Előfizetés

Kocsis Máté: akkor is elfogadjuk a rendkívüli jogrendet, ha nincs meg a négyötödös támogatás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:33
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: Népszava
Ha a parlament nem ad rá felhatalmazást, sürgősséggel tárgyalják meg a koronavírus-törvényt.
A Fidesz frakcióvezetője pénteken a Hír Tv-n beszélt arról a most benyújtott törvényjavaslatról, ami pontosan meg nem határozott ideig meghosszabbítaná a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet – írja a 444.hu. A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet ugyanis csak 15 napig érvényes, ezért most a parlamentnek meg kellene újabb felhatalmazást adnia. De hogy a veszélyhelyzet meddig tartana, azt a kormány mondhatná meg. 
A parlament legközelebb hétfőn ül össze, és erről a törvényjavaslatról csak akkor dönthet már kedden, ha eltérnek a házszabálytól, amihez a jelen lévő parlamenti képviselők négyötödének támogatása kell.

De ha ez a négyötödös támogatás nem lesz meg, akkor Kocsis Máté hétfőn kezdeményezni fogja a koronavírus-törvény sürgősségi tárgyalását, ami legalább nyolc napig tart, ami után március 31-én kétharmaddal megszavazhatják. Így viszont lenne pár nap, amikor megszűnne a veszélyhelyzet, bár Kocsis szerint ezt a kormány akár még egyszer meghirdethetné.
„Akkor is el fogjuk fogadni a koronavírus-törvényt, csak lesz egy pár nap, ami ilyen szempontból jogvitás lehet”

 - jegyezte meg Kocsis Máté. Egyébként szerinte „az ellenzék megértette azt, hogy ez most nem a politikai viták ideje, hanem cselekedni kell, mert emberéletekről lesz szó”.  A törvény a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett arról is szól, hogy 
  • ebben az évben nem kell összehívni a parlamentet,
  • az önkormányzati testületeket nem lehetne feloszlatni,
  • az időközi választásokat vagy a népszavazásokat nem lehetne megtartani,
  • a járványügyi intézkedések akadályozásáért börtön járna, valamint a rémhírterjesztést is szigorúbban büntetnék.

A pártok azért egyeztetni szeretnének

Kocsis Máté üzenete talán nem volt elég egyértelmű vagy átütő, az ellenzéki pártok mindenesetre szombaton hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról. A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt, szombaton az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a "felhatalmazási törvényről". A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek.  A  kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy  - miként a távirati iroda fogalmaz - " a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges".  

Maszkokat küld a lakosoknak a szombathelyi önkormányzat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:05

Fotó: Szombathely MJV / Facebook
Minden család két maszkot kap, amelyeket a postaládába dobnak majd bele.
A szombathelyi városvezetés 100 ezer maszkot rendelt meg, amelyeknek egy részét az egészségügyi dolgozók, szociális munkások és önkéntesek kapnak majd meg, másik részük pedig a lakossághoz kerül – írja a nyugat.hu. Nemény András, a város polgármestere pénteki Facebook-bejelentkezésében elmondta: minden család két maszkot kap, amelyeket a postaládába dobnak majd bele. A maszkok használatról és beszélt a polgármester és Kis Gergely háziorvos. Eszerint az ilyen típusú „műtősmaszkok” viselésének az elsődleges célja nem az, hogy ne kapjuk meg a betegséget, hanem hogy ne adjuk tovább. Közben az önkormányzat Facebook-oldalán megjelent egy bejegyzés, amely arról tájékoztat, hogy a városháza és a könyvtár önkéntesei elkezdték a maszkok csomagolását. 

Operatív törzs: csaknem 3800-an kerültek hatósági házi karanténba, még nem terveznek kijárási tilalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.21. 16:01
Az operatív törzs egy korábbi sajtótájékoztatója
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, de negyvenes éveiben járó beteg is került súlyos állapotban kórházba – mondta az országos tisztifőorvos.
Egyre több a fertőzött, de még mindig nincs szó tömeges megbetegedésekről – hangzott el az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most a lakosságnak egy emberként kell azon dolgozni, hogy lassítsuk a folyamatot, laposítsuk a járvány görbéjét – ezt pedig csak a személyes kontaktus, érintkezés kihagyásával lehet elérni. Az időseknek azt ajánlotta, hogy nézzék meg a járványról szóló újabb tájékoztató videókat. Hozzátette, a bezártság idején sem kell tétlenné válnunk: sok, addig halogatott dolgot elintézhetünk, edzhetünk otthon is, és érdemes vitaminokat fogyasztanunk.  Müller szerint így, elővigyázatosan is csak fékezve érünk el a tömeges fertőzési fázishoz: hangsúlyozta, hogy leginkább az idősek és súlyos alapbetegségekkel (daganatos, szív -és érrendszeri és vérképző szervi betegségekkel) küzdőkre kell vigyázni – azonban legutóbb egy 53 éves férfi hunyt el, akinek több krónikus betegsége is volt, vírusfertőzése pedig végzetesnek bizonyult.
Ugyanakkor egy negyvenes éveiben járó férfi is súlyos állapotban került kórházba; a megelőzésre tehát mindenkinek figyelnie kell – hangsúlyozta a tisztifőorvos. Kérdésre válaszolva hozzátette: 
úgy tudja, jelenleg hat főt ápolnak intenzív osztályokon koronavírusos fertőzéssel.

Müller szerint fokozatosan nő a hazai mintavételek száma is, hogy egyre több megbetegedésről tudjanak – most már az ország minden pontján ismernek igazolt pozitív esetet, és ilyenkor a beteg közvetlen környezetét, a fertőzésgyanús személyeket is ellenőrzik. A tisztifőorvos arra kitérően válaszolt, hogy Magyarország mikor fog járványügyi prognózisokat kiadni, ahogy azt több országban megteszik. A szakemberek végeznek modellszámítást, a többi anyag spekuláció – mondta Müller. Annyi ugyanakkor elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg nyolc laborban vizsgálják a koronavírus-fertőzés gyanús mintákat. 
Müller Cecília kérdésre megerősítette, allergiás betegekre nézve is kockázatosabb a koronavírus. A betegség ugyanakkor sokszor egészen enyhe tüneteket produkálhat – akár az esetek 80 százalékában is – így elképzelhetőnek tartja, hogy sokan nem is tudták, hogy átment rajtuk a vírus, és már meggyógyultak. Az országos tisztifőorvos lapunk kérdésére is kitérően felelt: a felvetésre, hogy vizsgálták-e a hatóságok Szent Imre kórházban, tüdőgyulladásban elhunyt idős nő környezetét, akinek lánya igazoltan koronavírusos – csak annyit mondott, hogy szabály szerint ellenőrzik a kontaktszemélyeket a szükséges esetekben.
Lakatos Tibor elmondta, 
  • 3771 hatósági karanténba zárt személyt tartanak jelenleg nyilván, és ez a szám növekedhet a külföldről hazatérő magyarok érkezése miatt,
  • a járványügyi hatóság és a rendőrség 15525 esetben ellenőrizte őket,
  • 984 esetben szembesültek szabálytalansággal, ebből 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 76 esetben feljelentést tettek. Az ezredes arra is emlékeztetett, hogy a nem igazolt beteg szabálysértést, az igazolt fertőzött viszont bűncselekményt követ el a karantén elhagyásával,
  • a vendéglátóipari egységek ellenőrzésekor 9 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 14 esetben feljelentést tettek,
  • a rajkai határátkelőnél 23 kilométeres a befelé tartó sor, Hegyeshalomnál 20 kilométeres. Fennakadások voltak pénteken a román-magyar átkelőhelyeken is, ahol a román hatóságok blokkolják ideiglenesen a személy -és áruforgalmat.
Lakatos Tibor egyik legfontosabb bejelentése azonban mégis az volt, hogy a kormány egyelőre nem rendel el kijárási tilalmat.

Lakatos szerint mióta rendelet kötelezi zárásra az üzleteket, annyira látványosan csökkent a közterületen tartózkodó állampolgárok száma, hogy erre előreláthatólag nem is lesz szükség. Az operatív törzs vezetője megerősítette: felmérték a rendészet, honvédség és az egészségügy tartalékait – így a tartalékos katonák létszámát is –, hogy tudják, mennyi emberi erőforrásuk van, szükség esetén hogyan tudják leváltani majd a szolgálatban lévő, kimerült munkatársakat. Lakatos szerint a honvédek bekapcsolódnak a határvédelmi feladatokba, de megjelennek majd a közterületeken is, segítik az ellenőrzések során a rendőrök munkáját. Az ezredes cáfolta azt a többek által felvetett sajtóértesülést, miszerint Csehország félmillió maszkot rendelt Indiából, de a szállítmányt útközben Budapesten lefoglalták. A kiskunhalasi konténerkórház építése kapcsán megjegyezte, a beruházás jövő héten újabb szakaszába léphet, Szerinte a szállodák bezáratására – és járványügyi használatára – nincsen szükség, és reméli, hogy ide nem is jut el Magyarország, vagy csak nagyon sokára. Kérdésre válaszolva azt is kifejtette, a schengeni határátkelőkben azért lehet sor, mert fenntartják az ellenőrzéseket, az ország biztonsága érdekében.