Orbán Viktor;Szabad szemmel;koronavírus;

2020-04-15 09:04:52

Az orbáni tudatállapotról cikkezik a Financial Times

Egyetlen területen tanúsít mérsékletet a magyar miniszterelnök, a költségvetés esetében visszafogott, pontosabban a válságkezelésre mintha sajnálná a forrsáokat.

„Orbán világa – az orbáni tudatállapot” címmel számol be a Financial Times arról, hogy a magyar miniszterelnök egy sor korlátozó intézkedést rendel el, jóllehet alacsony a fertőzöttek száma. A politikus, aki egymás után tesz meglepetésszerű látogatásokat kórházakban, maga ki van téve ugyan a megbetegedésnek, de politikailag egyelőre támadhatatlannak tűnik, legalábbis amíg érvényben van a rendkívüli állapot. De a különleges körülményeket arra használja fel, hogy széles jogkört kapjon és azzal élve átformálja az ország politikai és gazdasági térképét.

A múlt hónap vége óta, tetszőleges hosszú ideig dekrétumokkal kormányozhat. Módosította a BTK-t, hogy akár öt évig terjedő börtönnel lehessen sújtani a hamis hírek terjesztőit. Katonai parancsnokokat vezényeltek mintegy 140 cég felügyeletére. Megfigyelőket ugyan idegesíti az egyenruhások felbukkanása ezeknél a vállalatoknál, az üzleti élet egynémely képviselője csendben megsúgta, hogy ily módon gyorsabban tudnak kommunikálni a hatalommal, ha úgy hozza a szükség.

Megfosztotta bevételeik jelentős részétől az önkormányzatokat és elvonta a pártok állami támogatásának a felét, amivel elemzők szerint még tovább gyengíti az ellenzéket. Múlt péntek óta két kórházigazgatót menesztettek, ami megrázta a frontvonalon harcoló egészségügyiseket. Közben egy kormányrendelet további 30 milliárdot irányzott elő a kivételes migrációs nyomás miatt, noha a múlt héten mindössze 12 illegális határátlépési kísérletet hiúsítottak meg és 21 embert vettek őrizetbe ugyanilyen okból.

Az egyetlen terület, ahol Orbán mérsékletet tanúsít, az a költségvetés. Úgy hogy 15 neves közgazdász tiltakozott is, mivel elégtelennek tartja az eddig bejelentett intézkedéseket a válság kezelésére. Chikán Attila, az egyik aláíró, az 1. Fidesz-kormány gazdasági minisztere azt mondja, hogy a büdzsé hiánya szent tehén a kormányfő számára. Úgy véli, hogy a stratégia sokkal inkább a hatalom technikájára alapoz, semmint a gazdaságirányításra, noha ezt kellett volna előtérbe helyezni, figyelembe véve a társadalmi következményeket.