Előfizetés

Tokió 2020 újrakezdés: keresik az olimpia új időpontját

Népszava
Publikálás dátuma
2020.03.26. 18:24

Fotó: Daisuke Tomita / Yomiuri
A tokiói olimpia és paralimpia keddi elhalasztása után csütörtökön megkezdte a munkát a most alapított mintegy 30 fős munkacsoport, a „Tokió 2020 újrakezdés”, amelynek első feladata az, hogy kijelölje a játékok új időpontját. A hírek szerint nem csak nyári rendezés jöhet szóba, elképzelhető, hogy az év első felében lesz az olimpia.
„Versenyt futunk az idővel. Nagyon sok olyan probléma van, amelyeket nem lehet megoldani addig, amíg nincs új időpont” - fogalmazott Muto Tosiro, a szervezők vezetője.
Ezek közé a megoldásra váró feladatok közé tartozik például az, hogy a mintegy 11 ezer sportolónak otthont adó olimpiai falu jövőre is rendelkezésre áll-e majd, miután a benne lévő lakásokat már eladták, s a tulajdonosok ősszel már költöznének. Emellett Muto a jegyértékesítés, a biztonság, a versenyhelyszínek és a közlekedés kérdését is megemlítette, mint fontos témát. Ehhez jön még több ezer szerződés, a közvetítő médiumok, a szponzorok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a nemzetközi sportszövetségek és a nemzeti ötkarikás bizottságok érdekei, kívánságai. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen mértékben próbára leszünk téve” – ismerte el Muto.
Koike Juriko, Tokió kormányzója azt mondta: a főváros óriási feladat előtt áll. „Halmozódnak a gondok. De ez még mindig jobb, mint a törlés” – hangsúlyozta.

Szolidaritási harc a szorult helyzetbe került német fociklubok megmentése miatt

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2020.03.26. 10:00

Fotó: AFP/UEFA
Komoly vitákra lehet számítani a Német Labdarúgó-liga (DFL) hétfői videókonfereciáján, amikor a csődveszélybe került klubok megsegítésére próbálnak megoldást találni.
Az elmúlt húsz évben az egyre emelkedő televíziós jogdíjaknak köszönhetően nem voltak anyagi gondjai a német labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályában szereplő kluboknak. Minden bajnoki szezonban május végén utalta a Német Labdarúgó-liga (DFL) a csapatok számára az eurómilliókat a televíziós közvetítések után. Bár az elosztásról évekig vitáztak a felek, mára minden érintett elfogadta, hogy a legjobb nézettségi adatokat produkáló Bayern München sokkal többet kap (35 millió euró az előző szezonban), mint például az élvonal újonca, a Paderborn (6 millió euró). Az európai csúcsbajnokságok közül a Bundesliga első osztályában játszik a legtöbb magyar válogatott játékos: Gulácsi Péter és Willi Orbán az RB Leipzig, Sallai Roland a Freiburg, Szalai Ádám a Mainz együttesében szerepel.
A koronavírusjárvány miatt a most zajló szezonban eddig két forduló maradt el a bajnokságból, ha nem sikerül minden bajnoki meccset lejátszani, akkor a klubok elesnek a televíziós bevételek jelentős részétől, mert a teljes összeg csak akkor jár, ha mind a 34 fordulót megrendezték. Mivel ilyesmire korábban nem volt példa, sem a mérkőzéseket közvetítő és összefoglaló televíziós társaságok, sem a DFL nem tudja pontosan, mennyivel kapnak majd kevesebbet a klubok. Ez attól is függ, hogy félbe kell szakítani a bajnokságot vagy „csak” kevesebb meccset tudnak megrendezni.
Az élvonalbeli és másodosztályú csapatok egyetértenek abban, hogy amint lehet, játszani kell, akár zárt kapuk mögött is. A lényeg, hogy képernyőn legyenek a mérkőzések, mert a szurkolók nélküli találkozók után is érkeznek a számlákra az eurómilliók. Elvileg egyetértettek a csapatok abban is, hogy ebben a helyzetben szolidárisnak kell lenni egymással, aki megteheti, nyújtson segítséget a komoly anyagi gondokkal küzdő egyesületeknek. A DFL azt kérte, hogy a hétfői tanácskozásra minden klub készítsen beszámolót a gazdasági helyzetéről és arról, milyen következményekkel járna a klub részére a legrosszabb forgatókönyv, ha nem folytatódna a bajnokság és elmaradna a televíziós jogdíjak kifizetése.
Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund ügyvezető igazgatója az ARD közszolgálati csatornán azt mondta, hogy klubja együtt érez a nehéz helyzetben lévőkkel, de azt nem gondolja, hogy a szolidaritásba a másik anyagi támogatása is belefér.
„Miért kellene nekünk finanszírozni mások veszteségeit, azért, mert nem gazdálkodtak felelősségteljesen és kellő körültekintéssel? – tette fel a kérdést a sportvezető. – Nemcsak sorstársak vagyunk, hanem ellenfelek is. Magunkat gyengítjük, ha milliókat adunk másnak segítség címén, nem várható el tőlünk, hogy a nemzetközi versenyképességünket csökkentsük azért, mert egy másik német klub nem gazdálkodott jól.”
Watzke rengeteg bírálatot kapott, még a dortmundi klub honlapján saját szurkolói közül is sokan kritizálták a véleménye miatt. 
„Nem tudok mit csinálni, a véleményem mellett kitartok, és akkor is elmondom, ha ez nem tetszik mindenkinek – hangsúlyozta az elöljáró. –Több klubvezető jelezte, hogy egyetért velem, voltak köztük olyanok is, akik nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, ha nem érkeznek meg a tévés pénzek, mégis azt jelezték, hogy mástól nem kérnének és nem is várnának el anyagi segítséget, megpróbálják önállóan megoldani a problémájukat.”
Christian Seifert, a DFL elnöke azt ígérte a csapatoknak, hogy a Liga konkrét forgatókönyvekkel várja a csapatok képviselőit a hétfői videó egyeztetésen az első- és másodosztályú bajnokságok sorsáról, attól függően, hogy lehet-e még mérkőzéseket rendezni ebben a bajnoki szezonban vagy már nem.

Nagy bajban a Schalke04

A legnagyobb bajban az élvonalbeli Schalke04 van, a gelsenkircheni klubnak 26 millió eurós tartozást kellene rendeznie. Az egyesület évek óta úgy gazdálkodott, hogy előre költötte el azt a pénzt, amelyet májusban kapott meg. Ha teljesen elmaradnak a televíziós bevételek, akkor az is elképzelhető, hogy a csapat nem tud elindulni az élvonalban a következő szezonban. A Der Spiegel című hetilap szerint a jelenleg másodosztályban szereplő Hamburg úgy kapott kölcsönt egy ügynökségtől, hogy tíz évig a televíziós jogdíjak továbbutalásával törleszti adósságát, az élvonalban újonc Union Berlin befektetésekkel foglalkozó cégnek fizet a tévés jogdíjakkal az előre fölvett anyagi segítségért. Ezen kívül akadnak klubok, melyek bankoktól vettek fel kölcsönt és a törlesztést a játékosok eladásából, illetve a közvetítésekért érkező összegekből oldják meg. Mivel minden évben garantált volt a jogdíjak utalása és az összeget is lehetett ismerni, nem volt kockázat ezekben a konstrukciókban egyik érintett fél számára sem.

Nem örül a halasztásnak Berecz Zsombor

Kalapos Mihály
Publikálás dátuma
2020.03.25. 16:40

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
Megérti, de sajnálja a világbajnok magyar vitorlázó, hogy nem az eredeti időpontban rendezik meg a tokiói nyári olimpiát.
Bár Mallorcán tölti a mindennapjait a világbajnok vitorlázó Berecz Zsombor, még sincs irigylésre méltó helyzetben. A nyári tokiói olimpiát ugyanis elhalasztják a koronavírus-járvány eszkalálódása miatt. 
„Noha 17-18 Celsius fok van és most már a nap is süt, annyira nem derűs itt az élet. Egész Spanyolország ugyanis karanténban van, ezért vízre sem mehetünk. Az itteni klub felajánlotta a konditeremben lévő gépeket és súlyzókat, amit horvát versenytársammal el is hoztunk a szálláshelyünkre, és az erkélyt edzőteremmé alakítottuk. Így legalább a fizikai edzésünk nem szenved csorbát. Benyújtottunk egy kérvényt, hogy vitorlázhassunk, hiszen ha az ember dolgozik, akkor elhagyhatja lakhelyét, nekünk pedig ez a munkánk. Erre azonban még nem kaptunk választ. 50 méteres távolságról lenne szó, és emberekkel sem találkoznánk, de betartjuk a szabályokat, várjuk a levelet – nyilatkozta lapunknak az immár a negyedik olimpiájára (melynek időpontja egyelőre nem ismert) készülő magyar vitorlázó, aki 2008-ban és 2012-ben még a Laser hajóosztályban versenyzett. – Nem tagadom, hiányzik a családom, a feleségem, az ötéves fiam és a három és fél esztendős kislányom. Hál’ istennek támogat a családom, közösen hoztuk meg a döntést, mert itt jobban fel tudok készülni, így persze más a helyzet, hogy nem tudom, mikorra is kell készülni. Ebben a helyzetben nem vagyok túl boldog, hogy itt maradtam.” 
A világbajnok magyar Finndingis nem örülne annak, ha pár hónappal csúsztatnák el az ötkarikás versenyek kezdetét. „Ha már halasztani kell, akkor úgy lenne igazságos, ha 2021-ben rendeznék meg az olimpiát. Október-november ugyanis a tájfun időszaka Japánban, márpedig mindenki úgy készül, hogy közepes erősségű szél várható az olimpiai vitorlásversenyek alatt” – fogalmazott a 2019-ben vb-bronzérmes Berecz, aki eddigi legnagyobb sikerét két évvel ezelőtt érte el, amikor sporttörténelmi győzelmet aratott.
„Ha nem lennék ilyen elszánt, akkor nem volnék itt. A két évvel ezelőtti világbajnoki címemre mindig jó visszaemlékezni, de a jelenben élek. A célom pedig az, hogy az ötkarikás játékokon minél jobban szerepeljek, hiszen erre áldoztam fel az életemet. Az extra motivációt pedig azok az emberek jelentik számomra, akik még az ilyen nehéz helyzetben is támogatnak – mondta Berecz, aki 2018-ban olimpiai hajóosztályban, a Finndingiben a magyar vitorlássport első világbajnoki aranyérmét nyerte. – Jelenleg az 1996-os atlantai olimpia győztese, a lengyel Mateusz Kusznierewicz az egyik edzőm Kelemen Tamás mellett, akivel az előző két ötkarikás játékokra készültem. A brit Paul Hobsonnal elváltak az útjaink. Talán nem véletlenül, hiszen az egyik legnagyobb ellenfelem a honfitársa, Scott Giles, aki négy évvel ezelőtt, Rio de Janeiróban nyert. Hál’ istennek a jó kapcsolatunk azért megmaradt Hobsonnal, így továbbra is ő gyártja nekem a vitorlákat. Most áprilisban kellett volna kiválasztanom azt a két vitorlát, amelyekkel az olimpián indulnék. De erre – a jelenlegi helyzetben – aligha fog sor kerülni.”
Az olimpiai bajnoki címvédő brit Giles mellett a tavalyi világbajnok új-zélandi Josh Junior és az ezüstérmes holland Nicolas Heiner is a nagy vetélytársak közé sorolandó, és bár Berecz tudja, hogy Magyarország olimpiacentrikus nemzet, a vb-aranyát mégsem cserélné el semmire. „A világbajnoki címemet még egy olimpiai éremre sem váltanám be, mert az volt az első komoly visszaigazolás a karrieremben, hogy jó úton járok, és hogy megérte az a sok befektetett munka. Azóta pedig folyamatosan az első három között végzek a különböző világversenyeken, hiszen 2019-ben az Európa-bajnokságon második, a vb-n harmadik voltam. Az előolimpián, Enosimában pedig győztem. A tokiói játékok eredményessége is csak a formaidőzítésen fog múlni, ha végre megtudjuk, hogy mikor lesz az olimpia” – latolgatta esélyeit Berecz, aki noha optimista, tisztában van vele, hogy elég súlyos helyzetbe navigálta bele magát a világ a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelésével.

Berecz Zsombor

Született: Budapest, 1986. április 26. Legjobb eredményei: világbajnok (2018, Aarhus), vb-bronzérmes (2019, Melbourne), kétszeres Eb-ezüstérmes (2016, Barcelona és 2019, Athén), valamennyi a vitorlázók Finndingi hajóosztályában