Karácsony Gergely: Megbénulhat Budapest

Publikálás dátuma
2020.04.01. 15:07

Fotó: Népszava
Egy friss törvényjavaslat szerint Budapest főpolgármestere innentől kezdve a vészhelyzet végéig semmiben sem dönthet önállóan - erről kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert.
Egyeztetett a kormány erről a javaslatról a fővárosi önkormányzattal? Nem egyeztetett. Milyen döntéseket érint ez?   Minden olyan döntést, amit a főpolgármester akár saját hatáskörében vagy a közgyűlés nevében meghoz. Mennyiben korlátozza ez a főpolgármester, vagy éppen a kerületi polgármesterek jogkörét ez a javaslat?  Teljes mértékben, hiszen amiről eddig dönthetett a közgyűlés vagy a veszélyhelyzetre alkalmazott katasztrófavédelmi törvény szerint a közgyűlés nevében én, az mostantól egy javaslat lesz, amiről 5 nap alatt döntenek az ügyeket nem ismerő katonák, katasztrófavédelmi szakemberek és fideszes pártfunkcionáriusok. Megbénulhat a város? Mondhatjuk azt, hogy a kormány a védelmi bizottságokon keresztül átveszi az irányítást, a hatalmat Budapest felett? Ez diktatúra kiépítésének újabb lépése?  Megbénulhat a város, a kerületek is, de leginkább a járványvédelmi védekezés, az ebben a helyzetben életeket mentő gyors reagálás lehetősége vész el. Ez pedig emberéletekbe kerülhet. Minek tudja be ezt a lépést főpolgármesterként?    Ezt a javaslatot a mindennapok valóságot nem ismerő hatalmi arrogancia írta. Őszintén remélem, hogy gyorsan visszavonják, mert a minden felett uralkodás vágya sem lehet fontosabb a magyar emberek életének védelménél. Ez csupán a védekezésre szól vagy minden más döntésre?   A javaslat szerint mindenre. Budapestnek és a kerületeknek egy-egy közgyűlési alkalommal több ezer döntést kell meghozniuk, hogy fognak ezekről felelősen dönteni olyanok, akiknek semmilyen ismeretük nincs ezekről az ügyekről? És milyen sebességgel? Mikor oldják fel a felügyeletet és ki teheti azt meg?   Bízunk benne, hogy a javaslat csak javaslat marad.  
Szerző
Frissítve: 2020.04.01. 17:07

8,6 milliárdos keretet ad a kormány a tömeges bevándorlás kezelésére

Publikálás dátuma
2020.04.01. 14:22

Fotó: Csortos Szabolcs
Válsághelyzet van, már 2016 márciusa óta.
A kormány 8,6 milliárd forintos keretet biztosít a tömeges bevándorlás kezeléséhez a magyar honvédségnek - vette észre a hvg.hu a Magyar Közlönyben kedd éjjel megjelent kormányhatározatot.  A friss kormányhatározat a Honvédelmi Minisztérium 2020. évi tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó feladatellátásáról és annak forrásigényéről címmel jelent meg. Eszerint jóváhagytak a magyar honvédség által végzett feladatok hatékony megvalósítása érdekében egy újabb, 8,6 milliárd forintos keretet.   A portál emlékeztetett arra, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ március elején jelentette be, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében a kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány, azóta folyamatosan fenntartják az intézkedést.
Szerző

Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést - fakadt ki Karácsony

Publikálás dátuma
2020.04.01. 14:19

Fotó: Jani Martin / Népszava
Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta - írja a Semjén-féle salátatörvényről.
A kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit – állítja Karácsony Gergely főpolgármester a Semjén Zsolt által beterjesztett salátatörvény kapcsán. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat arról is szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket – jelenti ki Facebook-posztban Karácsony, aki szerint „sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél”. Törvény írja elő, hogy vészhelyzet esetén a közgyűlés, illetve a képviselő-testületek jogköreit a polgármesterek gyakorolják. Ezzel a helyzettel eddig csak fideszes polgármesterek éltek vissza – hívja fel a figyelmet Karácsony Gergely, aki azt is felveti, hogy a védelmi bizottság aligha bírja a tempót. „Békeidőben” a főváros és a kerületek egy hónapban körülbelül 2-3 ezer határozatot hoznak. Ezek most, járványhelyzet idején olyan azonnali, gyors döntési helyzetekkel egészülnek ki, amelyek a kerületi egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, szociális válsághelyzetek kezelésére, vagy akár a hajléktalan-ellátásra vonatkoznak. Most nem napok, hanem órák, néha percek alatt kell reagálni (a javaslat pedig öt napot ad védelmi bizottságoknak a döntésre) – teszi hozzá Karácsony, aki elképzelni se tudja, hogy a kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt vagy tűzoltó hogyan tudná megítélni. A veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására – hangsúlyozza a főpolgármester, aki azt sem hallgatja el, hogy a járványhelyzet kezelésében a kormány eddig csak feladatokat adott, pénzügyi támogatást nem. Végezetül megjegyzi, hogy ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak. 
Szerző
Frissítve: 2020.04.01. 16:39