Több űrmissziót is szüneteltet az Európai Űrügynökség

Publikálás dátuma
2020.03.26. 13:00

Fotó: YANN SCHREIBER / AFP
Nyolc űreszközét hibernálja a járvány miatt az Európai Űrügynökség (ESA), de a közlésük szerint ez „elhanyagolható” hatással lesz az űrkutatási missziókra.
Az űrügynökség bejelentette, tovább csökkenti a darmstadti irányítóközpontban dolgozók számát, ezért ideiglenesen leállítják egyes űrszondák működését, a velük folytatott adatgyűjtést. Az ESA 21 űreszközéből nyolcat érint az intézkedés, amely a közlés szerint „elhanyagolható” hatással lesz az űrkutatási missziókra. 
A legfontosabb a dolgozók egészségének védelme, ezért csökkentik a tevékenységet egyes tudományos missziókon, főleg a bolygóközi űreszközökön, amelyeknek működtetése a legtöbb ember helyszíni munkáját igényi az irányítóközpontban – közölte Rolf Densing, az ESA műveleti igazgatója.
A hibernált programok között szerepel a Cluster-misszió, amelynek négy műholdja 2000 óta tanulmányozza a Föld mágneses környezetét és azt, miként befolyásolja ezt a napszél, az ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrexpedíció, amely 2016-ban indult a Mars légkörének kutatására, a vörös bolygó körül keringő Mars Express, amely 2003 óta készít felvételeket a Mars felszínéről és a Nap kutatására a múlt hónapban indított Solar Orbiter-misszió.
Már március 12-én bejelentették az ExoMars, az orosz Roszkoszmosszal közös projekt újabb missziójának 2022-re halasztását technikai problémák mellett azért is, mert a járvánnyal kapcsolatos utazási korlátozások akadályozzák a munkát.
A darmstadti irányítóközpont egy munkatársát vírushordozóként azonosították.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is felfüggesztette a munkát a járvány miatt a kaliforniai James Webb űrteleszkópon, amelynek 2021 tavaszára tervezett átadása emiatt késedelmet szenvedhet.
Szerző

App, ami megmondja, találkoztál-e fertőzött beteggel

Publikálás dátuma
2020.03.26. 12:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Olyan anonim alkalmazást fejlesztett egy magyar cég, amely képes összevetni a felhasználók tartózkodási helyét.
Mobilappot fejleszt egy magyar csapat, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban, mikor, mennyire volt közel hozzánk és mennyi ideig tartózkodtunk egymás közelében – írja a portfolio.hu. Facebook posztban jelentette be egy magyar IT-fejlesztő cég alapítója, hogy egy ingyenes, nyílt forráskódú koronavírusos appot (VirusContact) építenek saját erőforrásból, az app már jövő hétre elkészülhet. A cég az app elindításához egészségügyi szervezet partnert keres, akár a WHO-nak is odaadnák a nyílt forráskódú fejlesztésüket, mely már jövő hétre elkészülhet. A szóban forgó fejlesztő cég egy kisebb, négy fős, budapesti székhelyű IT-fejlesztő vállalkozás, a Visual Cortex Kft., melynek Werderits Krisztián az alapítója. Az app teljesen anonim. Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni. Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen. Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri - értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak. Az app önkéntes alapon működik, azaz nem egy hivatalos adatbázisból, hanem a „közösségi” adatokból építkezik. Azt fogja koronavírusosnak jelezni, aki magáról ezt állítja az appban egy nyilatkozatban. Az appon keresztül átadott adatokat egy még ki nem választott, nagy, biztonságos felhőszolgáltató felhőjében tárolják a tervek szerint, 14 nap elteltével pedig automatikusan törlik ezeket. Itt felhívják a figyelmet arra, hogy bűncselekményt követ el, aki hamisan nyilatkozik erről. Az alkalmazással  felmerülnek kockázati kérdések is, melyet mindenkinek magának kell mérlegelnie. Kérdés, hogy elhisszük-e, hogy a koronavírusra pozitív tesztet jelölők igazat mondanak-e, használják-e majd az appot, és tényleg bejelölik-e magukat majd, illetve nem akarják-e ezt egyesek a figyelmeztetés ellenére félelemkeltésre, pánikokozásra használni. 

Hőmérővel a járvány ellen

Hetekkel a járványügyi hatóságok előtt jár egy amerikai kisvállalkozás, amely meg tudja jósolni, hol lesz a koronavírus-járvány következő gócpontja. A Kinsa nevű cég digitális hőmérői egy telefonos alkalmazáson keresztül szerverekre töltik fel a mért testhőmérsékleteket. Ennek alapján egy algoritmus automatikusan megmutatja, hol térnek el az észlelt adatok a normális esetben várhatótól. Az alig két és fél éves New York-i startup már komoly tapasztalatokkal rendelkezik az influenzajárványok terén, most pedig a koronavírus fertőzés terjedése kapcsán is hasznos tanácsokkal tud szolgálni. Az amerikai szövetségi járványügyi központ, a CDC az orvosi rendelők heti összesítő jelentéseit használja a saját prognózisaihoz, míg a Kinsa adatbázisa jelen időben mutatja, hogy hol emelkedik a felhasználók testhőmérséklete. A CDC ennek ellenére hivatalosan egyelőre nem használja a Kinsa adatait.  H. G. 

Szuperteszt, amely megmutatja, hogy elkaptuk-e valaha a koronavírust

Új tudományos szenzációról számolt be a napokban a Science. Egy kutatócsoportnak sikerült a SARS-CoV-2 fertőzés kimutatására alkalmas antitest-tesztet kifejlesztenie. A jelenleg használatos más tesztek a vírus jelenlétét tudják kimutatni, azaz azt, hogy éppen fertőzött-e a vizsgált személy. Az új fejlesztésű teszt viszont arra képes, hogy kimutassa, volt-e valaha fertőzött az egyén a most járványt okozó koronavírussal. Így kiszűrhető lesz majd, hogy a népesség milyen arányban esett át a fertőzésen. Ez a jövő szempontjából fontos információ, megmutatja, mennyire terjedt el a betegség, mire kell felkészülni a jövőben. Ezen kívül gazdasági haszna is van, mert aki már átesett a fertőzésen, és immunitás alakult ki, azok visszatérhetnek a normális életbe, a munkába, tanulásba. Feltéve, ha valóban ellenállóvá válik egyszeri fertőzéstől a beteg. Erre még nincsenek pontos adatok, de az eddig ismert, más koronavírus-fajokból arra következtetnek, hogy például aki már fertőződött velük, annak annyi immunitása kialakulhatott, hogy a következő fertőzést már enyhébb tünetekkel vészeli át. A SARS-on átesetteknél például volt akinek akár tíz évvel később is volt még antitest a szervezetében. A MERS-t kevesen kapták el, de aki meggyógyult belőle, annak két évig volt kimutatható az antitest. A tudósok úgy vélik, hogy ezek alapján feltételezhető, hogy minél súlyosabb egy fertőzés, annál erősebb az immunreakció.  

Szerző
Témák
app koronavírus

Az időjárás-előrejelzésekre is hat a koronavírus

Publikálás dátuma
2020.03.26. 11:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A repülőgépes mérések lehetőségének csökkenése befolyásolja a meteorológiai szolgálat előrejelzéseinek megbízhatóságát.
A járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.     
Az európai meteorológiai szolgálatokat tömörítő EUMETNET folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzésekbe beépülő repülőgépekről származó (úgynevezett AMDAR) mérések számát, és a legutóbbi napok adatai alapján az európai felszállások mintegy 70 százalékos csökkenésével körülbelül 40 százalékára esett vissza az AMDAR mérések száma. A csökkenés mértéke napról napra fokozódik és előreláthatóan a nyárig folytatódik – emelték ki.
Az időjárás-előrejelzések megbízhatósága rendkívül érzékeny a kiindulási feltételek pontosságára, ezért a meteorológiában nagy hangsúlyt fektetnek a kezdeti állapot minél pontosabb leírására. A szárazföldi felszín közelében fontos információval szolgálnak a felszíni meteorológiai állomások adatai, a magasabb légrétegek viszonyairól viszont a ballonos rádiószondák, a repülőgépeken elhelyezett mérőműszerek és a távérzékelési eszközök (például a műholdak) adnak képet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) rövidtávú előrejelzéseit a Kárpát-medencét lefedő AROME modellre alapozza, ami számára a modelltartományon kívül zajló folyamatokat az ECMWF előrejelzései írják le. A középtávú prognózisok esetében döntően az ECMWF eredményeire támaszkodnak. Így az OMSZ előrejelzéseinek megbízhatóságát is nagymértékben befolyásolja a repülőgépes mérések számának csökkenése – hangsúlyozták.
Megjegyezték továbbá, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt egyéb mérési információk esetében is számítanak visszaesésre. Néhány hetes időtávlatban várhatóan csökkenni fog például a hajókról felengedett rádiószondák száma, hosszabb távon pedig a készletek kimerülése és a karbantartás elhúzódása okozhat átmeneti leállásokat például a radarhálózatban. 
Szerző