Zuhanórepülésbe váltott a forint, már a 375 forintos eurótól félhetünk

Publikálás dátuma
2020.04.01. 11:59

Fotó: Shutterstock
Újabb és újabb mélypontokra kerül a forint, az ok az elégtelen kormányzati mentőcsomag és a „felhatalmazás” diktatúra-törvény, amely sorra veri ki a biztosítékot még az Orbánnal lojális demokráciában is.
Zuhanórepülésbe kezdett a forint az elmúlt napokban, reggel még 361 forint körül volt az euró, dél előtt már 365,30 volt az új rekord, de valójában akár 375 forintig is elmehet az euró ára. A dollárral szemben is gyalázatosan teljesít a magyar a forint a reggeli 327 forintról fél tizenkettőig 334 forintig emelkedett meredeken az árfolyam. Az elemzők szerint a régiós devizák eleve rosszul teljesítenek, de ezek közül toronymagasan kiemelkedik a forint – vagyis országspecifikus is a forint gyengülése. Az elemzők általában két okot említenek: az elégtelen gazdasági mentőcsomag, amelynek bejelentést Orbán Viktor a jövő hét elejére ígérte, de az eddigi információk szerint közel sem lesz olyan impozáns, mint a környező országokban. Tegnap már Szerbia is elfogadta a maga mentőcsomagját, amely a GDP 10-11 százalékára rúg. (Az eddig bejelentett magyar intézkedések a hitelmoratóriummal együtt a GDP 1-1,5 százalékára rúgnak) Szerbiában is fő cél a munkahelyek megvédése, a foglalkoztatás szinten tartása, ehhez az állam ott is bértámogatást ad. Ezen felül minden nagykorú 100 eurós egyszeri támogatást kap, aki nem tud dolgozni az minimálbért kap, de arról is döntés született, hogy 10 százalékkal megemelik az egészségügyi dolgozók bérét. A másik ok ami miatt ütik a forint, a „felhatalmazási” törvénynek nevezett diktatórikus szabályok törvényerőre való emelése. Az elmúlt órában már az Orbán-kormánnyal többé-kevésbé jó viszonyt ápoló kormányok és politikusok is sorra elítélték az Orbán Viktornak adott korlátlan idejű felhatalmazást.  
Szerző
Frissítve: 2020.04.01. 12:07

Két Csongrád megyei állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Publikálás dátuma
2020.04.01. 11:01
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Majdnem 200 ezer állatot ölnek le a járvány miatt.
Két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaságban is kimutatta a madárinfluenza vírusát kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), csaknem 200 ezer állat leölése folyamatban van - közölte a hivatal szerdán. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzés a szigorított állategészségügyi óvintézkedésként kötelezően előírt mintavételezés alapján derült ki a közlemény szerint. 
A Csengele közelében lévő telepen csaknem 142 ezer, míg az Üllésnél találhatóban 54 ezer állatot ölnek le.

- A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének mikéntjére a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot - tették hozzá.
Kiemelték, hogy a madárinfluenza március 25-i kitörése óta csaknem 40 gazdaságban jelent meg a betegség Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Kiemelték, hogy a madárinfluenza március 25-i kitörése óta csaknem 40 gazdaságban jelent meg a betegség Bács-Kiskun és Csongrád megyében. Az állategészségügy szakemberek minden szükséges hatósági intézkedést megtesznek, a járvány terjedésének lassításához azonban elengedhetetlen az állattartók felelős magatartása is. - Az állományokat csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával lehet megóvni. Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni - írta a Nébih.
Szerző

Továbbra is a történelmi negatív rekord közelében a forint, 361,24 egy euró

Publikálás dátuma
2020.04.01. 08:38
Illusztráció: Shutterstock
Az előző esti árfolyamához képest vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerdára virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben. A forint történelmi árfolyammélypontja közelében áll az euróval szemben.
Az euró jegyzése a kedd esti 360,79 forintról szerda reggel nyolc órára 361,24 forintra emelkedett, de a portfolio.hu cikke szerint éjjel 361,8 forinton is járt, ami új történelmi csúcs. (A forint szempontjából inkább mélypont.)
Az előző mélypontot két hete, március 16-án ütötte meg a forint 360,13 forintos eurón.
A dollár jegyzése csökkent, a svájci franké emelkedett szerda reggelre. A dollárt a kedd esti 328,02 forint után 327,70 forinton, a svájci frankot 340,21 forint után 341,05 forinton jegyezték szerda reggel.
Frissítve: 2020.04.01. 08:49