Előfizetés

A pesti vízilovaknak nincs mitől félni

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.04.15. 21:09

Fotó: Facebook/ Fővárosi Állat- és Növénykert
A fővárosi állatkertben nem készül lista az állatok leöléséről. De a veszteség már most meghaladta a 100 milliót.
Nincs ilyen tervünk, nem is készülünk ilyesmire. Állatainkról továbbra is a legmagasabb színvonalon gondoskodunk, és arra törekszünk, hogy - a látogatók elmaradásán kívül - semmit ne érzékeljenek ebből a rendkívüli helyzetből – válaszolta a Népszava kérdésére Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Mint arról korábban a BBC híradása alapján a 444 beszámolt a korona-vírus járvány miatt súlyos bevételkiesést elszenvedő állatkertek különféle válságkezelő megoldásokat próbálnak kieszelni. Ezek közül a neumünsteri állatkerté a legmeghökkentőbb. Az igazgató Verena Kaspari elmondása szerint már listázzák, melyik állatokat fogják leölni. Ezzel az eszközzel ugyan csak a legvégső esetben kívánnak élni, de eljöhet az a pont, amikor inkább elaltatják az állatokat, minthogy éhezzenek. Az állatkert mintegy 175 ezer eurónyi bevételtől esett el ezen a tavaszon. A fővárosi állatkert még gondolatban sem készül ilyesmire. Az említett tervek a német állatkertekben sem tekinthetők általánosnak: sem a szakmai csatornákon keresztül, sem a hírekben nem látjuk azt, hogy a 71 akkreditált németországi állatkertben ez jellemző intézkedés lenne, a Neumünsteri Állatparkkal kapcsolatban hallottunk csak ilyen híreket – tette hozzá Hanga Zoltán, aki ugyanakkor nem tagadja, hogy a fővárosi állatkert is komoly veszteségeket kénytelen elkönyvelni. A kieső működési bevételekről pontos összesítést várhatóan a látogatási korlátozások megszűnte után lesz érdemes készíteni, de durva becsléssel azt mondhatjuk, hogy a százmillió forintos bevételkiesést már biztosan meghaladtuk – jelentette ki az állatkert szóvivője.   

Perceken át tartó vastapssal búcsúztatták munkatársai a székesfehérvári kórház kirúgott igazgatóját (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.15. 20:51

Fotó: Shutterstock
"Ugyan kitépték a szívem, de visszaadtátok a hitemet" - mondta az egyetlen adminisztrációs hiba miatt eltávolított Csernavölgyi István.
Nem szűnő vastapssal búcsúztatták a kórházi dolgozók a székesfehérvári kórház főigazgatóját, Csernavölgyi Istvánt, akit tíz éves intézményvezetői munkássága után a hétvégén rúgott ki Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. A volt vezetőt Reiber István orvosigazgató méltatta, aki megtiszteltetésnek nevezte a Csernavölgyi mellett töltött munkaéveket, és hangsúlyozta, visszavárja a korábbi vezetőt. Ezután az elküldött főigazgató kapott szót, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy ennyien köszöntek el tőle: emlékeztetett, hogy csütörtök reggel még dolgozott munkatársaival együtt, „csütörtökön délelőtt már jött egy egy jelzés, hogy adatszolgáltatási késedelem vagy hiba csúszott az intézmény életébe. egy olyan jellegű adat kapcsán, ami bármilyen intézmény életében (…) heti szinten előfordul (…)” . 
Csernavölgyi szerint mindenki tudja, hogy a számon kért hiány még véletlenül sem főigazgatói hatáskör – kirúgása valódi okát pedig nem akarta boncolgatni.

A jelenlegi helyzetet úgy értékelte, hogy stabil, a járvány súlyosbodására is felkészített intézményt hagy maga mögött, ahol az elmúlt időszakban mindent megtettek a védekezés jegyében: védőfelszereléseket szereztek be, százával tesztelik a koronavírus ellen első csatasorban harcoló munkatársakat – a kórház így venni fogja az akadályt, a dolgozók biztonságban vannak. A volt főigazgató felidézte, hogy 1991-ben kezdett dolgozni a kórházban, ahol megismerte későbbi feleségét is – életének számos eseménye köti ehhez a helyszínhez. „"Ugyan kitépték a szívem, de visszaadtátok a hitemet" - mondta búcsúzásként Csernavölgyi. Az eseményen – amelyet információink szerint az egészségügyi szakszemélyzet szervezett – felszólalt Bucsi László, a frissen kinevezett főigazgató is
Ő elmondta, hogy felülvizsgáltatja Csernavölgyi ügyét, és ha sikerül a volt vezetőt rehabilitálni, ő, Bucsi olyan gyorsan hagyja el új posztját, amilyen gyorsan őt odaültették.

Az EMMI a kirúgás kapcsán később Csernavölgyi súlyos mulasztásáról beszélt, ám hogy mit értettek ez alatt, azt nem árulták el. A döntés Székesfehérvár fideszes polgármesterét, Cser-Palkovics Andrást is megdöbbentette.

A havi négymilliót kereső ÁSZ-elnök szerint a családoknak meg kellene tanulniuk spórolni a járvány idején

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.04.15. 19:25
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Fotó: Népszava
Minden család nevezzen ki egy helyi pénzügyminisztert, aki visszafogja a kiadásokat- ajánlja Domokos László.
Háztartási kisokost tett közzé az Állami Számvevőszék honlapján Domokos László. A szervezet elnöke emlékeztet rá, hogy koronavírus-járvány gazdasági rombolása miatt az idei és a jövő évi országos büdzsét is újra kellett tervezni; Domokos szerint pont ugyanezt kell tegyék most a családok is, igazítsák a helyzethez kiadásaikat.

Így kell spórolni, pupákok

Domokos arra is kitér, hogy a járvány okozta gazdasági krízis miatt több ezer munkahely szűnt meg, és csak a lakosság harmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze – aztán felhoz egy remek ötletet.
„... minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került családok átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nemcsak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe” (...) "A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre."
"Meggyőződésem, hogy meg kell tanítani az embereket arra, hogyan takarítsák meg az első ezer forintot, azután lehetőleg a következő ezreket"

"hiszen a családnak és a társadalomnak egyaránt az egyik legnagyobb értéke a biztonság, illetve a pénzügyi biztonság" - fejti ki Domokos. 
Vagyis, a tavaly májustól havonta bruttó négymillió forintot kereső ÁSZ-elnök feltételezi, hogy a magyar családokban eddig nem osztották be a keresetet, nem nézték át a számlákat, és szükség esetén nem húzták meg a kiadásokat sem – a helyzet megoldásához ezért az ő ajánlására is szükség lehet.
Az üzenetet csak erősebbé, és – talán Domokos akaratán kívül – cinikusabbá teszi, hogy Az ÁSZ elnöke maga mondja ki: a magyar lakosság 63 százaléka egyik napról a másikra él. 
Ezek után spórolást és pénzügyi kontrollt ajánlani felér a bajba jutottak burkolt hibáztatásával: nem takarékoskodtatok, ez lett a vége.

Van annak, aki vigyáz rá

Domokosék háztartásában ugyanakkor biztosan van egy erőskezű, a kiadásokat kontroll alatt tartó pénzügyminiszter, hiszen az állami vezető nem szórta csak úgy el a megtakarításait: a parlament honlapján elérhető, 2019-es vagyonnyilatkozata szerint a Budapesten, Békéscsabán és Újkígyóson is ingatlanokkal (lakásokkal, szántóval) rendelkező
 • Domokos Lászlónak 51,38 millió forintos befektetése van Prémium Magyar Államkötvényben
 • 12 millió forintért vásárolt Magyar Állampapír Plusz papírokat
 • takarékbetétben közel 27 millió forintot tart,
 • ingatlan bérbeadásból havi 200 ezer forintot keres, a már említett bruttó fizetés felett
 • és 2,5 millió forintnyi készpénze is volt – a mindenkori tisztviselői illetmény hathavi összegén felül
Ezzel szemben csak valamivel több mint 4 millió forintos banki tartozással kell elszámolnia.

A kormánynak is javasolt spórolást?

Az ÁSZ-elnök üzenetét Tóth Bertalan, az MSZP elnöke sem hagyta szó nélkül: írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Állami Számvevőszék vezetőjéhez:
 • "Javasolta-e a munkanélküli ellátások idejének meghosszabbítását?
 • Javasolta-e az ellátás nélkül maradtak rendkívüli támogatásának bevezetését?
 • Javasolta-e a családi támogatások emelését?
 • Javasolta-e az éves nyugdíjemelés novemberi korrekciójának előrehozatalát?
 • Javasolta-e az alacsony nyugdíjak rendkívüli emelését?
 • Tett-e bármilyen konkrét intézkedésre javaslatot a kormánynak a válság miatt szükségessé váló költségvetési módosítások kapcsán?"
Tóth Bertalan kérdéssora még válaszra vár. Ha az Állami Számvevőszék elnöke reagál, arról is beszámolunk majd.