Előfizetés

15 mázsa dinnyét lopott el a földről egyetlen bátaszéki férfi a gyanú szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 21:21
Képünk illusztráció
Fotó: Daisuke Uragami/Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Csak tippelünk, de valószínűleg teherautóval, több fordulóval.
Egy szedresi férfi feljelentést tett 2019. július 23-án ismeretlen tettes ellen, miután elloptak körülbelül 15 mázsa dinnyét a földjéről - írja a police.hu. Az eset miatt a Szekszárdi Rendőrkapitányságon indítottak büntetőeljárást. A nyomozás kiderítette, hogy a lopással összefüggésbe hozható egy 31 éves bátaszéki férfi, akit a rendőrök elszámoltattak, majd gyanúsítottként hallgattak ki lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A szekszárdi rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat a napokban elküldték az ügyészségnek.  

Az emberölést bevallotta, a kutya megverését tagadja a VII. kerületi gyilkos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 19:02
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A részletekre már nem emlékszik.
Bevallotta bűnösségét az a 28 éves sátoraljaújhelyi férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte a 49 éves főbérlőjét tavaly januárban, a VII. kerületben, egy István utcai lakásban. B. János Norbert azt viszont következetesen tagadja, hogy bántotta a volna a lakásban lévő kiskutyát - tudta meg a 24.hu. A férfi a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatása során lényegében elismerte a gyilkosságot, a részletekre azonban már nem emlékezett.   Az áldozat elszenesedett holttestére a tűzoltók találtak rá az egyik emeleti lakásban. A lakásban egy ágy égett, amit gyorsan el is oltottak. Mivel több helyiségben is vér volt, azonnal értesítették a rendőröket. A BRFK fél órán belül elfogta a bérlőt és gyanúsítottként hallgatta ki különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és állatkínzás miatt. A bíró pedig villámgyorsan le is tartóztatta a férfit. Mivel a kényszerintézkedés törvényes indokai továbbra is fennállnak, ezért a Fővárosi Főügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatásának két hónappal történő meghosszabbítását. Ezt a nyomozási bíró el is rendelte.

Börtönbüntetésre ítéltek egy pénzügyőrt, aki bűnügyi információt akart eladni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.03.26. 17:44

Fotó: Shutterstock
Ötmillió forintot kért érte.
Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt négy év szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélt a törvényszék egy pénzügyőr főhadnagyot. Társa, aki bűnsegédként vett részt a bűncselekményben, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott - írja az ügyészség. Az ítélet szerint a bűnügyi nyomozási feladattal is megbízott pénzügyőrtiszt úgy döntött, hogy egy ilyen eljárása során szerzett lényeges bűnügyi információt áruba bocsát. Bűntársa közreműködésével késedelem nélkül kapcsolatot teremtett a célszeméllyel. Valótlanul azt állította, hogy az illetővel szemben megindult egy büntetőeljárás. Vállalta, hogy a hivatali minőségében tudomására jutott bűnügyi információk kiszivárogtatásával, átadásával segítséget nyújt neki abban, hogy az ellene indult büntetőeljárásban a legkisebb érdeksérelmet szenvedje el. A jogellenes segítségnyújtásért közvetítője útján ötmillió forintot kért. Próbálkozása nem járt sikerrel, mert az érintett személy elzárkózott a korrupciós ajánlattól. Vele szemben egyébként a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nem indított büntetőeljárást, így
a pénzügyőrtiszt a bűntársa közvetítésével csalárd módon hamis információt kínálva kísérelt meg pénzhez jutni.

Az ügyészség a nem jogerős ítélet elleni fellebbezésében a volt nyomozótiszt szabadságvesztés büntetésének és mellékbüntetésének jelentős súlyosbítását indítványozta. A vádlott és védője ugyanakkor felmentésért fellebbezett.  Az ügyészség közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy különösen nagy nyomatékkal kell értékelni a hivatali korrupciós jelenségek elszaporodottságát. 
Magyarországon ugyanis egyes határmenti megyékben az utóbbi években számos üzletszerűen és szervezetten elkövetett hivatali korrupciós bűncselekmény történt.

Hozzátették, hogy ez a jelenség rendkívül veszélyes a társadalomra, hiszen az emberek törvény előtti egyenlőségének alapelvét sérti, emellett a közbizalmat is súlyosan csorbítja. A fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.