok indítását és fogadását, Panama és Kolumbia pedig egy hónapig tartó általános utazási tilalmat rendelt el. A chilei parlament csütörtökön bejelentette, hogy a koronavírus okozta válság miatt október 25-re halasztja el az eredetileg április 26-ra tervezett népszavazást az új alkotmány elfogadásáról.

Ausztria szigorítja az egészségügyi ellenőrzést a magyar és a szlovén határon

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.03.20. 07:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
A két országból érkezőknek maximum négy nappal korábban kiállított orvosi igazolást kell felmutatniuk arról, hogy nem fertőződtek meg.
Ausztria is megszigorítja az egészségügyi ellenőrzést a magyar és a szlovén határon, ami azt jelenti, hogy éjféltől a két országból érkezőknek maximum négy nappal korábban kiállított orvosi igazolást kell felmutatniuk arról: nem fertőzte meg őket a SARS-CoV-2 vírus. Akinek nincs ilyen papírja, attól meg lehet tagadni a beutazást – írja a Kurier. A lap szerint osztrákokra ez a kötelezettség nem vonatkozik, nekik viszont 14 napos otthoni karantént kell vállalniuk. Aki csak átutazik az országon, az megússza a dolgot, ha biztosra lehet venni, hogy záros határidőn belül elhagyja az országot. Nem érvényes továbbá a teherautók sofőrjeire és azokra sem, akik ingázóként dolgoznak Ausztriában.
Egy másik cikkben arról írnak: az osztrák külügyminiszter telefonon beszélt magyar, cseh, szlovák, olasz és szlovén kollégájával, mert azt szeretné, ha azok érintett polgárai a koronavírus ellenére változatlanul átjárhatnának dolgozni Ausztriába. Schallenberg, aki a megbeszélésbe bevonta saját, Európa-ügyekben illetékes kollégáját is, utána azt mondta, hogy mindenki úgy látja: a határok lezárása ellenére is fenn kell tartani a lakosság ellátását, vagyis a teherforgalmat a lehetőségekhez képest mentesíteni kell a korlátozásoktól. Az ingázók ügyében Magyarországgal és Csehországgal már megvan a megállapodás, a szlovákokkal még tárgyalnak. Közben az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy már német határon igyekeznek kiszűrni azokat a tranzitutasokat, akik jelenleg nem juthatnak be Magyarországra. Így akarják megelőzni, hogy megint lehetetlen állapotok alakuljanak ki Hegyeshalomnál. Nehammer felszólította a magyar határ felé tartó szerbeket: ne próbálják meg az átkelést, mert teljesen értelmetlen. A magyarok úgysem engedik be őket.