Előfizetés

„Vissza Cserhátit! Vissza a Főigazgatót!” - tapssal búcsúztatták a felmentett főigazgatót munkatársai (videó)

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.04.13. 15:30

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Mintegy százan gyűltek össze az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet főépülete előtt, hogy meghallgassák a vasárnap menesztett Cserháti Péter főigazgató búcsúját. Az intézet munkatársai nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak és Pintér Sándornak.
Ezt így senki nem akarta – mondja a fiatal nő és magasra emeli kartonpapírból rögtönzött transzparensét. Az áll rajta, hogy „Vissza Cserhátit! Vissza a Főigazgatót!” Körülbelül százan állnak húsvéthétfőn az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet főépülete előtt, hallgatják Cserháti Péter főigazgató rögtönzött búcsúját, akit alig 24 órája menesztett Kásler Miklós miniszter. A tiltakozók valamennyien az intézet munkatársai. Ők is abból a közleményből értesültek tegnap este, amit a kormánylap, a Magyar Nemzet hozott. Aszerint "a járványügyi veszélyhelyzetben dr. Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.” Mint írták: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re biztosítania kellett volna az új koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, ebből április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató. Az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. A közleményből egyetlen szó sem igaz - állítja a mellettem álló magas, farmer nadrágos fiatal férfi. Sőt két hete állandóan csak készülnek. Igaz – szerinte - nehéz követni, hogy mikor mit akarnak tőlük. Szinte óránként kaptak újabb utasítást. Előbb a telek másik felében lévő H és J épületet kellett kiüríteni és átalakítani a koronavírus gyanús betegek zsilipelésére, fogadására. Úgy volt, hogy a főépület marad a frissen amputált, a gerinctörött, az agysérült, illetve a kómás betegeknek. Maradnak az intenzív osztályon a lélegeztetésre szorulók és még némi rehabilitáció is. Csakhogy amikor már szinte elkészültek a két különálló épület átalakításával, jött az újabb utasítás, hogy inkább mégis a főépületet kellene kiüríteni járványügyi célokra. Ez két hete zajlik, szinte készen lettek vele. Üres 233 ágy. Egy asszony arról beszél, hogy mindez nem volt könnyű, akit csak lehetett haza adtak, még a frissen amputáltakat is. Sok család nem is volt felkészülve arra, hogy neki agysérült beteget kell majd ellátnia. Volt akit próbáltak másik intézménybe áthelyeztetni. Néhány tucatnyi betegük maradt, köztük éber kómások, az összes végtagjukon sérültek, akik olyan ápolásra szorulnak, amit egy család nem képes biztosítani. Volt olyan utasítás is néhány napja, hogy 90-ből 70 ápolót irányítsanak a szomszédos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, ezt valóban nem tudták teljesíteni, mert akkor még itt is sok volt a beteg. - Aztán jött ez a közlemény – mondja a másik tiltakozó - ami csupa hazugság! Így amikor meghallottuk a hírt, hogy a főigazgató nem teljesítette az utasításokat és mennie kell, idejöttünk.   
Közben Cserháti Péter sápadtan beszél egykori munkatársaihoz. Olyanokat mond, hogy köszöni, hogy bejöttek, és elrontották a saját ünnepüket is. „De azért próbáljatok békességet szerezni abból, hogy velem vagytok, én meg veletek vagyok.” Aztán még megígéri, hogy az intézményben marad vezetni azt az osztályt, amelyre korábban nem talált jelentkezőt, ezért főigazgatói munkája mellett is dolgozott.   Utóda megbízottként az egyik közvetlen munkatársa, Dénes Zoltán, az orvosigazgató. Ő is mond még néhány szót. Megígéri, hogy ott folytatják, ahol Cserháti Péter abbahagyta. A tömeg hosszan, ütemesen tapsolni kezd Cserháti Péternek. Kalauzom, a mellettem álló férfi csendesen megjegyzi: tudtuk, hogy nincs értelme, de hátha… Aztán előkerül egy gitár, és együtt éneklik: „azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa, azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra, azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsátunk… A dal utolsó taktusaira nagy fekete állami autó parkol a tömeg mögé, valaki szerint megjött a kórházparancsnok. Nem tudjuk ki, mert kísérőm máris kifelé terel, még időben ki kell jutnunk a portán, mintha itt sem lettünk volna...

Kásler már ki is nevezte az OORI új főigazgatóját

Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója vezeti mától megbízott főigazgatóként az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet (OORI) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma MTI-hez eljuttatott közleményében. A két intézménynek kiemelt szerepe lesz, amikor a koronavírus-járvány tömegessé válik Magyarországon. A Korányiban már most is nagy számban kezelnek súlyos koronavírus-fertőzött betegeket. Az OORI új épületének infrastruktúrája is teljes körűen alkalmas arra, hogy súlyos, invazív gépi lélegeztetést igénylő koronavírusos betegeket ellásson több mint 200 ágyon. További lélegeztetési egységek biztosíthatók még az intézet régebbi épületében is kis átalakítással. „A biztonságos ellátásra való megfelelő mértékű felkészüléshez komoly erőfeszítésekre van még szükség a Rehabilitációs Intézetben. Részben a járványelleni védekezésben való magas szintű részvétel, részben pedig a rehabilitációra szoruló betegek ellátásában” - olvasható a közleményben. Azt írták, hogy megkezdődtek az intézeten belüli kapacitás átcsoportosítások és az előkészületek a fertőzött betegek fogadására, megtörtént az ellátó személyzet beosztása, átcsoportosítása. A Rehabilitációs Intézetben az átállás alatt is folyamatosan és zökkenőmentesen zajlik a 146 rehabilitáció alatt álló beteg ellátása. „A rehabilitációs programokért felelős orvosok véleményezték, hogy az Intézetben jelenleg rehabilitáció alatt álló betegek közül kik bocsáthatók haza” - tudatta a tárca. 

Az intézmény dolgozói nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak és Pintér Sándornak címezve (változtatás nélkül közöljük)

"Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr! Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert. Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk. Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását. Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk. Kásler Miklós miniszter úr legutolsó ápr. 7-én kelt levelének, valamint az ápr 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása. Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk. Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje. Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben. Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák. Köszönettel, az Országos Orvosi Rehabilitáció Intézet dolgozói közössége Budapest, 2020. 04. 13. húsvét hétfő "

Rendhagyó locsoverssel készültek a tűzoltók - mutatjuk a videót!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 15:05

Fotó: Facebook
Versben mondja el a tűzoltóság, hogy húsvétkor is tartsuk be a kijárási korlátozást.
Saját verssel köszöntötte a tűzoltóság a koronavírus-járvány miatt húsvétkor is otthonába szorult lakosságot. A BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalára feltöltött videón a tűzoltók az alábbi verset szavalják:
Zöld erdőbe most nem megyünk, inkább otthon jókat együnk. Felelősen gondolkodjunk, interneten locsolkodjunk!

A vers után kölni helyett locsolócsővel locsoltak, a vízből láthatóan a felvételt készítő személy kamerájával együtt bőségesen kaphatott.

KKDSZ: Nem kérünk a kormány húsvéti „ajándékából”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.13. 13:12

Fotó: Shutterstock
A tervezett változtatás a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat – hangsúlyozták.
A szakszervezet tiltakozik a törvénytervezet ellen, amely elvenné a kulturális területen dolgozóktól közalkalmazotti jogviszonyukat.
A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, amely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná – közölte a KKDSZ Elnöksége lapunkhoz eljuttatott közleményében. Pénteken derült ki, hogy egy új törvényjavaslattal a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány, és azt munkaviszonnyá alakítaná át. Az MKKSZ – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tette közzé, hogy mindössze pár napot, gyakorlatilag a húsvéti hétvégét kapta meg a szakszervezet a javaslat véleményezésére. A KKDSZ közleményében erre reagálva azt írta, hogy nem kérnek a kormány húsvéti „ajándékából”, és tiltakoznak a közalkalmazotti jogviszony tervezett megszüntetése ellen. Az érdekvédők úgy látják, hogy a tervezet nem az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelését szolgálja.
„A kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kisebb fizetésből adódó hátrányt a közszférának adott szerény kedvezményekkel, a foglalkoztatás nagyobb biztonságával, kiszámítható életpályával igyekezett kompenzálni, így biztosítva a megfelelően képzett munkaerőt, és a minőségi feladatellátást”

– állapították meg.

Hozzátették, hogy a kormány tervezett változtatása a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kulturális területen ma még a közszférán belül is méltánytalanul alacsonyak a jövedelmek, ezért félő, hogy a területet még több magasan kvalifikált szakember hagyja el és hogy sok, a pálya iránt érdeklődő, tehetséges fiatal nem választja a kulturális pályákat.
„Az egységes szabályozás megszüntetése nem más, mint az állami felelősség vállalás felmondása a kulturális területen. Mindez az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét”

– jegyezték meg.

Álláspontjuk szerint ez egyenlőtlen és szűkülő feladatellátást, változó minőséget, romló munka és anyagi körülményeket, az esélyegyenlőség romlását, az ország kulturális szétszakítottságát eredményezi.
Kapcsolódó
Elvenné a kormány a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát