Trump szerint a vírus kínai, saját teljesítménye pedig kiváló

Publikálás dátuma
2020.03.20. 16:12

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A kanadai után a mexikói határ lezárása következik.
Gavin Newsom kaliforniai kormányzó elrendelte, hogy mindenki maradjon otthon. A 40 millió lakosú államban a következő két hónapban minden második ember meg fogja kapni a koronavírust. Hasonló intézkedéseket hoztak az ország túloldalán is: New York City leállt, már a Wall Street is távmunkában működik. Ezzel szemben mintegy fél tucat amerikai államban semmit vagy alig valamit tettek eddig a járvány fékezésére. Ezek mind republikánus vezetés alatt állnak, és a konzervatív vidéki kultúrát képviselik. Az oklahomai kormányzó például étterembe vitte a családját és mindenki mást is arra buzdított, hogy élje tovább a korábban megszokott életét. A floridai strandokat ellepték a tavaszi szünetüket töltő diákok, akik fittyet hánynak a tíz főnél nagyobb csoportosulások kerülését ajánló járványügyi központra. A Trump-kormányzat a szükséghelyzetre hivatkozva megpróbálja megvalósítani egy sor régi, eddig a kongresszusi ellenállás miatt meghiúsult ötletét, például azt, hogy a déli határról kivétel minden menedékkérőt fordítsanak vissza. A kanadai határzár bejelentése után várhatóan órákon belül a mexikói következik. Egyik esetben sem világos, ki a kezdeményező, mert Kanadában és Mexikóban is sokkal kevesebb a fertőzött, mint az Egyesült Államokban, ahol 12 ezernél több fertőzést és csaknem kétszáz halálesetet regisztráltak. 
Az elnök mindenesetre azt állítja, hogy ő kezdettől tisztában volt a fenyegetéssel és már korán határozott intézkedéseket tett, például megtiltotta a kínaiak beutazását. A helyzet politikai vonatkozásait jelzi, hogy Trump csütörtöki sajtóértekezletén egy hátulról készült fotón jól látszik, amint a kinyomtatott szövegben a „korona” jelzőt az elnök által is használt vastag, fekete filctollal valaki „kínaira” javította. Trump a kamerák előtt meg is nyomta a szót, hogy véletlenül se sikkadjon el az idegenellenes üzenet. Az mondta, hogy ő a járvány kezelése terén egy tízes skálán tízest adna magának, és különben is, még egyetlen adminisztráció sem volt olyan sikeres az első három és fél évében, mint az övé. A Fehér Ház ezzel együtt utasította az államok munkaügyi központjait, hogy ne tegyék közzé a munkanélküli segélyért fordulók pontos számát, a helyi sajtónak csak általánosságokban beszéljenek a helyzetről. Az eddig valóban remek foglalkoztatottsági adatok gyorsan romlanak: egyetlen hét alatt 30 százalékkal nőtt az állásukat elveszítők száma, és a folyamat még csak most kezdődik. 
A válság persze nem mindenkit fenyeget egyformán. A New York Times megírta, hogy három republikánus és egy demokrata párti szenátor is időben, még az összeomlás előtt kivonta saját pénzét a tőzsdéről. Valamennyien rendelkeztek a járvány mértékére és következményeire figyelmeztető korai hírszerzési, illetve egészségügyi információkkal. A szenátus olyan tervezeten dolgozik, amely még áprilisban 75 ezer dollár éves jövedelemig minden adófizetőnek  1200, plusz a családoknak gyermekenként további 500 dollárt juttatna. Ez azonban a bírálók szerint legfeljebb a lakhatási költségekben és az ennivaló beszerzésében segít, de aligha ösztönöz majd a gazdaságot élénkítő, extra fogyasztásra – főleg, hogy az élet leállásával nincs is nagyon hol elkölteni a pénzt. Az ellenzéki többségű képviselőház ennél többet, a Fehér Ház valamivel kevesebbet javasol, de abban mindenki egyetért, hogy nagyon nagy és azonnali intézkedéscsomagra van szükség.

Mégiscsak jó, ha van futballpálya!

Seattle Shoreline nevű elővárosának egyik közösségi futballpályájára alig tucatnyi munkás egyetlen nap alatt felhúzott egy kétszáz ágyas vészkórháznak alkalmas sátrat. Az ágyakkal és felszerelésekkel való berendezés természetesen sokkal nagyobb költség és több munka, de Seattle-ben és környékén a járvány miatt heteken belül háromezer plusz kórházi férőhelyre lesz szükség, így a megyei kormányzat nem várt tovább, hanem saját hatáskörben intézkedett.

Egy nap alatt megduplázódott a halálos áldozatok száma Belgiumban

Publikálás dátuma
2020.03.20. 15:26

Fotó: Valentin Bianchi / AFP/Hans Lucas
Hollandiában már majdnem 80 ember halt meg a koronavírus miatt.
Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at.
Belgiumban a pénteken közzétett adatok szerint 462 új megbetegedést jelentettek, ezzel 2257-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 16 új haláleset történt, így már 37-en haltak meg a betegségben.

A főként fapados járatokat fogadó dél-belgiumi Charleroi nemzetközi repülőterének igazgatósága pénteken bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés okozta válság miatt jövő szerdától április 5-ig nem fogad és nem indít egyetlen személyszállító repülőgépet sem. Indoklásuk szerint az ideiglenes bezárást a légitársaságok járattörlései indokolják. - A helyzet alakulásától függően az időszak meghosszabbítható - tették hozzá.
Hollandiában 2468 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon. A járvánnyal összefüggésben péntekre 18-an haltak meg, ezzel 76-ra emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma.

Pénteki adatok szerint Luxemburgban 484 fertőződtek meg és négyen haltak meg a Kínából kiindult vírus okozta betegségben. Luxemburg már csütörtökön döntött egyetlen repülőterének ideiglenesen lezárásáról. A bejelentése szerint a repülőtér hétfőtől nem indít és nem fogad egyetlen személyszállító repülőgépet sem. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 160 országban és területen mutatták ki. Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 244 523-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 030, és 86 026 ember meggyógyult.

Visszafordítanak egy repülőt Johannesburgban, az utasokat orvosok vizsgálják

Publikálás dátuma
2020.03.20. 14:35
Utasok a johannesburgi reptéren
Fotó: LUCA SOLA / AFP
A fertőzés megjelent a Zöld-foki Köztársaságban is és Nigerben is, egészségügyi hatóságok a helyi fertőzéstől tartanak. Turisták ezrei rekedtek Marokkóban.
Vesztegzár alá vettek pénteken egy repülőgépet Johannesburg repülőterén, az utasokat orvosok vizsgálják az új típusú koronavírus okozta járvány veszélye miatt.      Afrika legforgalmasabb repülőtérének vezetősége azt közölte, hogy a repülőgép egy elzárt hangárban van, munkatársai pedig együttműködnek a gépet üzemeltető légitársasággal a külföldi állampolgárok hazatérése érdekében. Dél-Afrikában – ahol jelenleg 202 fertőzöttet tartanak nyilván – vasárnap hirdették ki a rendkívüli állapotot, és megtiltották a beutazást több ország, köztük Olaszország, Kína, Németország és az Egyesült Államok állampolgárai számára. Az országból kiutazni sem lehet az érintett államokba. Az állami kézen lévő South African Airways légitársaság júniusig felfüggesztette az összes nemzetközi járatát. Pénteken a Zöld-foki Köztársaság közölte, fertőzött van az országban. A kormány közleménye szerint a 62 éves brit állampolgáron, aki március 9-én érkezett az országba, 16-án mutatkoztak a tünetek. Jelenleg Afrika 37 országából jelentettek koronavírus-fertőzéseket, összesen több mint 800-at. A fertőzöttek többsége külföldi, ám az afrikai egészségügyi hatóságok aggódnak egy esetleges helyi terjedés miatt is. Nigerből péntekre virradóra szintén jelentették az első fertőzöttet, az ország egy állampolgárát, aki előzőleg több, nyugat-afrikai országban volt, ám nem járt a kontinensen kívül. Marokkóban helyi idő szerint pénteken rendkívüli közegészségügyi helyzet lép életbe, amelynek értelmében lakhelyelhagyási tilalmat is bevezetnek. Az országban vasárnap minden nemzetközi repülőjáratot töröltek, így turisták ezrei rekedtek az országban. Franciaország, ahonnan a legtöbben keresik fel az észak-afrikai országot, már 13 000 állampolgárát tudta hazaszállítani, ám a francia külügyminisztérium még mindig 7000, Marokkóban rekedt állampolgáráról tud. Az Egyesült Államok marokkói nagykövete, David Fischer biztosította az ország Marokkóban rekedt állampolgárait, hogy mindent megtesznek a hazaszállításuk érdekében. A marokkói hivatalos források által legutóbb közzétett adatok szerint az afrikai országban 63-an fertőződtek meg a vírussal, közülük ketten meghaltak. Marokkóban a héten bezárt minden mecset, iskola, kávézó és étterem, valamint betiltották a sport- és kulturális rendezvényeket is. Kényszerintézkedést alkalmaztak azokkal szemben is, akik bírálták a gyülekezés korlátozására vonatkozó hatósági rendeleteket, és az utasítások figyelmen kívül hagyására szólítottak fel.
Szerző