Kijárási korlátozás: eddig 15 millió forint bírságot szabott ki a rendőrség

Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:20
Rendőrök beszélgetnek pihenő kerékpárosokkal Kaposváron a Deseda-tó partján
Fotó: Varga György / MTI
A kijárási korlátozás életbe lépte óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak fegyelmezetlen állampolgárokat – tudta meg lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól.
A rendőrség közlése szerint eddig összesen 701 embert bírságoltak meg a kijárási korlátozás előírásainak megszegése miatt. A megadott 15,6 millió forintos összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos bírságot szabtak ki. Azt ugyanakkor a rendőrség nem közölte, hogy mi volt a legnagyobb bírság. Ezt azért lenne érdekes tudni, mert a kijárási korlátozásról szóló rendelet meglehetősen tág határokat szab a bírság kiszabására: 5 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet a büntetés összege. Arra a kérdésünkre, hogy szabtak-e ki maximális bírságot, a rendőrség azt válaszolta: „A maximális bírságösszegekre a göngyölített nyilvántartásuk nem terjed ki”. Nem közölte a hatóság azt sem, hogy pontosan mikor él figyelmeztetéssel, és mikor bírságol. A kijárási korlátozás megsértőinek a többsége ugyanis megússza intéssel, mint az az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, eddig 3587 figyelmeztetést adtak a rendőrök, azaz csak minden ötödik szabálytalankodónak kell fizetnie a fegyelmezetlenségért. A kijárási korlátozást szabályozó kormányrendelet csak annyit ír le, hogy március 28. és április 11. között mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, miközben sok kivételt állapít meg. Alapos indoknak minősül többek között a munkavégzés, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatás, egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint „szabadidős célú gyaloglás” is. Ez utóbbi kapcsán jegyzi meg a jogszabály, hogy az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy „ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.” Ugyanakkor az operatív törzs sajtótájékoztatóján is elhangzott: a rendőrség úgy látja, hogy a főváros több pontján – Gellérthegyen, Margit-szigeten – feltűnően sokan voltak a tilalom ellenére.

A kijárási korlátozások szigorítása is szóba kerül a kormányülésen

Publikálás dátuma
2020.04.08. 11:20

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Több megyei jogú város polgármestere a kijárási korlátozások szigorítására tett javaslatot legalább a húsvét idejére – mondta el a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón Kaposvár polgármestere, Szita Károly.
Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke is részt vett a kormányülés kezdetén. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez is mutatja, hogy a kormány partnerként kezeli az önkormányzatokat. – Továbbra is hónapokról kell beszélnünk az előttünk álló nehéz időszakot tekintve – mondta Gulyás Gergely, aki abban bízik, az eddig jó együttműködés fennmarad a kormány és a helyhatóságok között. A cél továbbra is a járvány terjedésének lassítása amennyire csak lehet, és az idősek megóvása. A kormány és a polgármesterek közötti kapcsolat állandó, Gulyás Gergely szerint örömteli, hogy most nincsenek politikai viták közöttük. Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is mindent megtesznek, ami tőlük telik. A következő hetekben különösen fontos a jó információáramlás a kormány és az önkormányzatok között, „ma ennek a feltételei jelentősen javultak”. Ezután bejelentette, hogy a ma meglévő korlátozó intézkedéseket fent kell tartani még nagyjából egy hónapig, ebben a főváros meghatározó frakciói és a polgármesterek is ugyanúgy gondolkodnak, de a végső döntés a kormányé. Az önkormányzatoknak komoly szerepe van a felmerülő gazdasági, társadalmi károk enyhítésében, ebben egyeztetést kért a kormánytól, és egy hónapon belül el is készítik az önkormányzati szövetségek a javaslataikkal, amikre a kormány nyitott. Másik kérése volt az idősotthonokban élők, dolgozók szűrése a koronavírusra, mert szerintük ez segítene a védekezésben, a kormány részéről ebben is nyitottságot tapasztalt a főpolgármester, így remélhetőleg napokon belül ezek elindulhatnak. – Ma tényleg a nemzeti összefogás ideje kell, hogy eljöjjön, a fővárosban ebben mindenki, pártállástól függetlenül mindent meg fog tenni. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere azt mondta, a közös cselekvés ideje van itt, ebben a megyei jogú városok társai kívánnak lenni a kormánynak. A nagyvárosok vezetői is fent szeretnék tartani a kijárási korlátozásokat, de „nem ördögtől való ennek szigorítása sem, különösen a húsvétra vonatkozóan”, mert lazul a fegyelem. Az önkormányzati közterület-felügyelők segítségét is felajánlották ennek érdekében. Az idősek bevásárlási idejének módosítására a közös védőfelszerelés beszerzésekre is javaslatot tettek, erre is nyitott volt a kormány. Mikor a nagyvárosok decemberben még „békeidőre” tervezték a költségvetésüket, fejlesztésekkel számoltak, sok rendezvénnyel, kulturális programmal. Most ezt kénytelenek felülvizsgálni, az önkormányzati költségvetéseket is teljesen át kell rendezni. A védekezésre, a gazdaság talpra állítására, megtartására kell most koncentrálni. Ezt nagyjából egy hónap alatt meg tudják tenni.
Frissítve: 2020.04.08. 13:36

Online is be lehet iratkozni az általános iskolába a koronavírus-járvány miatt

Publikálás dátuma
2020.04.08. 09:46

Fotó: Népszava
Idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, a megismerkedésről a leendő tanítókkal.
Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban másként zajlik, mint korábban: minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott - közölte a Klebelsberg Központ a Magyar Nemzettel.
A szerdai lapszámban kiemelték, május közepéig eldől, hogy ki hol kezdheti az első osztályt. Országosan 80-100 ezer családban válik iskolássá gyermek.

A járványügyi helyzet miatt idén le kell mondani a személyes intézménylátogatásról, a megismerkedésről a leendő tanítókkal. Az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait. A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a körülményekre tekintettel elég lesz a tanév első napján bemutatni a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. Ha a szülők úgy döntenek, akkor feltölthetik az iratokat online, a KRÉTA rendszerbe. A felületet a https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap címen lehet elérni. Amennyiben egy család nem tudja elektronikus úton megoldani a beiratkozást, az általános iskolák lehetőséget biztosítanak a személyes ügyintézésre, figyelembe véve a járványügyi előírásokat. A beiratkozás kétlépcsős. Az április 24-ével záruló első szakaszban a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, ezek jellemzően alapítványi, magán- és egyházi fenntartásúak. A második lépcsőben, április 28-ától május 5-éig minden olyan gyermek automatikusan bekerül a lakóhelye szerinti körzetes általános iskolába, akit az első szakaszban nem vettek fel. Ebben az időszakban kell jelezni, ha valaki olyan intézményt választott, amelynek egyébként van körzete, de lakóhelye szerint a gyermek nem oda tartozik.
Szerző