Előfizetés

A Disney+ is csökkent

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2020.03.25. 19:28

Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa múlt héten szólította fel a két legnagyobb digitális streaming szolgáltatót, a Netflixet és a Youtube-ot, hogy korlátozzák a szolgáltatásaikkal járó adatforgalmat.
A lehető legjobb vagy legrosszabb időpontban terjeszkedik a Disney+? – ez a nagy kérdés a sreamingháborúval kapcsolatban, miután március 24-én az amerikai stúdió elindította a szolgáltatását hét európai országban: az Egyesült királyságban, Írországban, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban. A tervek szerint Franciaországban is tartják az április 7-re kitűzött dátumot. Egyrészt ideális az időpont, hiszen a koronavírus miatt most a potenciális előfizetők otthon ülnek, várva az új filmeket, mert most ez jelenti a szabadság illúzióját. Ugyanakkor ez a legrosszabb időszak is az induláshoz, mert, mint ahogy lapunk is hírül adta, múlt héten Thierry Breton, az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa felszólította a két legnagyobb digitális streaming szolgáltatót, a Netflixet és a Youtube-ot, hogy korlátozzák a szolgáltatásaikkal járó adatforgalmat, azaz alapvetően ne HD, hanem SD felbontásban kínálják a tartalmaikat. A két mogul megfogadta a tanácsot és 25 százalékkal csökkentettek is. A Disney+ nem fújta le nyugat-európai startját, de bejelentették, hogy ők is 25 százalékkal csökkentik a tervezett adatforgalom mennyiségét. Magyarországra a szolgáltatás az ütemterv szerint 2020 harmadik negyedévében fog elindulni – remélhetőleg már egységes környezetben. Az elemzők szerint azonban nem csak az adatmennyiség korlátozásával kell a Disney-nek megküzdenie. Bár a cég a Tweneth Century Fox felvásárlásával most a világ legjelentősebb archívumával rendelkezik, a felnőtteknek szóló tartalom (mint például az Alien franchise) nem része ennek, a Hulu nevű platformra került, amely jelenleg csak az Egyesült Államokban szolgáltat. 

Gyorssegély művészeknek

Cs. E.
Publikálás dátuma
2020.03.25. 19:20
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rászoruló szerzőknek és előadóknak segít az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.
Mivel a veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradnak a közönség előtti élő rendezvények az előadóművészeknek és szerzőknek jelentős jövedelem-kieséssel kell szembenézniük. Az EJI és az Artisjus feladatának tartja, hogy összehangolt lépéseket tegyen az alkotók megsegítésére, ezért előbbi a segélyezés összegeként kilencvenmillió forintot, utóbbi hasonló nagyságrendű nyitott keretet állapított meg. A két szervezet az egyéni kérelmek elbírálását követően – a támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő EJI vagy Artisjus által regisztrált előadó és szerző kérheti – áprilisban és májusban folyósít szociális támogatást a rászorultaknak. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket a művésztársadalom termel meg. „Az Artisjus által végzett jogkezelési munkának világszerte több évtizede fontos része a szociális szolidaritás is. Mi még nem éltünk háborúkban, nem éltünk meg szénszünetet vagy forradalmat, de most itt egy váratlan helyzet, amire – elődeinknek köszönhetően – mégis valamennyire felkészülten tudunk reagálni” – hangsúlyozta a támogatással kapcsolatban az Artisjus Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke, Lakatos György fagottművész. Az EJI részéről Dr. Gyimesi László elnök hasonlóan nyilatkozott: „az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, valamint a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív segítség is.” 

Rudolf Péter: Örülni csak akkor lesz okunk, ha újra felmegy a függöny

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.25. 12:30

Fotó: Népszava
Közleményben reagált kinevezésére.
"Örülni majd csak akkor lesz okom, okunk, ha újra felmegy a függöny, ha teltházak előtt tudunk megharcolni szereppel, önmagunkkal. Ha újra béke lesz bennünk és a világban" - írja Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatója szerdai közleményében. "Addig is, teszem a dolgom, és minden erőmmel azon leszek, hogy a Vígszínház készen álljon az újraindulás pillanatában" - írja a Kossuth-díjas színművész. Karácsony Gergely főpolgármester kedden bízta meg 2021. december 31-ig Rudolf Pétert a Vígszínház vezetésével, miután az eddigi igazgató, Eszenyi Enikő a múlt héten visszavonta pályázatát. Mint írta, a közönségnek és a társulatnak tartoznak azzal, hogy a város legnagyobb színházát nem hagyják bizonytalanságban ezekben a nehéz hetekben. "Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését" - fogalmazott a főpolgármester. Rudolf Péter nyilatkozatában megköszöni a döntéshozók bizalmát és a társulat támogatását, hozzátéve: amennyi erőt ad ez a támogatás, akkora felelősséget is ró rá. "Kivételes megtiszteltetés a Vígszínház igazgatójának lenni, de ezek most nem lehetnek az öröm pillanatai. Túl sok fájdalom, túl sok indulat tört felszínre az elmúlt hetekben" - fogalmaz. Mint írja, sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annakelőtte. Nem tudhatjuk, mikor áll vissza a rend, mikortól tehetjük újra a dolgunkat. "Abban reménykedem, hogy minden, ami most történik a színházi szakmában és a világban, az tisztulást hoz, katarzist" - olvasható a művész nyilatkozatában.