Előfizetés

Hiteltörlesztési moratórium: további lépések kellenek

M. I.
Publikálás dátuma
2020.03.24. 21:15

Fotó: Népszava
A hosszú lejáratú banki hitelek törlesztésére kihirdetett moratórium legalább 33 ezer vállalkozást érint, de mivel a rendelkezés a rövid lejáratú hitelekre is vonatkozik, még ennél is több cég lehet érintett - közölte adatbázisa alapján a céginformációval foglalkozó Opten.
Orbán Viktor múlt hét szerdán hirdetett hiteltörlesztési moratóriumot. Az elérhető MNB statisztika alapján, a kormányrendelet értelmezésétől függően ez mintegy 8 300 milliárd forint összegű banki hitelre terjedhet ki. A hosszú lejáratú hitelekkel tartozó hazai vállalatok több mint 1,25 millió főt foglalkoztatnak. Az ilyen kötelezettségeken belül a hitelek átlagos aránya 16,3 százalék. Az érték ugyanakkor néhány ágazatban jelentősen magasabb: a mezőgazdaságban 70, a kereskedelem és gépjárműjavításban 53, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátásban 43, a feldolgozóipar pedig 40 százalék. Eme ágazatokban tehát a könnyítés erőteljesebben hat. A feldolgozóipar nagy kihívás előtt áll. Ennek részbeni oka a rendelkezésre álló szűk készlet. A bankok összes kintlévőségének ötödét e kör használja fel, aminek 76 százaléka devizahitel. E területen az Opten további lépéseket vár, hiszen ezen ágazatban több mint 700 ezren dolgoznak. A járvány időbeli lefutása és a hozzá kapcsolódó kormányzati lépések alapvetően befolyásolják a cégek csődkockázati indexét. A fizetőképesség ellenőrzése felértékelődött, hisz a nem fizető ügyfelek másodlagos hatásként akár a pénzügyi egyensúlyban lévő társaságokat is nehéz helyzetbe sodorhatják. Törekedni kell arra, hogy megelőzzük a tartozásláncok kialakulását, ami a teljes hazai gazdaságot veszélyeztetné. Már az első komoly kormányzati intézkedések után alig egy héttel több mint 30 ezer cég kockázati besorolása és javasolt hitelkeretplafonja változott kedvezőtlen irányba – vázolja a szolgáltató. A gazdasági károk enyhítése érdekében az Opten néhány napja ingyenessé tette fizetős céginformációs rendszerét.

Újabb biztonsági intézkedésekről döntött a Posta

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 19:57

Fotó: Népszava
Módosul a postai kiszolgálás, valamint a kézbesítés rendje a járványveszély miatt - közölte a Magyar Posta kedden.
Házi karanténra kijelölt címekre felfüggesztik a személyes kézbesítést, amíg a korlátozás tart. A küldeményeket a karantén ideje alatt a kézbesítési pontokon vehetik át a jogosultak közül azok, akik nem betegek. Szerdától a postai kiszolgálásban a nyitást követő egy órán keresztül elsőbbséget élveznek a 60 év felettieknek. A telefonos ügyfélszolgálatban átmenetileg kevesebben dolgoznak majd, ezért a Magyar Posta a megerősített online elérhetőségeket ajánlja az ügyfelek számára. Kiemelték a csekkbefizető mobilalkalmazást is, amivel kiváltható a személyes befizetés. A járványveszély miatt bevezetett változásokról a honlapján tájékoztat a Magyar Posta.

Felfüggeszti a termelést a Hankook rácalmási gyára

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.24. 18:31

Fotó: Népszava
A Hankook Tire hétfőtől felfüggeszti a termelést rácalmási gyárában - közölte a Hankook Tire Magyarország Kft. kedden.
Tájékoztatásuk szerint a március 30. és április 7. közötti leállást az európai és magyarországi koronavírus helyzet, valamint az európai autógyárak többségének bezárása indokolja. A közleményben idézték Sanghon Lee-t, a Hankook Tire Europe elnökét, aki hangsúlyozta, hogy számukra az alkalmazottak egészsége és biztonsága kiemelt fontosságú, ezért mindent megtesznek, ami ebben az időszakban egészségük védelme érdekében szükséges. A Hankook közölte: a kormányzati intézkedések és szabályozások figyelembevételével a vállalat már számos óvintézkedést hozott annak érdekében, hogy védőeszközök biztosításával és folyamatos fertőtlenítéssel megakadályozza a vírus terjedését alkalmazottai körében. A cég folyamatosan figyeli a nemzetközi és a hazai helyzetet és a fejlemények függvényében további intézkedéseket hozhat alkalmazottai védelme érdekében. A cég jelenleg már több mint 3300 alkalmazottat foglalkoztat Magyarországon, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A Hankook a 7. legnagyobb abroncsgyártó a világon, 180 országban értékesíti a termékeit és 22 ezer embert foglalkoztat világszerte.