Az élelmiszerek drasztikus drágulása miatt rendkívüli támogatást kérnek a nyugdíjasoknak

Publikálás dátuma
2020.03.30. 17:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Kiürült a nyugdíjasok pénztárcája.
Egyszeri, átlagosan 50 ezer forintos rendkívüli támogatást kér a havi 150 ezer forintnál kisebb nyugdíjból élőknek a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nyugdíjas tagozata és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet). A mindkét szervezetben elnöklő Juhász László lapunknak az alapvető élelmiszerek árának drasztikus emelkedésével indokolta a rendkívüli kérelmet, hozzátéve, hogy a legidősebb korosztályban vagy személyes élményként, vagy a szülők elmondása alapján élénken él a világháború, vagy az 56-os forradalom környékén jellemző élelmiszerhiány. Többségük ezért eleve megpróbál lisztből, cukorból, olajból tartalékolni, a járványhírek hatására pedig a kevésbé aggódók is ellepték a szupermarketeket. A nyugdíjasok pénztárcája mostanra kiürült - mondta. A kormány számításai alapján a nyár második felében normalizálódhat a helyzet az országban, s ha így lesz, szeptemberben állhat vissza minden a rendes kerékvágásba – indokolta az összeg kiválasztását Juhász László. Ez alapján az egyszeri 50 ezer forint mindössze annyit jelent, hogy a kormány havonta nagyjából 10 ezer forintot adna az alacsony nyugdíjból élő időseknek a társadalmi igazságosságra és szolidaritásra építve a most következő nehéz időszakban – tette hozzá. Az Orbán Viktornak címzett levél arra is kitér, hogy ez a rendkívüli kérés nem jelenti a nyugdíjrendszer átalakítására korábban tett javaslatok, például a béremelkedéssel is számoló vegyes, vagy másként svájci indexálás kérésének visszavonását, mindössze azt jelzi: az idősek türelmesebben várnák a jövő évre vonatkozó nyugdíjemelési terveket is, ha a kormány egy ilyen gesztussal éreztetné velük, érti a gondjaikat. A legutóbbi ismert adatok szerint majdnem 1 millió 400 ezer nyugdíjas kap havi 150 ezer forintnál kevesebb járadékot, ebből 580 ezren százezernél is kisebb összeget. A hazai nyugdíjas szervezetek az utóbbi hetekben sorra jelentették meg az idősek helyzetének javítását célzó ötleteiket, kéréseiket, de érdemi választ eddig nem kaptak, ahogy a kérdéssel foglalkozó ellenzéki pártok sem. A Nyuszet addig már eljutott, hogy Beneda Attila, a humántárca helyettes államtitkára hivatalos tárgyalást folytat velük a korábbi kéréseikről, Juhász László azonban sem a nyugdíjrendszer átalakításának esélyeit illetően, sem pedig a most kért egyszeri juttatás elfogadásának ügyében nem optimista. A szerdára tervezett újabb egyeztetésük például a költségvetés újratervezése és persze a járvány elleni óvintézkedések miatt elmarad.
Témák
nyugdíj
Frissítve: 2020.03.30. 20:02

Vészhelyzet van, Áder a szokásosnál is gyorsabban ír alá

Publikálás dátuma
2020.03.30. 17:17
Képünk illusztráció
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A járvány kitörése óta először megszólalt az államfő (írásban), azt magyarázza, miért nincs semmi baj a felhatalmazási törvénnyel.
Ez nem a politikai haszonlesés ideje. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem határidő nélküli, a kormány felhatalmazása nem korlátlan - közölte Áder János államfő, miután hétfőn elrendelte az alig két órával korábban elfogadott jogszabály kihirdetését. A járvány kitörése, a vészhelyzet elrendelése óta feltűnően néma államfő a köztársasági elnöki hivatal honlapján olvasható nyilatkozatában kiemelte: a törvény megfelel az alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható. A jogszabállyal kapcsolatos hétfői és egy héttel ezelőtti vitáról azt írta: az részben az eddig megtett intézkedésekről, részben a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt. Az eddig megtett intézkedéseket senki nem tartotta indokolatlannak vagy a demokráciára nézve veszélyesnek - mutatott rá -, ugyanakkor az ellenzéki képviselők annak ítélték a kormány jövőbeni "korlátlan" felhatalmazását. Ezért Áder János két kérdést kiemelten vizsgált és megállapította: a kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér. Arra a felvetésre, hogy korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően, vagyis "mindent megtehet-e" a kabinet, az államfő azt közölte: nem, a kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik. Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad - tette hozzá -, a járványt követően pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról. "Mindannyian tudjuk, hogy még nehéz hetek várnak ránk. A védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje." A további vitákhoz Kossuth Lajos 172 évvel ezelőtti - a felirati vita során - megfogalmazott szavait ajánlotta Áder János megfontolásra: ".az országgyűlés politicáját azon magasságra méltóztassanak felemelni, mellyet az idő elénkbe szab. (.) emeljük fel politicánkat a körülmények szinvonalára.". 
Frissítve: 2020.03.30. 17:58

Védekezésre és az egészségügyisek, szociális dolgozók szűrésére fordítja Budapest Soros egymillió euróját

Publikálás dátuma
2020.03.30. 16:43

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
De jó lenne, ha ezt az adományt kicsinyes és méltatlan félremagyarázások helyett mindenki annak látná, ami: egy nagyvonalú és nemes gesztusnak, érdemi segítségnek. Pont úgy, ahogyan a városhoz érkező más felajánlásokat kezeljük, vagy ahogyan fogadtuk, amikor a miniszterelnök segélyfelhívására szintén Soros György szintén egymillió euróval segített a vörösiszap-katasztrófa idején – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, reagálva azokra a támadásokra, amelyek Soros György a főváros koronavírus elleni védekezéshez adott egymillió eurós adományát érték. Az adományt a fertőzés elleni védekezéshez szükséges eszközökre, továbbá a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére fordítja Budapest – tette hozzá a főpolgármester, aki hangsúlyozta: „nagy könnyebbséget jelent az adomány, mert a fővárosnak és a kerületeknek is jelentősen csökkennek a bevételei, miközben nyilvánvalóan többet költünk, van olyan kerület, ahol megsokszorozta a polgármester a szociális juttatásokat - helyesen és felelősen."  Karácsony Gergely egyúttal azt is tisztázta, hogy Soros György adományának felhasználásáról be fognak számolni a nyilvánosságnak, amint lefolytatták a szükséges tárgyalásokat, megkötötték a megállapodásokat.
Szerző