A módosítás „egyedül városunk egyetemének önállóságát venné el” – Tiltakoznak a kaposvári ellenzéki pártok

Publikálás dátuma
2020.04.04. 15:07

Fotó: Belovai Pál / Wikipedia
Közös közleményben tiltakoznak a kaposvári ellenzéki pártok, mert egy a héten beterjesztett törvényjavaslat szerint a helyi egyetemet augusztustól beolvasztják a gödöllői székhelyű Szent István Egyetembe.
„Rendkívüli csalódottságunkat és tiltakozásunkat kívánjuk kifejezni a kormány azon döntésével kapcsolatban, amellyel augusztus 1-től megszüntetné a Kaposvári Egyetemet, és összeolvasztaná a gödöllői székhelyű Szent István Egyetemmel. Az így létrejött, új Szent István Egyetem pedig 2021. január 1-től alapítványi kezelésben működne tovább. A felsőoktatás jelenlegi módosítása egyedül városunk egyetemének önállóságát venné el, ami azért is érthetetlen, mert vannak a kaposvárinál jóval kisebb hallgatói létszámmal működő egyetemek is (pl. Dunaújvárosi Egyetem, Soproni Egyetem)” – olvasható a közleményben, melyet a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP helyi elnökei írtak. Megemlítették, hogy a Kaposvári Egyetem működését eddig politikai konszenzus övezte, hiszen 20 évvel ezelőtt az első Orbán-kormány kezdeményezte a létrehozását, majd az azt követő kormányok is folyamatosan fejlesztették az egyetemet, s 2005-ben a campus új épületeit például együtt avatta az akkori oktatási miniszter Magyar Bálint és elődjei, Pokorni Zoltán és Pálinkás József. Az ellenzéki vezetők megjegyezték: hiába nyert a 2018-as parlamenti, illetve a tavalyi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP jelöltje a városban, láthatóan Szita Károly polgármesternek elfogyott a lobbiereje, míg Gelencsér Attila országgyűlési képviselő „ilyen képességről még nem tett tanúbizonyságot”, s emlékeztetik Szitát: sokszor hangoztatott célja, hogy Kaposvár a régió vezető városa legyen egyetem nélkül elképzelhetetlen. Hozzáteszik, ha a somogyi országgyűlési képviselők – mindannyian a Fidesz-KDNP színeiben kerültek a parlamentbe – megszavazzák a törvénymódosítást – ahelyett, hogy a visszavonását követelnék –, elárulják megyéjüket és annak székhelyét.
Szerző

Aránytalan, szelektív és megdöbbentő elképzelések – Reagált az ellenzék Gulyás bejelentéseire

Publikálás dátuma
2020.04.04. 14:01

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu / MTI
Egyebek mellett elbocsátási stopot, a „luxusberuházások” leállítását, valamint egy alapjövedelem azonnali bevezetését sürgetik.
Az MSZP a kormány által szombaton bejelentett koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseinél markánsan baloldalibb gazdaságélénkítő csomagot javasol – mondta Kunhalmi Ágnes, a szocialisták országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus aránytalannak és szelektívnek nevezte a kabinet elképzeléseit, aláhúzva, hogy szerintük a szolidaritásnak és versenyképesség megőrzésének egyszerre kell érvényesülnie. Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, nagyon hiányolják a kormány tervei közül az „oligarchikus nagytőke” közteherviselését. A szocialista képviselő elmondta, üdvözlik, hogy a kabinet az MSZP javaslatát elfogadva 500 ezer forintot juttat az egészségügyi dolgozóknak, bár örültek volna, ha ezt nem nyáron, hanem azonnal megkapják az érintettek. Megjegyezte még, hogy további béremeléseket javasolnak az egészségügyi és szociális szférában. Kiemelte: szeretnék, ha a kormány a munkanélküli ellátást 3 hónapról 9 hónapra emelné és 100 ezer forintban minimalizálná annak összegét. Kunhalmi Ágnes arra kérte a kabinetet, hogy átmenetileg vállalja át a bérek 75-80 százalékát a cégektől, továbbá – szintén átmenetileg – vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, a védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre. Az MSZP emellett fontosnak tartaná egy elbocsátási stop bevezetését is – tette hozzá. Hangsúlyozta, a kormánynak áprilisra előre kellene hoznia az év végén esedékes nyugdíjkiegészítést, a 2,8 százalékos nyugdíjemelés helyett pedig minimum 6,5 százalékos növelésre lenne szükség. Kunhalmi Ágnes megismételte pártja azon javaslatát is, amely a 60 év felettiek esetében lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást. Szólt arról is: szeretnék, ha az önkormányzatoktól nem elvennének forrásokat, hanem újakat adnának nekik, mivel nagy részt vállalnak a vírus járvány elleni védekezésben. 

„Se helye, se ideje a luxusberuházásoknak”

Ötvenszázalékos béremelést, valamint a „luxusberuházások” leállítását követeli az LMP országgyűlési képviselője. Csárdi Antal szombati online sajtótájékoztatóján, reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéseire, döbbenetesnek nevezte, hogy az önkormányzatok gépjárműadó-elvonásra számíthatnak. A politikus helyes döntésnek ítélte az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos pluszjuttatását, szerinte azonban „nincs rendben, hogy úgy csinál a kormány, mint ha ajándékot adna”. Pártja ezért azt kéri, hogy a kabinet 50 százalékkal növelje az ágazatban dolgozók bérét, amelyre megítélésük szerint megvan a fedezet a büdzsében. Az önkormányzatok a védekezés frontvonalában vannak – mutatott rá a képviselő –, feladatuk az idősellátás, az otthon tartózkodó betegek és a karanténban lévők ellátása is. Megszorítások helyett ezért támogatni kell az önkormányzatokat, forrásokkal és védőfelszerelésekkel egyaránt – tette hozzá. „Se helye, se ideje a luxusberuházásoknak” – folytatta, és azok leállítását követelte. Példaként a Liget Budapest projektet említette és a Hungaroring Zrt. milliárdos támogatását, megjegyezve: a sort hosszasan folytathatná. Szerinte ezek költségeit a védekezésre kellene fordítani. Kijelentette: mind az önkormányzatok, mind az ellenzéki pártok partnerek a hatékony védekezésben, a források alapját azonban ehhez a kormányzat tudja megteremteni. 

Százszázalékos béremelést kérnek az egészségügyi dolgozóknak

A Párbeszéd szerint a kormány által bejelentett egyszeri juttatás helyett százszázalékos béremelésre van szüksége a koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozóknak – mondta az ellenzéki párt szóvivője, Újbuda alpolgármestere szombaton, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón. Barabás Richárd megismételte: a Párbeszéd továbbra is egy alapjövedelem azonnali bevezetését javasolja, hogy a járvány idején minden állampolgárnak legyen legalább havi 100 ezer forintos jövedelme. Az ellenzéki politikus elmondta, nem értenek egyet az önkormányzati források további elvonásával, hiszen a járvány elleni védekezésben nagy feladatokat vállaló települések egyébként is elesnek a helyi iparűzési adóból és a parkolási díjakból származó bevételeiktől. Barabás Richárd úgy fogalmazott, egy szolidaritási adó kivetésére is szükség van, amelyet az elmúlt időszakban állami megrendelésekből meggazdagodó oligarcháknak kellene befizetnie.

Karácsony: A kieső jövedelmek pótlása lenne az egyetlen értelmezhető kormányzati szándék

Ennél sokkal nagyobb a baj – mondta az Indexnek Karácsony Gergely arra, hogy mit jelent Budapest számára a gépjárműadóból származó adóbevétel idei elvonása. A főpolgármester szerint ők minden érdemi javaslatcsomagot megtettek a kormánynak ahhoz, hogy az értse: a főváros nemcsak a legnagyobb létező kulturális, múzeumi, színházi, vendéglátóipari, vagy turisztikai bevételcsökkenést szenvedi el ebben a szezonban, de a jövője is kilátástalan emiatt. Karácsony szerint éppen ezért nem az adóbevételek elvonása, hanem a kieső jövedelmek pótlása lenne az egyetlen értelmezhető kormányzati szándék, főleg, hogy az önkormányzatok végzik az idősek és szociális gondozottak ellátását. A főpolgármester egyébként szombaton a Facebook-oldalán is közzétette a hvg.hu-n megjelent, Budapest gazdasági megmentésére vonatkozó, részletes javaslatcsomagját, melyben egyebek mellett az áll: a „járvánnyal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak, hogy fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség.”

Húszpontos javaslat

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kiemelte: a kormány által bejelenteni tervezett mentőcsomagnál kétszer nagyobb segítségre van szükség a koronavírus-járvány miatt. Kifejtette, hogy a kabinet egy 1300-1400 milliárd forintos csomagot kíván bejelenti a jövő héten, szerintük azonban ennél jóval nagyobb, mintegy 3000 milliárd forintos segítségre lenne szükség, amely a nemzeti össztermék 7 százalékának felelne meg. Magyarország egy ilyen lépéssel az európai országok középmezőnyébe kerülne egy ekkora vállalással – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc közölte, javaslataikat húsz pontban foglalták össze, amelyek közül az első, hogy mindenkinek meg kell védeni a munkáját, akinek lehet, az állam ennek érdekében pedig adjon bérkiegészítő támogatásokat a bajban lévő cégeknek. Kiemelte, a munkájukat elvesztőknek is meg kell kapniuk korábbi bérük 80 százalékát, az álláskeresési támogatás idejét pedig ki kell tolni 6 hónapra, vagy legalább a veszélyhelyzet végéig. Megjegyezte, a gyermekeikkel otthon maradó szülők esetében be kell vezetni a „vírusszabadságot”, amely idejére az állam fizetné a korábbi bér 80 százalékát. A DK elnöke kezdeményezte továbbá, hogy az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapjanak egyszeri 50 ezer forintos támogatást, míg a 210 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők egyszeri 10 ezer forintot. Gyurcsány Ferenc az egészségügyi és szociális területen dolgozóknak százszázalékos béremelést, míg a fegyveres, rendvédelmi szervek állományának újabb 500 ezer forintos támogatást kért. Emellett javaslatot tett egy rezsimoratóriumra is, amelynek értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt nem lehetne kikapcsolni az alapvető közszolgáltatásokat. Gyurcsány Ferenc az állami és önkormányzati cégeknek 400 milliárd forintos támogató programot sürgetett, míg az önkormányzatoknak 500 milliárd forintos többlettámogatást kért megnövekedett feladataik ellátására. A DK vezetője szerint javaslataik fedezetéül az Európai Unó kétezer milliárd forintos támogatása, valamint a jegybank vagyona és – mint mondta – a pazarlás, lopás felhagyása szolgálhat.

Ander Balázs: Óriási az aránytalanság

Ander Balázs, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormányzat nem áll el a Budapest-Belgrád vasútvonal összességében ezermilliárd forintos felújításától. Óriási az aránytalanság: egyfelől ezermilliárd forint erre az „őrült projektre”, másfelől hetvenmilliárd forint azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a koronavírus-járvány elleni harc frontvonalában küzdenek, és adott esetben az életüket kockáztatják azért, hogy magyar honfitársainkat meg tudják menteni – tette hozzá. Ander Balázs azt is kifogásolta, hogy az akcióterv csupán 55 milliárd forintnyi terhet róna a bankokra, amelyek korábban családok tízezreit tették földönfutóvá, juttatták koldusbotra, például „a devizahiteles csalásokkal”. Mindemellett közölte: hallja meg a kormány a közúti fuvarozók érdekképviseleteinek kérését és támogassa a szektort, piacot és munkahelyeket védve meg ezzel. Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a hazai áruszállítás kétharmada közúton zajlik, az ágazat „lélegeztetőgépen tartja az országot” az ellátás biztosításával, így nemzetgazdasági érdek, hogy ez a rendszer ne sérüljön. Hozzátette, a környező országok mindegyike lépett már saját fuvarozóinak támogatása érdekében, versenyelőnybe hozva ezeket a cégeket a magyar piacon is. Azt is szorgalmazta, hogy a fuvarozókat nyilvánítsák közfeladatot ellátó személyeknek, a határokon pedig biztosítsanak nekik ingyenes koronavírus-gyorstesztet.

„A megszorításokból bejövő források ez egyszer ne a fideszes oligarchákat gazdagítsák”

„Megértem, hogy a nemzeti szolidaritás jegyében a pártok állami támogatását is a járvány elleni védekezési alapba csatornázzuk – még akkor is, ha a mögöttes szándék sokkal inkább az ellenzéki pártok nehezebb helyzetbe hozása volt. Az a nyomatékos kérésünk, hogy a megszorításokból bejövő források ez egyszer ne a fideszes oligarchákat gazdagítsák, hanem a megélhetési válságba kerülő polgártársainkat segítsék a bajban” – írta Fekete-Győr András a Facebook-oldalán. A Momentum elnöke hozzátette: az a kérésünk, hogy Orbán Viktor kormánya ugyanilyen szolidaritást várjon el Rogán Antal propagandaminisztertől is, aki 150 milliárdot kapott propagandára; az atlétikai stadionra fordított 170 milliárd ugyancsak a védekezési alap részét képezze; és a nemzeti szolidaritás jegyében az elmúlt 10 év legnagyobb haszonélvezői, az Orbán-család, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és társaik is hozzanak áldozatot a nemzetért.

Kocsis: Remélem a közös teherviseléssel minden párt egyetért

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője eközben reményét fejezte ki, hogy a közös teherviseléssel minden párt egyetért. A frakcióvezető szombati Facebook-bejegyzésében kiemeli, a kormány elvonja a pártok állami támogatásának felét, és a járványügyi alapba teszi. „Ez helyes döntés, remélem a közös teherviseléssel minden párt egyetért. Most a vírus elleni védekezés a legfontosabb” – hangsúlyozta Kocsis Máté.

Frissítve: 2020.04.04. 21:24

Szakszervezet: veszélyben az alapítványi fenntartásba kerülő egyetemek autonómiája

Publikálás dátuma
2020.04.04. 13:35

Fotó: Népszava
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását kezdeményezte.
A felsőoktatási törvény legújabb, kedden benyújtott módosító javaslatai között olyanok is szerepelnek, amelyek a nem állami intézményeknél a fenntartó jogává teszik az adott intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) elfogadását. Egy ilyen szabályozás törvényerőre emelése utat nyit az intézményi autonómia teljes felszámolásához – olvasható a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) közleményében. Az érdekvédelmi szervezet szerint a javaslatok a szerzett munkavállalói jogok megőrzésére sem tartalmaznak garanciákat. Az FDSZ alelnöke, Toronyai Gábor lapunknak azt mondta: eddig az egyetem saját döntéshozó testületének, a szenátusnak kellett kidolgoznia és elfogadnia az SZMSZ-t, ami egy felsőoktatási intézmény legfontosabb alapdokumentuma, a szervezeti és működési rendet, a foglalkoztatási és a hallgatói követelményrendszert tartalmazza. A fenntartó dolga „csak” az volt, hogy jóváhagyja, törvényességi felügyeletet gyakoroljon felette. A törvény átírásával azonban Toronyai szerint a szenátus legfeljebb csak véleményezhet majd, ha egyáltalán kikérik a véleményét. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára szerdán jelentette be: az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói joga idén július 1-től a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerül. A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt. Toronyai Gábor elmondta azt is, a Corvinust fenntartó alapítvány kuratóriuma már tavaly a szenátus bevonása nélkül módosította az egyetem SZMSZ-ét, szerinte jogszerűtlenül. A kormány most ezt a helyzetet simítaná el egy törvénymódosítással. Ugyanakkor a szakszervezetek nem kaptak hivatalos tájékoztatást a tervezett intézkedésekről, nem kaptak megkeresést az átalakítások véleményezésére és nem kaptak egyeztetési lehetőséget az átalakítások hatásainak elemzésére. Az FDSZ ezért a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács mihamarabbi összehívását kezdeményezte. 
Szerző
Témák
felsőoktatás