Előfizetés

Elefántbébi született a prágai állatkertben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.27. 10:56

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Napokon belül megszületik apjának egy másik utódja is.
Elefánt jött a világra pénteken reggel a prágai állatkertben – közölte Miroslav Bobek, a prágai állatkert igazgatója a Twitteren. Azt, hogy a kis elefánt milyen nemű, egyelőre nem tudják az állatkert dolgozói.
Az igazgató szerint a Janita nevű elefánt is napokon belül megszüli utódját. A most született, illetve a rövidesen érkező kis elefántnak is az Ankhor nevű elefánthím az apja.
Tamara és Janita 2016-ban szültek először, a két – ma már egytonnás – elefántborjú, Rudolf és Maximilián voltak az első elefántbébik, amelyek a prágai állatkertben fogantak.
Az 1931-ben megnyílt prágai állatkertben 1933 óta tartanak elefántokat. Az első, a prágai állatkertben megszületett elefánt, Sita 2013 februárjában látta meg a napvilágot. Anyja, Donna azonban 2012-ben már terhesen érkezett Prágába a rotterdami állatkertből.
Prágában jelenleg hét elefánt él. A csoport legidősebb tagja a Gulab nevű nőstény, aki 1966-ben került Prágába. Mindnyájan az Elefántok völgyében élnek, amelyet 2013-ban hozott létre az állatkert 500 millió koronás költséggel. Európában ez az egyik legnagyobb speciális elefántlakhely.
A prágai állatkertben jelenleg mintegy 670 fajta állat látható. Az állatkertet tavaly 1,5 millió látogató kereste fel, és a cseh főváros egyik legnépszerűbb idegenforgalmi nevezetessége.

Egyre többször hallható a madarak éneke Párizsban

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.27. 10:13

Fotó: Philippe Labrosse / AFP
„Szokatlan” a csend a francia fővárosban, van, ahol egy hét alatt 90 százalékkal is csökkent a zajszennyezés a kijárási korlátozások következtében.
„Szokatlan csendet” jegyzett fel a francia főváros és a külvárosaiban lévő mintegy 150 zajmegfigyelő állomás azóta, hogy kijárási korlátozásokat rendeltek el március 17-én Franciaországban a koronavírus-járvány feltartóztatására. A zajszennyezést a térségben mérő ügynökség, a Bruitparif csütörtökön közzétette a március 17. előtti és utáni zajtérképeket, amelyek a decibelek zuhanását mutatják.
Különösen szembeötlő a zajcsökkenés a Charles de Gaulle és az Orly nemzetközi repülőterek térségében, mivel a legtöbb légi járatot leállították. Ugyanez figyelhető meg az autópályák mentén és az éjszakai klubokkal teli körzetekben, ahol a szórakozóhelyek kénytelenek voltak lehúzni a redőnyt. Bruitparif megjegyezte, hogy erős zuhanást mértek az emberi tevékenység okozta zajszennyezésben, amit a közúti, a légi és a vasúti közlekedés drasztikus csökkenése, az építkezése leállítása, a szórakozóhelyek bezárása és számos emberi tevékenység beszüntetése okozott Európa egyik legsűrűbben lakott városában.
A térképek szerint Párizs központjában a zajszint jelenleg akkora, mint általában egy külvárosi parkos térségben. Egyes utcákon egy hét alatt 90 százalékkal csökkent a zajszennyezés. Egyetlen hang van, amelyet a párizsiak egyre többször hallanak manapság, a madarak éneke.

Újabb koalával végeztek a retrovírusok Zürichben

MTI
Publikálás dátuma
2020.03.26. 13:55

Fotó: Jean-Luc Grossmann / Zoo Zürich
Mikey decemberi halála után most el kellett altatni Milót, mert nem volt remény a felépülésére.
Milo és Mikey a retrovírusok erőteljes elszaporodásában szenvedtek, ami egyfajta leukémiát okozott náluk – közölte a zürichi állatkert. Mikey-t decemberben váratlanul elpusztulva találták a koalák területén. Az állatorvosok az állat vérképének vizsgálata után állapították meg a betegséget. Milót a múlt héten el kellett altatni, mert egyre inkább legyengült és már nem volt remény arra, hogy állapota jobbra fordulhat.
Jó hír azonban, hogy Milo nemrég párosodott az állatkertben élő két nősténnyel, Maisyvel és Pippával, így van esély arra, hogy utódokat nemzett. Ez azonban csak később fog kiderülni, a koalanőstények ugyanis 5-6 hónapon át erszényükben elrejtve gondoskodnak kicsinyeikről.
Az Ausztráliából származó koalák kizárólag eukaliptusszal táplálkoznak. Állományuk a WWF adatai szerint az elmúlt 25 évben egyharmadával csökkent. Ennek oka főként a fakitermelés és a klímaváltozás. Az ausztrál kontinensen pusztító bozóttüzek november óta több mint nyolcezer koala halálát okozták a WWF szerint.