Hetente mindössze két futballmérkőzést engedne az orvos

Publikálás dátuma
2020.04.03. 11:00

Fotó: Bernd Thissen / AFP/DPA
Heti két mérkőzést ki kell bírniuk a labdarúgóknak, ennél többször viszont nem szabad pályára lépniük Michael Lehnert, német sportorvos szerint.
Egyelőre nem tudni, mikor lehet ismét labdarúgó-mérkőzéseket rendezni Európában a koronavírus-járvány miatt – az egyetlen kivétel Fehéroroszország, ahol szurkolókat is beengednek a stadionokba a bajnoki találkozókra -, a legoptimistább jóslatok szerint is talán május elején folytatódhat a futballszezon, de szinte biztosan zárt kapuk mögött. A jogi problémák elkerülése érdekében (a játékosok, edzők szerződése minden évben június végéig érvényes) az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azt szeretné, ha június 30-ig minden tagországában véget érnének a bajnoki és kupaküzdelmek, eddig az időpontig kellene befejezni a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is.
A nemzetközi porondon is érdekelt csapatok esetében – különösen, amelyek hazájuk kupasorozatában is érdekeltek még – ez minden sorozatot figyelembe véve 14-16 tétmérkőzést jelenthet nyolc-kilenc hét alatt. Ennek teljesítéséhez a legjobbaknak minden héten két tétmeccsen kellene pályára lépniük.
„Egy profi játékosnak bírnia kell ezt a terhelést – mondta Michael Lehnert sportorvos a német Sport1 televíziónak adott interjúban. – Három nap szünet két mérkőzés között elegendő idő ahhoz, hogy a szervezet regenerálódjon. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt hetekben a játékosok ki tudták pihenni magukat, ha az egyéni edzéseket nem hanyagolták el, akkor fizikailag felkészültek lesznek a nagyon megerőltető szezonhajrára.”
A szakember szerint azonban van egy határ, amit senkinek sem szabad átlépni.
„Három napnál sűrűbben semmilyen körülmények között sem szabad pályára küldeni a játékosokat, ez óriási felelőtlenség lenne – hívta fel a figyelmet a szakember. – Muszáj elegendő időt adni a szervezetnek a regenerálódásra. Ha ez elmarad, akkor az komoly veszélyt jelent a labdarúgók egészségére. A fáradt izmok miatt először húzódásos sérüléseket szenvednek a futballisták, de komoly veszélynek vannak kitéve az elülső keresztszalagok is.”
Lehnert úgy véli, a szakmai stábnak sokkal jobban kell figyelnie a játékosokra, ha valakin a fáradtság jelei mutatkoznak, akkor elkerülhetetlen a pihentetése.
„A klubok elég nagy létszámú játékoskeretekkel dolgoznak, az edzők rotációval tovább frissen tarthatják a játékosaikat, a csapatok kénytelenek lesznek olyan döntéseket hozni, hogy melyik versenysorozatot mennyire tartják fontosnak, mert a több fronton is érdekelt együttesek képtelenek lesznek mindenhol a maximumot nyújtani – jelentette ki a sportorvos. – Nagyon oda kell figyelni az edzésekre is, ilyen feszített tempó mellett nem szabad a tréningeken olyan feladatokat végeztetni a játékosokkal, melyek megterhelik az izomzatot. Az erőnléti edzések helyett ebben az időszakban sokkal hasznosabbak a taktikai gyakorlások, amikor támadási- és védekezési variációkat sajátítanak el a csapatok, mert ezek a feladatok sokkal statikusabbak, sokkal kisebb terhelést jelentenek a szervezet számára.”
A sportorvos hozzátette: a tudomány folyamatosan fejlődik, egyre modernebb eszközök állnak a csapatok rendelkezésére, de szerinte a hagyományos módszerek is rengeteget segítenek a regenerálódásban.
„Ahol nincs pénz modern eszközökre, ott egy kád jeges víz vagy jó kezű masszőr is rengeteget tud segíteni az izmok gyors regenerálódásában, a kisebb sérülések hatékony kezelésében” – jelentette ki a szakember.

Létkérdés a folytatás a csapatok számára

Az európai kupákban nem érdekelt csapatok akár csőd közeli helyzetbe is kerülhetnek, ha nem sikerül lejátszani a szezonból hátralévő mérkőzéseket és emiatt nem fizetik ki a televíziós társaságok a több százmillió eurós közvetítési díjakat. Angliában és Németországban is a legújabb tervek szerint május elején folytatni akarják a bajnokságot és a hazai kupaküzdelmeket. Olaszországban május 20-át tartják a szóba jöhető legkorábbi időpontnak. Spanyolországban június előtt nem látnak esélyt a folytatásra, de fölmerült lehetőségként a szeptember is, ehhez azonban az UEFA engedélyére van szükség. 

Magyarországon nem ismertek a konkrét tervek

Háttérbeszélgetések, informális egyeztetések zajlanak nálunk is, de még a klubok között sincs egyetértés abban a kérdésben, van-e már értelme Magyarországon a futballszezon folytatásán gondolkozni. Az államilag finanszírozott és életben tartott első- és másodosztályú csapatok is fizetéscsökkentésre kényszerülnek az elmaradó bevételek miatt. A magyar szövetség honlapján annyi olvasható, hogy vannak forgatókönyvek a bajnokság befejezésére, az MLSZ a járványügyi szabályok betartásával jár majd el.

Az egyszeri ember

Publikálás dátuma
2020.04.03. 10:00

Fotó: BJORN LARSSON ROSVALL / AFP
Csupán David Nalbandiannak sikerült egy tornán legyőznie a nagy hármast, azaz Roger Federert, Rafael Nadalt és Novak Djokovicot.
Minden sportágnak megvannak a bajnokai, nincs ez máshogy a teniszezőknél sem. A férfiaknál az elmúlt bő tizenöt évben egyfajta triumvirátus alakult ki: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic olyan sikereket ért el, amelyre korábban még mondjuk Pete Sampras sem volt képes.
A legutóbb 13 Grand Slam-győzelem is a svájci, spanyol, szerb hármasé, 2006 óta pedig rajtuk kívül csak négy teniszezőnek – Andy Murray, Marin Cilic, Stanislas Wawrinka, Juan Martín del Potro – sikerült a négy nagy torna egyikén diadalmaskodnia.
Arra még nem feltétlenül kapják fel a szurkolók a fejüket, ha a három nagy sztár valakitől vereséget szenved, ugyanis senki sem képes egy teljes szezont bombaformában végigcsinálni. Az azonban már rendkívül ritka, hogy bárki is megverjen közülük kettőt egy azon tornán. Ezt a tettet Wawrinka kétszer is véghez vitte: 2014-ben az Australian Opent, egy évvel később pedig a Roland Garrost nyerte meg. Melborune-ben Djokovicot és Nadalt, Párizsban Federert és Djokovicot verte.
Del Potro 2009-es US Open-sikeréhez is duplázás kellett, az argentin Nadalt, majd Federert győzte le. Hasonló a közelmúltban még kétszer történt, egyaránt az év végi ATP-világbajnokságon, ahol 2018-ban Alexander Zverev, tavaly pedig Dominic Thiem győzte le Federert és Djokovicot néhány nap leforgása alatt. Találós kérdésként állhatna itt, hogy van-e egyáltalán olyan játékos, akinek sikerült egy tornán mindhárom legendát legyőznie, de ha valaki rá is bökné, hogy igen, valószínűleg meglepődne, hogy mindez David Nalbandiannak sikerült.
A 38 éves argentin teniszező – aki 2013-ban vonult vissza – 2005-ben úgy nyerte meg a madridi versenyt, hogy a negyeddöntőben Nadalt, a négy között Djokovicot, a fináléban pedig Federert győzte le. Az már csak hab a tortán, hogy Nadal előtt Tomas Berdych és del Potro voltak az ellenfelei.
Nalbandian gyermekkorában több sportágat is kipróbált: kosárlabdázott, karatézott, lovagolt és úszott. Egy nap aztán testvéreit utánozva ütőt ragadt, tehetségére pedig minden idők legeredményesebb argentin teniszezője, Guillermo Vilas is felfigyelt, aki meghívta a tenisziskolájába. Nalbandian 12 évesen már hazájában korosztálya egyik legjobbjának számított, két évre rá korosztályos világbajnok lett, 1998-ban pedig megnyerte a juniorok között a US Opent – a döntőben Federert győzte le. Egy évvel később Wimbledonban is döntőzött, ott honfitársától, Guillermo Coriától kapott ki, aki később Párizsban a felnőttek között is finálét játszhatott 2004-ben, a világranglistán pedig volt harmadik is.
Nalbandian – aki Grand Slam-győzelem nélkül fejezte be karrierjét – talán az utolsó teniszező volt, akinek kevésbé kidolgozott izomzat nélkül is világklasszis szinten ment a játék. Nem véletlenül kövér volt a beceneve. Legnagyobb lehetősége abban a rövid időszakban volt, amikor Sampras és André Agassi csillaga már leáldozóban volt, de Federerékék még nem robbantak be.
Egyetlen Grand Slam-döntőjét a 2002-es wimbledoni tornán játszotta, ahol kikapott Lleyton Hewittól, de egyébként azzal büszkélkedhet, hogy mind a négy nagy tornán eljutott legalább az elődöntőig, ami azóta sem sokaknak sikerült. Pályafutása legjobbjaként harmadik is volt a világranglistán, összesen 11 ATP-tornán győzött, köztük a 2005-ös évzáró világbajnokságon.
A Davis-kupát egyszer sem tudta megnyerni, pedig háromszor is döntőbe jutott vele Argentína. Amikor 2009-ben az ATP Federert, Nadalt, Hewittot, Agassit és Andy Roddickot nevezte meg, mint az évtized öt legjobb játékosát, Nalbandiant külön megemlítették, amiért 2003-tól kezdve egymás után öt évet zárt a világranglistán a legjobb tízben.
Pályafutása ugyanakkor nem volt botrányoktól mentes: 2003-ban részegen karambolozott, 2012-ben pedig kizárták a Queen's-i tornáról, amiért mérgében belerúgott a vonalbíró széke körüli hirdetésbe, amely felsértette a férfi lábát. Karrierjét 383–192-es győzelem-vereség-mutatóval zárta, 31 évesen vállproblémáival indokolta a döntését. Teniszpályafutása lezárása után sem hagyott fel teljesen a sporttal, 2014 óta raliversenyeken indul több-kevesebb sikerrel.
Szerző
Témák
tenisz

Behúzta a kéziféket a McLaren

Publikálás dátuma
2020.04.02. 18:01

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP
A Forma-1-es mezőnyből elsőként a McLaren-istálló jelentette be, hogy csökkenti alkalmazottjai bérét, többeket pedig kényszerszabadságra küld.
Az évad első nyolc versenyét törölni vagy halasztani kellett, az istállók nem jutnak bevételhez, ráadásul érdemi munka sem folyik most a gyárakban. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko számítása szerint öt futam törlése például százmillió dolláros pénzkiesést jelent az istállóknak.A Mclarennél – amelynek főhadiszállásán körülbelül 4000 ember dolgozik – állítólag a két pilóta, Carlos Sainz és Lando Norris önként ajánlotta fel, hogy lemond a fizetése egy részéről.
„Ezek az intézkedések az állások rövid távú védelmére irányultak, annak érdekében, hogy a gazdaság fellendülésekkor az alkalmazottainkat teljes munkaidőre vissza tudjuk majd venni” – áll a McLaren közleményében.
Sajtóhírek szerint Lewis Hamilton, illetve a Ferrari kettőse, Sebastian Vettel és Charles Leclerc is kész lemondani a bére egy részéről.
Egyelőre megjósolni sem lehet, mikor kezdődhet el a 2020-as Forma-1-es szezon, a rajongóknak addig is be kell érniük e-sport versenyekkel. Március 22-én a Bahreini Nagydíjjal debütált a sportág hivatalos sorozata, amelynek következő állomása vasárnap 21 órától virtuálisan Ausztráliában lesz. Az esemény Vietnámi Nagydíj néven fut, az időmérőt, illetve a 28 körös versenyt azonban Melbourne-ben bonyolítják le, hiszen az F1 2019 játékban még nem szerepel a hanoi pálya.
A viadalon – amit ezúttal is képernyőre tűz az M4 Sport Wéber Gábor és Újvári Máté kommentálásában – a legutóbbihoz képest valódi F1-es pilóta is részt vesz: jelezte részvételét Charles Leclerc, Alex Albon (Red Bull), George Russell (Williams), Lando Norris (McLaren) és Nicholas Latifi (Williams) is.
Szerző
Témák
Forma-1