A koronavírusra hivatkozva a nagykanizsai fideszes polgármester is átvette a város irányítását

Publikálás dátuma
2020.03.23. 21:47

Fotó: Facebook/Balogh Zoltán
Érdekes, csupa olyan helyen történik ilyen, ahol a fideszes polgármesterrel szemben ellenzéki képviselő-testületi többség van.
A nagykanizsai fideszes polgármester is átvette a város irányítását az ellenzékben lévő testülettől, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva. Balogh László egyedül döntött az alpolgármester kinevezéséről, visszahívta a tanácsnokokat, és csökkentette a képviselők tiszteletdíját is - számolt be az RTL Híradó. A dolog igencsak kapóra jött Balogh Lászlónak, mivel hónapok óta nem tudott megegyezni az ellenzékkel az alpolgármesterek személyéről. Korábban ugyanígy saját kezébe vette a hatalmat Komló és Szekszárd szintén fideszes polgármestere. 
Szerző
Frissítve: 2020.03.23. 22:08

Csaknem 47 ezer román tért haza a Magyarország által nyitott humanitárius folyosón

Publikálás dátuma
2020.03.23. 21:12

Fotó: Béres Márton / Népszava
Magyarország minden éjjel átengedi a hazafelé tartókat.
A román stratégiai kommunikációs törzs (GCS) hétfői összesítése szerint 46 800 a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazainduló román állampolgár tért vissza Romániába a közúti határátkelőhelyeken március 18. óta. Ludovic Orban román miniszterelnök a kormány szerdai ülésén jelentette be: arról állapodott meg Orbán Viktor magyar kormányfővel, hogy Magyarország mindennap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak. A GCS által közölt adat a kiszombori, csanádpalotai (M43/A1), nagylaki, varsándi és ártándi határátkelők személyforgalmára vonatkozik. A román és a magyar hatóságok azt követően állapodtak meg a humanitárius folyosó kialakításáról, hogy Magyarország lezárta határait a nem magyar állampolgárok előtt, és az osztrák-magyar határon torlódtak fel a koronavírus-válság miatt Nyugatról hazatérő román állampolgárok. A román külügyminisztérium további ezer, különböző országokban rekedt román állampolgár hazautazását szervezte meg. A Szabad Európa Rádió román adásának korábbi becslése szerint legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azok száma, akik március elején Nyugatról - főleg Olaszországból és Spanyolországból - tértek haza, és elkerülték a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta "vörös zónának". Romániában hétfő estig hét koronavírussal fertőzött ember vesztette életét, külföldön nyolc Covid-19-ben szenvedő román állampolgár halt meg. Az országban eddig 576 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust.
Szerző
Témák
koronavírus

Szolidaritási alapot kezdeményeznek

Publikálás dátuma
2020.03.23. 20:55

Fotó: Béres Márton / Népszava
A XXI. Század Társaság nevében Kocsis András Sándor, az Oltalom Karitatív Egyesület részéről pedig Iványi Gábor kezdeményezi, hogy április elsejétől három hónapra jöjjön létre egy szolidaritási alap, amelynek célja az idősek segítése, valamint az egzisztenciájukban megroppant emberek támogatása.
Felhívásukban mindenkit kérnek, aki havi nettó 500 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel rendelkezik, hogy az említett összeg fölötti rész tíz százalékát ajánlja fel a rászorulóknak. Természetesen kisebb összegű adományokat is köszönettel fogadnak.
A koronavírus-krízis gyakorlatilag a világ minden országát érinti, bennünket is – áll a felhívásban. A vírusválság leküzdése után bizonyára nem ugyanabban a világban fogunk élni, mint eddig, de a következmények egyelőre még nem láthatók. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, és támogassuk a rászorulókat! – zárul a hétfőn közzétett felhívás.
Szerző
Témák
szolidaritás