Előfizetés

NAT-hatás: látatlanban kell tankönyvet rendelni

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.03.30. 07:00

Fotó: Népszava
Úgy kell megrendelniük az idén szeptemberben bevezetésre kerülő új Nemzeti alaptantervhez (NAT) illeszkedő tankönyveket az iskoláknak, hogy azok még el sem készültek – derült ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) intézményvezetőnek küldött, lapunk által is megismert tájékoztatójából.
A levélben megemlítik, hogy a vonatkozó kormányrendelet értelmében az Oktatási Hivatal június 15-ig végzi el a tankönyvek átdolgozását, hogy azok megfeleljenek az idén januárban nyilvánosságra hozott, módosított NAT új tartalmi követelményeinek. Ám a tankönyvek alaprendelésének időszaka április 30-án zárul, tehát eddig az időpontig muszáj valamit rendelniük az iskoláknak. A KELLO azt a megoldást javasolja, hogy az iskolák rendeljék meg az eddig használt tankönyveket, aztán ha elkészülnek az átdogozott kiadások, majd fokozatosan lecserélik a korábbi verziókat, kiszállítani pedig már az új tankönyveket fogják. Vagyis az iskoláknak lényegében látatlanban kell megrendelniük a NAT-kompatibilis kiadványokat, a pedagógusok pedig majd iskolakezdéskor szembesülhetnek azzal, milyen tankönyvekből kell tanítaniuk. 
Az, hogy látatlanban kell megrendelni a tankönyveket komoly feszültségeket fog okozni szakmai szervezetek szerint, ezt pedig egyetlen módon lehetne elkerülni: az új NAT bevezetésének elhalasztásával. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azt kérte, ne vezessék be idén az új NAT-ot. A több mint félszáz szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform is arra hívta fel a figyelmet: a kerettantervek, a tankönyvek, más taneszközök időben való tanulmányozásának hiányában, felkészítő továbbképzéseket el nem végezve, a helyi tanterv elkészítésére képtelenül rövid idővel rendelkezve a pedagógusok nem tudnak megfelelően felkészülni. – A NAT-nak, a kerettanterveknek és az érettségi vizsgakövetelményeknek, valamint a tankönyveknek összehangoltan, egyidőben kellene elkészülniük, s az új követelmények bevezetése előtt elegendő időt, legalább másfél két évet kellene hagyni – vélekedett Nahalka István oktatáskutató. A koronavírus-járvány miatt elrendelt digitális iskolai munkarend miatt pedig most még kevesebb idejük van a tanároknak arra, hogy a NAT-tal foglalkozzanak. Ennek ellenére a kormányzat továbbra sem tett le annak rohamléptékű bevezetéséről. A szakszervezetek szerint ez érthetetlen, már csak azért is, mert a jelenleg zajló digitális oktatás tapasztalatait is be kellene építeni a dokumentumba.

Defektes karanténszabály: egyetlen rossz rendelkezés óriási káoszt okozott

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2020.03.30. 06:20

Fotó: Béres Márton / Népszava
Megbénította volna a hazai áruszállítást az országos tisztifőorvos elkapkodott határozata, ezért gyorsan kellett helyrehozni a hibát.
Szombat éjféltől újra dolgozhatnak a külföldről Magyarországra hazatért kamionosok, nem kell kéthetes karanténba vonulniuk. A szakmai érdekképviseletek javaslatára ugyanis a szaktárca, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megváltoztatta a tisztifőorvos pénteki határozatának végrehajtását. Az okozott bonyodalmakat, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos saját hatáskörében úgy döntött: péntekre virradó éjszakától az összes külföldről Magyarországra érkező kamionosnak két hét karantént kell vállalnia, függetlenül attól, hogy fertőzött-e vagy sem. A rendelkezés szerint, ha az érintettnél nem állapítható meg koronavírus-fertőzöttség gyanúja, akkor két hétre házi karanténba kerül. Ha fertőzésgyanú áll fenn – például láz miatt – akkor hatósági karanténban kell letöltenie a két hetet. Mindez sokkolta a hazai fuvarozókat, hiszen a szabály addig úgy szólt: akkor kerül karanténba egy sofőr, ha lázas, köhög, vagyis fennáll a fertőzés gyanúja. Egyébként dolgozhatott tovább. A tisztifőorvosi határozat nyomán megbénult volna a teljes hazai áruforgalmazás, mivel így lényegében minden egyes külföldi fuvar után két hetes kényszerpihenőre kellett volna küldeni a sofőröket. Mint azt a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél (MKFE) megtudtuk, a szakmai érdekképviseletek javaslatai nyomán végül változott a határozatban foglaltak végrehajtása. Az Operatív Törzs szombat délelőtti tájékoztatóján Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára bejelentette: az egészséges fuvarozók ismét dolgozhatnak, csak azoknak kell karanténba vonulniuk, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja. Bár a módosított rendelkezést írásban még nem tették közzé, az MKFE-nél úgy tudták: szombat éjféltől újra dolgozhatnak a fertőzés jeleit nem mutató, mégis karanténra ítélt árufuvarozók. Árvay Tivadar főtitkárhelyettes lapunknak elmondta, szombat késő estére az is világossá vált: a korábban karanténba küldött gépkocsivezetőknek és munkaadóiknak nyilatkozatot kell tenniük a lakóhelyük szerinti járványügyi hatóságnál arról, hogy egészségesek, munkára alkalmas állapotban vannak, s ezután ők is ismét dolgozhatnak.

Akadálypályán a fuvarozók

Az ellentmondásos szabályozás csak újabb nehézségeket okoz a járvány miatt eleve nehéz helyzetben lévő kamionos cégeknek. Az üzemek leállása miatt nagyon sok megrendeléstől elestek, ezért kénytelenek sofőröket elbocsájtani. Mások viszont maguktól mennek a gépjárművezetők közül, vagy megtagadják a munkát, mert bizonyos régiókból igen jelentős egészségügyi kockázat mellett tudnak csak szállítani. Félő, hogy emiatt előbb vagy utóbb, de fennakadások lesznek az áruszállításban – vélik a fuvarozó cégek és a szektor szakszervezetei. Segélykiáltásuk egyelőre visszhang nélkül maradt. - Nem látom, hogy a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel együttműködve hajlandó lenne a szociális párbeszédre, amit kezdeményeztünk a problémák megvitatására – állapította meg Székely Sándor, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete elnöke, aki tart attól, hogy a késve hozott intézkedés miatt még több fuvarozó cég szűnik meg. Arra a kérdésre, hogy mostanáig mennyien kerültek ilyen helyzetbe, Székely Sándor az mondta: a folyamat annyira gyors, hogy nehéz követni a bajba jutottak számát. Az viszont ismert adat: a Waberer’s International Nyrt., Európa legnagyobb nemzetközi fuvarozó vállalata a háromezer-ötszázból egy hét alatt ezer kamiont állított le. - Soproni H. Lajos írása a Népszavának

Közel a megállapodás Bécs és Budapest között

Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelete nem csak a kamionosokat sújtotta, hanem például a határon túlra ingázókat is. Burgenlandban riadalmat keltett, hogy a Budapest döntése értelmében március 27-től minden Magyarországra hazatérő állampolgárnak, beleértve az ingázókat, karanténba kell mennie. Végül azonban – az osztrák sajtó szerint egy a két kormány közötti informális megállapodásnak köszönhetően – az ingázókra mégsem vonatkoztatják a karantént, továbbra is szabadon kelhetnek át a határon, ugyanakkor a határon nem lesz elég bemutatni a személyi igazolványt és lakcímkártyát, hanem egy munkáltatói igazolást is szükséges. Az osztrák oldalon is kiengedik a Magyarországról érkezett ingázókat, ott megmérik a lázukat. Szabadon közlekedhetnek és nem kerülnek karanténba azok a magyar munkavállalók sem, akik az osztrák agrárágazatban dolgoznak – erősítette meg a burgenlandi agrárkamara elnöke, Nikolaus Berlakovich. Erről is szóbeli megállapodás született – tette hozzá. Horvátország és Magyarország között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint tegnap született kétoldalú megegyezés az ingázókról. Szombaton állapodott meg a kérdésben Gordan Grlic-Radmannal, a horvát diplomácia vezetőjével. A romániai ingázók helyzetét még a március 16-i magyar rendelet hozta nehéz helyzetbe, amely kimondta, csak magyar állampolgárok léphetnek az országba. Ez különösen nehéz helyzetet teremtett a Magyarországon lakó román állampolgárok számára, akik innen járnak át dolgozni Romániába. Szijjártó Péter március 25-én jelentette be, hogy az ingázás lehetővé válik a határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak. Magyarország és Szlovákia megállapodása értelmében március 19-től a két ország azon állampolgárai, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, anélkül kelhetnek át munkavállalás céljából, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással kell rendelkezniük. Egyelőre a Magyarországon munkát vállaló szerb állampolgárok helyzete a legkilátástalanabb, s nem csak a magyar hatóságok miatt, hanem mert a belgrádi kormány március 20-án rendkívüli állapotot vezetett be, 20-án pedig a szerb állampolgárok előtt is lezárták a határt. - Rónay Tamás

Nem hisznek a kórházaknak - A legfelsőbb szinteken is megjelennek az egyenruhások

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.03.30. 06:00

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet- erőforrás- és információgazdálkodása.
Új korszak kezdődik hétfőtől a hazai egészségügyi intézményekben: ma kezdik meg ugyanis munkájukat a kórházparancsnokok. Megbízó levelüket a miniszterelnök írta alá, de arra, hogy ki és hová kerüljön, Pintér Sándor belügyminiszter tett javaslatot. Az intézményekhez kirendeltek munkáját Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok irányítja: ő eddig az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese volt. Az egészségügy annyiban nem idegen számára, hogy részt vett az egységes 112-es segélyhívórendszer megvalósításában. Mostantól az lesz a feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletekkel kapcsolatos valamennyi fontos adatról. Az országos kórház-főparancsnok helyettese Bedros Róbert, a Szent Imre kórház jelenlegi főigazgatója lesz, várhatóan hozzá futnak be közvetlenül a kórházparancsnokok jelentései. Lapunk úgy tudja, a kórházparancsnoki rendszer bevezetését maga Pintér Sándor belügyminiszter javasolta a kormányfőnek. Az intézmények élén álló vezetők ugyanis egyfajta túlélő üzemmódban menedzselik a kórházaikat, amire sokszor csak a szabályok kijátszásával képesek. Ennek a következménye, hogy "fent" szinte semmit nem tudnak arról, hogy a rendszer valójában miként működik, "lent" pedig nem bíznak a kormányban. Ezt az anomáliát próbálják most feloldani azzal, hogy az adatszolgáltatást, a készletnyilvántartást, a szakemberek munkaerejével való gazdálkodást Pintér Sándor irányítása alá tartozó kórházparancsnokokra bízták. Vasárnap az operatív törzs napi tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes maga is beszélt az ellátórendszer új vezetőiről. Ő úgy fogalmazott: az a kórházparancsnokok feladata, hogy segítsék, támogassák a kórházak tevékenységét a járvány kezelésében. Orvosszakmai kérdésekben nem tehetnek javaslatot, nem hozhatnak döntést. De a készletgazdálkodás, az információáramlás és az objtektumvédelem területén lesz feladatuk. Azt mondta: „Bízunk benne, hogy ezzel is hatékonyan tudjuk támogatni a kórházak tevékenységét, illetve tehermentesíteni tudjuk a kórházi dolgozókat a különböző statisztikai adatszolgáltatásoktól, hogy idejük jelentős részét a kórházi ápolásra tudják fordítani.” A főigazgatók vasárnapig az új rendszerről csak a sajtóból tájékozódhattak. Péntek késő délután ugyan kaptak egy levelet az országos tisztifőorvostól, amelyben újabb kórházakat nevezett meg Müller Cecília járványkórházként, de a parancsnoki rendszerről nem ejtett szót. Utasítása szerint az orvosegyetemek és a megyei kórházak mellé péntektől az Uzsoki, a Bajcsy, a Péterfy, a Szent Imre, a Szent János, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, valamint a törökbálinti, a mátraházi, a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, továbbá az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet és a Budai Egészségközpont is járványkórházként üzemel. Így összesen 29 fekvőbeteg ellátó fogadhat a háziorvosok beutalójával, vagy a mentővel érkező koronavírus fertőzött beteget.

"Hol vannak a tesztek, a maszkok?"

A Népszava birtokába került az egri kórház ápolási igazgatójának levele, amely arról tájékoztatta az intézmény főnővéreit, hogy a hét elején várhatóan minden dolgozó kap majd FFP2-es maszkot, ám azok használatát feltételekhez kötik. "Az ápolók a járvány időszaka alatt mellőzzék az alapozó, a pirosító és az egyéb szépészeti cikkek használatát. Ezek a kozmetikumok nyomot hagynak a maszkon, melyet a sterilizás, fertőtlenítés nem tud semmissé tenni.” Ez a levél tájékoztat arról is: "a sebészeti maszkok használhatóságának meghosszabbítására vasalót lehet alkalmazni, de szükség van mellé selyempapírra vagy más egyéb papírra is, mert a nagy hőfok miatt a sima vasalással hozzáragad a vasaló talpához.” Lapunk kérdésére, hogy ez az eljárás veszélyezteti-e a dolgozók egészségét az Operatív Törzs azt válaszolta: a textilből varrt maszkot mosás után magas hőmérsékletű gőzölésen szokták fertőtleníteni azok, akik ezt használják. A törzs szerint az FFP2 és FFP3 típusú maszkok beszerzése, utánpótlása folyamatos, ezeket pedig nem teszi tönkre a sterilizálás, a védőeszköz funkcióját ezek után is maradéktalanul betölti. „Az egészségügyi dolgozók, közülük is az intenzív és infektológiai osztályok dolgozói minden szükséges speciális védőeszközt megkapnak, az egyszerű sebészi maszkok beszerzése és kiszállítása is folyamatos” – írták végül. Azt az ellentmondást nem oldották fel: ha folyamatos a kiszállítás, akkor miért nem lehet a használt maszkokat kidobni újrafertőtlenítés helyett? Donáth Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos – aki a budapesti Nagy Imre Társaság egyik alapítójaként is ismert – a közösségi oldalán teszi fel nagyon is észszerű kérdéseit a kormánynak arról: "Hol vannak a tesztek, a maszkok, a tabletták?" Mint írta, a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy Kínából a járvány elleni személyi védelem céljából millió szám érkezett maszk. "Az én kórházamba nem érkezett! Sem maszk, sem szkafander, sem szemüveg nincs sem több, sem komolyabb, mint eddig volt. Csupán sebészi maszk lóg, ha lóg a nővérek álla alatt. Ezt a változatlan hiányt, máshonnan, más kórházakból is hallom, egyrészt mert érdekel, másrészt mert maguktól megírják a kollégák. Ha nincs a betegágynál dolgozóknál a FFP1-3 maszk, stb. , akkor hol van?” Levélben kért soron kívüli intézkedéseket a védőfelszerelések „ügyében” továbbá egy havi plusz bért is a szakdolgozóknak Orbán Viktor miniszterelnöktől a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara – erről a köztestület alelnöke, Babonits Tamásné nyilatkozott a Medicalonline.hu-nak. Csak azt a választ kapta a kormánytól: levelét továbbították Pintér Sándor belügyminiszternek, az operatív törzs vezetőjének és Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének. Az alelnök szerint, ha konkrét válasz nem is érkezett a kérésükre, volt némi előrelépés a védőfelszerelésekkel és kézhigiénés termékekkel való ellátottságban, védőeszközökhöz jutottak az otthoni szakápolást és hospice ellátást nyújtó kollégáik. Lapunkhoz ennek ellenére is naponta érkeznek jelzések, arról, hogy egy-egy ellátóhelyen az utolsó maszk „lép éppen szolgálatba”.