Kormányzati segítséget vár az építőipar is

Publikálás dátuma
2020.03.23. 16:09
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az építőiparra is terjesszék ki a járulékfizetési könnyítéseket – kérik az építőipari vállalkozók.
Tízpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásainak ellensúlyozására, a krízishelyzet elkerülésére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Mivel a vállalkozások - az egészségügyi helyzetet szem előtt tartva - a lehető legnagyobb mértékben szeretnék folytatni a munkájukat, a szakszövetség a munkahelyek megtartását szolgáló kormányzati intézkedéseket tartja a legfontosabbnak. Ezért azt szeretnék, ha a kormány a járulékok megfizetésére vonatkozó átmeneti mentesítést április 1-től június 30-ig kiterjesztené az építőiparra is. Az építőiparban felmerülő költségek 50-60 százaléka a foglalkoztatáshoz kapcsolódó költség. A bevételek csökkenése, elmaradása mellett a járulékok megfizetése alóli átmeneti mentesítés a foglalkoztatás fenntartását segíti – mutat rá az ÉVOSZ. A romló likviditási helyzetben az is fontos, hogy az elvégzett munka ellenértékéhez a vállalkozások minél előbb hozzájussanak – hangsúlyozzák, rámutatva: az idei évben az építőipari rendelésállomány 60 százalékát az állami és települési önkormányzatokkal kötött termelési érték jelenti. Ezért azt javasolják, ebben a körben kötelezően rendeljék el, hogy a közmegrendelő, az Államkincstár a befogadott számlákat 5 munkanapon belül fizesse ki, hogy aztán a generálvállalkozások mellett az alvállalkozók és beszállítók is gyorsan a pénzükhöz jussanak. Az építésgazdaság jelentős import termékeket is használ és beépít. A forint/euró árfolyam jelenlegi, nem várt mértékű alakulása az import beszerzéseknél rendkívüli mértékben megdrágítja ezen termékek beszerzését - hívták fel a figyelmet. A most érvényben lévő vállalkozási szerződéseknél összességében 335 forintos euróárfolyamon kalkulált a közmegrendelő és a vállalkozó egyaránt. Az építési beruházások nagy mértékben uniós forrásból finanszírozódnak, ahol a kormányzat euró alapon tudja lehívni a forrásokat. Így nem jelenthet különösebb költségvetési terhet a 335 forintos euró fölötti import-árveszteség rendezése, az árfolyamveszteség kormányzati kompenzációja – véli az ÉVOSZ. Javasolják azt is: éljen ajánlással a kormány a települési önkormányzatok felé, hogy a járvány időszakában az áruforgalom segítése érdekében lazítsák a behajtásokat korlátozó helyi rendeleteiket, és mérsékeljék a közterületfoglalási és behajtási díjaikat. Indítványozzák továbbá azt is, hogy a nagy volumenű építőanyagok szállításához az építésgazdaság területén működő vállalkozások kérhessék a belügyi szervek és a honvédség tehergépjárműinek és sofőrjeinek segítségét, közreműködését a fuvarozásokhoz.  
Szerző

Pincérre nincs szükség, de bolti eladókat és mezőgazdasági munkásokat nagyon keresnek a cégek

Publikálás dátuma
2020.03.23. 15:09
AZ éttermek kiürültek és bezártak
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A cégek harmadánál változatlanul folytatódik az új munkaerő felvétele, bizonyos ágazatokban viszont ez teljesen megszűnt - derül ki a Profession.hu villámkutatásából.
Lelassult a cégek toborzási tevékenysége a koronavírusjárvány miatt: 42 százalékuk a veszélyhelyzet idejére leállította az új kollégák keresését, 16 százalékuk pedig úgy tervez, hogy az egész éves növekedési tervüket is befolyásolni fogja a koronavírus. A leginkább érintett iparágakban extrém csökkenés látható, sok szektorban ugyanakkor rekordot döntött a meghirdetett állások száma az utóbbi egy hétben - közölte a Profession.hu. A vendéglátással kapcsolatos hirdetések esetében 91 százalékos, fatális esést tapasztaltak az állásportálon. A szakmunka, fizikai munka és szállítmányozás, logisztika kategóriában is jelentős, átlagosan 50 százalékos csökkenés látható. Ezzel szemben például a jogi területen 36 százalékkal több, a mezőgazdasági szférában pedig 175 százalékkal több álláshirdetést adtak fel a cégek, a mérnöki és ügyfélszolgálati állásoknál pedig szinte azonos számú álláshirdetést tettek közzé. Kiemelkedő növekedés látható még a nagyobb élelmiszerláncoknál, akik leginkább bolti eladókat keresnek a hirtelen megugrott forgalom kezelésére. „A munkakeresők részéről az oldallátogatásoknál és a jelentkezéseknél is tapasztalunk lassulást, de a regisztrált felhasználószámunk folyamatosan növekszik. A jelek szerint jelenleg kivárnak és megnézik, hogy mire számíthatnak a következő hetekben. A toborzási folyamatok a legtöbb iparágban nem álltak le, mi a Profession.hu-hoz is éppen tíz új kollégát vettünk fel úgy, hogy a cég összes alkalmazottja otthonról dolgozik" – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Hozzátette: munkáltatói oldalon a 100 cég bevonásával készült villámkutatásukból kiderült, hogy a döntéshozók közel sem számítanak a 2008-as válsághoz hasonló recesszióra. Szerintük a visszaesés gyorsan elmúlik majd és a forgalmuk is hamar visszaáll az eredeti szintre. Az állásportál a saját eszközeivel is igyekszik segítséget nyújtani a veszélyhelyzetben: keddtől minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.  
Szerző

Leáll két világcég magyarországi gyára

Publikálás dátuma
2020.03.23. 11:57

Fotó: Népszava
Hamarosan a két legnagyobb északnyugat-magyarországi gyár is leáll a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, és átmenetileg mindegyik abbahagyja a termelést. Az Autoliv sopronkövesdi biztonságiöv-gyárában a 2200 dolgozó mindegyikének ki kell most vennie egy hetet az idei szabadságából, utána pedig az állásidő szabályai lépnek életbe, ami alatt a dolgozót az alapbére illeti meg –  tudtuk meg Marsitsné Horváth Mariannától, a helyi szakszervezet elnökétől. Hozátette: a munkavállalók többsége hétfőtől már otthon maradhatott, akik még nem, azok egy kiszállítási kötelezettségnek tesznek eleget, aztán számukra is megkezdődik a kényszerszünet. Az utolsó műszak a szerda éjjeli lesz, és a tervek szerint április 6-án indul újra a termelés.   Az akadozó alkatrészellátásból adódó nehézségeket a világ vezető ablakgyártójának, a dán Velux cégcsoportnak a fertődi és fertőszentmiklósi gyáregysége is érzékeli, az üzemben azonban a héten még dolgoznak, és a készülő ablakok darabszámában sem lesz változás - mondta érdeklődésünkre Sajtos Zoltán, a helyi szakszervezet elnöke. Március 30-ától azonban ideiglenesen itt is abbamarad a munka. A távollét egyhetes állásidővel kezdődik, ezalatt az 1100 munkavállaló az alapbérét kapja meg. Ezt követően április 15-ig mindenki szabadságot vesz ki, aminek egy szerdai napon lesz vége. Amennyiben a termeléshez szükséges feltételek még akkor sem adottak, és emiatt muszáj továbbra is zárva tartani az üzemet, a csütörtök és a péntek is állásidőnek számít. Egyelőre ennyit lehet előre tudni – magyarázta a szakszervezeti vezető. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik nem tudnak otthon dolgozni, nem véletlenül kezdődik a munkaszünet állásidővel. A cég vezetése azért döntött így, mert ez idő alatt annak, akit ez érint, a lakásában kell tartózkodnia, ezt az elvárást azonban a fizetett szabadság alatt nehéz betartatni. Egyébként azért ez a sorrend, mert a menedzsment úgy gondolja, hogy április eleje a járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes időszak lesz.  
Frissítve: 2020.03.23. 16:09