Magyarország;Moody's;

A Moody's leminősítette a bankrendszert

Több európai bankrendszer kilátását negatívra módosította csütörtökön a Moody's Investors Service. Azzal a várakozásukkal indokolták a döntést, hogy koronavírus okozta járvány kedvezőtlen hatást gyakorol e bankrendszerek működési környezetére. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentett intézkedése a magyar, a norvég, a finn, a portugál és a szlovák bankrendszert érinti.

A Moody's várakozása szerint a koronavírus-járvány miatt az európai gazdaságok teljesítménye kumulatív bázison számolva valószínűleg visszaesik az idei év első felében. Jóllehet a költségvetési és a monetáris ösztönző lépések hatására 2020 második felében és 2021-ben várhatóan a hosszú távú folyamatokból levezethető ütemnél gyorsabb lesz a kilábalás Európában, valószínűtlen azonban, hogy a második negyedévben kieső kibocsátási értéket be lehet hozni. A Moody's szerint ebben a környezetben növekedésnek indul az érintett bankrendszerek problémás kinnlevőség-állománya, a növekvő tartalékolás pedig csökkenti a jövedelmezőség.

A Moody's egyébként korában úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett felhatalmazási törvény felkelti a magyar jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat, és elmélyítheti az Európai Unióval a feszültségeket. Április 2-i nyilatkozatukban arról írtak, hogy mivel Magyarország erőteljesen függ az EU-forrásoktól a beruházások területén, ennek bármifajta visszafogása negatív lenne a magyar hitelminősítés szempontjából a következő többéves EU-s költségvetési periódus pénzügyi keretrendszerének meghatározása során.