Önkéntesnek állt Tóth Bertalan Pécsen

Publikálás dátuma
2020.04.02. 10:00

Fotó: Népszava
Az MSZP elnöke Csaba István önkormányzati képviselővel és három bölcsődei dajkával közösen vásárolt be idős embereknek.
Szerdán önkéntesnek állt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a PAPI-ban: a „Program A Pécsi Idősekért” keretében Csaba István pécsi önkormányzati képviselővel és három bölcsődei dajkával közösen segített, idős embereknek vásároltak be és vitték el nekik az alapvető élelmiszereket, melyeket kértek.
Tóth Bertalan a Facebook-oldalán megosztott videójában közölte: a nap tanúsága, hogy milyen nagy az összefogás, az összetartozás-érzés, és mennyire benne van az emberekben az, hogy vigyázzunk egymásra. Az MSZP elnöke köszönetet mondott azoknak a bölcsődei és óvodai dolgozóknak Pécsen, akik önként vállalják ezt a munkát, valamint az időseknek, akik betartják a szabályokat.
Mint korábban megírtuk, a pécsi program célja, hogy az idős, egyedülálló embereknek ne kelljen elmenniük bevásárolni vagy a gyógyszertárba. Aki igényli, annak hetente kétszer megveszik és kiszállítják a szükséges dolgokat az önkéntesek. Korábban a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Rig Lajos is jelezte, hogy önkéntesnek áll. 
Szerző

Koronavírusos lett a győri alpolgármester is

Publikálás dátuma
2020.04.02. 09:46

Fotó: Facebook/Radnóti Ákos
Szerdán a polgármesterről, majd a győri jegyzőről derült ki, hogy elkapták a fertőzést.
Pozitív lett a koronavírustesztje Radnóti Ákosnak. A győri alpolgármester Facebook-oldalán jelentette be a hírt, amit a hvg.hu szúrt ki.
„(...)Tünetem nincs. Itthonról dolgozom tovább szeretett városunkért! Bízom a legjobbakban! Mindenkinek kitartást és jó egészséget kívánok”

– írta közösségi oldalán Radnóti, aki rövid videóban is vázolta a helyzetet.
Szerdán előbb a győri jegyzőről derült ki, hogy fertőzött, majd Dézsi Csaba Andrásról is. A polgármester tünetmentes, otthonról dolgozik tovább.  az MTI ugyanakkor arról számolt be, hogy Hajtó Péter kormánypárti önkormányzati képviselő szintén elkapta a fertőzést - ő is tünetmentes, és szintén két hetes önkéntes házi karanténból dolgozik majd tovább. Mindhárman magánlaborban végeztették el a koronavírus-tesztet.
Szerző
Frissítve: 2020.04.02. 10:33

Bekékülnek az épületek

Publikálás dátuma
2020.04.02. 09:07
A Parlament kékben, 2014-ben az autizmus világnapján
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Az autizmus világnapja alkalmából számos budapesti és vidéki épületet világítanak meg kék színnel. Az eseményhez otthonról mindenki csatlakozhat.
Kék színnel világítják ki az épületeket csütörtökön országszerte az autizmus világnapja alkalmából. Budapesten a Szabadság-szobor mellett a Művészetek Palotája, a Puskás Aréna, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Telekom-székház, valamint a Clark Hotel is bekékül. A kezdeményezéshez több város, köztük Győr, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg is csatlakozott.
A koronavírus-járványra és a Maradj otthon! kampányra való tekintettel az épületek kivilágítása online követhető az Együtt az Autistákért Alapítvány Facebook- és Instagram-oldalán. A szervezet arra buzdít mindenkit, hogy maradjon otthon, de a „Ragyogj kékben!” kezdeményezéssel is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral. 
Az eseményhez bárki csatlakozhat otthonról is, ha valamilyen kék színű ruhadarabban lefotózza magát és a képet az #éniskékvagyok megjelöléssel feltölti a közösségi média valamelyik felületére – közölték.
Magyarországon és a világban is még mindig nagyon keveset tudunk az autizmusról és arról, hogy ezzel a spektrumzavarral élő emberek élete milyen nehézségekbe ütközik nap mint nap. 
Nem vagyunk egyformák és fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy úgy fogadjuk el egymást, ahogy vagyunk

– idézi a közlemény az Együtt az Autistákért Alapítvány nagykövetét, Rúzsa Magdolnát.

„Ehhez viszont meg kell ismernünk egymást. Így én is kék vagyok, remélem, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk” – hangsúlyozta az énekesnő.
Az alapítvány jelenlegi fő célkitűzése az első Autista Mintaház – Fejlesztő és Módszertani Központ megvalósítása, amellyel további szakszerű és hatékony segítséget tudnak majd nyújtani az autizmussal élő gyermekeknek és családtagjaiknak – írták. A Budapesten kialakítandó fejlesztőházban a mindennapos ellátás mellett a szakembereknek tanulási és tapasztalatszerzési lehetőséget is kínálnak majd. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pedig olyan egészségügyi ellátást biztosít benne, amely hozzájárul a gondoskodásra szorulók és családtagjaik életminőségének javításához. A központban az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált, 3-8 év közötti, speciális szükségletű gyermekek kaphatnak a későbbiekben egyéni igényeiknek megfelelő fejlesztést, terápiát.
Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmus spektrumzavarra, amely ma már tíz milliókat érint világszerte.
Szerző