A járvány miatt elmaradnak a hagyományos ünnepségek II. Erzsébet születésnapján

Publikálás dátuma
2020.04.18. 16:27

Fotó: VICTORIA JONES / AFP
A brit uralkodó személyesen kérte, hogy semmiféle ceremoniális esemény ne legyen.
Az új koronavírus okozta járvány miatt elmaradnak a hagyományos ünnepségek a brit uralkodó születésnapján idén. A Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni rezidenciája szombaton bejelentette: II. Erzsébet királynő személyesen kérte, hogy jövő heti születésnapján semmiféle ceremoniális esemény ne legyen, mivel „a jelenlegi helyzetben ez nem lenne helyénvaló”. Nagy-Britanniában eddig több mint 14 ezren haltak meg az új koronavírus okozta Covid-19 járványban. Az uralkodó, aki 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, jövő kedden ünnepli 94. születésnapját, de az udvar szombati tájékoztatása szerint ezúttal ez kizárólag családi esemény lesz, nyilvános rendezvények nélkül. A királynő egy hónapja legnagyobb vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi kastélyában tartózkodik, és – amint udvari illetékesek többször is hangsúlyozták az elmúlt hetekben – ő is maradéktalanul tartja magát azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket kormánya márciusban hozott a járvány megfékezése végett. Így valószínűsíthető, hogy családtagjai is csak videókapcsolaton köszöntik a keddi születésnapon. Elmaradnak az ilyenkor szokásos tüzérségi díszsortüzek is, amelyekkel a hadsereg tiszteleg minden évben a Buckingham-palota tőszomszédságában fekvő hatalmas Green Parkban, illetve a Temze partján, a Tower ősi épületegyüttese mellett. Az idén nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem. A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg díszelgő alakulatainak – 1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt, és az idén június 13-án tartották volna a nagyszabású díszszemlét a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en, ám ez most elmarad. A százezreket vonzó ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték az akkori országos vasutassztrájk miatt. Az udvar szombaton közölte: a hagyományoktól eltérően ezúttal nem várja el azt sem, hogy a királynő jövő keddi születésnapján a kormányhivatalok épületeit fellobogózzák. 
Szerző

Romániában meghaladta a húsz százalékot a gyógyultak aránya

Publikálás dátuma
2020.04.18. 15:43

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Az utóbbi 24 órában 351-gyel 8418-ra emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1730-an már gyógyultan hagyták el a kórházat.
Romániában először emelkedett húsz százalék fölé a gyógyultnak nyilvánított, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak aránya szombaton, és először haladta meg a kétszázat a kórházat gyógyultan elhagyók száma 24 óra leforgása alatt. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombat kora délután ismertetett összesítéséből kiderült: nem gyorsult a fertőzés terjedése, így – a gyógyultak napról napra növekvő száma miatt – az előző napokéhoz képest lassuló ütemben növekedett a kórházak terhelése. Az utóbbi 24 órában 351-gyel 8418-ra emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1730-an már gyógyultan hagyták el a kórházat. A diagnosztizált páciensek közül – az előző napinál tízzel kevesebb – 248 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az utóbbi napon újabb 17 halálesetet is regisztráltak, így a koronavírus-járvány eddig 417 áldozatott követelt Romániában, külföldön pedig 61, Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg. Romániában a lakosság több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a hét végén ünneplik a húsvétot, a kormány azonban – Klaus Iohannis államfő határozott fellépése nyomán – letett arról, hogy enyhítse a kijárási korlátozásokat. A hívek nem mehetnek templomba, de az ortodox egyház papjainak és önkénteseinek megengedték, hogy kisebb csoportokban házról házra járva szétosszák híveik között az ünnepi pászkát és a Jeruzsálemből érkező szent lángot. Ilyen körülmények között a járványügyi hatóságok arra számítanak, hogy Romániában az ortodox húsvét után egy-két héttel, április utolsó napjaiban fog tetőzni a járvány. Nelu Tataru egészségügyi miniszter korábban 10-15 ezres esetszámot valószínűsített, most már azonban azzal számol, hogy az egyszerre ápolásra szoruló Covid-19-ben szenvedők száma a 20 ezret is elérheti, ami – a román média szerint – meghaladja a fertőzöttek számára felszabadított, rendelkezésre álló kórházi ágyak számát. A védelmi minisztérium szombati közleménye szerint beutalták az első fertőzötteket a Bukarest mellett felépített tábori kórházba. A következő napokban ide helyezik át a Matei Bals járványkórházból az enyhébb tünetekkel kezelt betegeket.
Szerző

Hétszáz tengerészgyalogost helyezett karanténba Tajvan

Publikálás dátuma
2020.04.18. 15:34

Fotó: JIN LIWANG / AFP / Xinhua News Agency
Szingapúrban szombaton új rekordot döntött az egy nap alatt megfertőződöttek száma.
Tajvan 700 tengerészgyalogost helyezett karanténba, mert hármójuk koronavírus-tesztje pozitív lett. A tengerészek jószolgálati misszión vettek részt a csendes-óceáni Palaun – közölte a kormány szombaton. A szigetországot – amely azon 15 állam egyike, amelyek hivatalos diplomáciai kapcsolatban állnak Tajvannal – három tajvani hadihajó kereste fel március közepén. A tengerészek a napokban tértek vissza hazájukba. Ez az első eset, hogy tajvani katonák fertőződtek meg. A hadsereg fertőtlenítette a három hadihajót. A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően Tajvanban eddig mindössze 398 fertőzött és hat halálos áldozat van hivatalosan. Palau elnöke, Tommy Remengesau szerdán azt mondta: nem tud róla, hogy bárki is megfertőződött volna koronavírussal 20 ezres lakosú országában. Az államfő hozzátette: lezárja Palaut, hogy senki se hurcolhassa be a kórokozót. Japánban szombaton elérte a tízezret a fertőzöttek száma, miközben a haláleseteké meghaladta a kétszázat – közölte az NHK állami tévéadó. A legtöbb fertőzést a fővárosból, Tokióból jelentették. Előző nap az ország teljes területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, hogy lassítsák a járvány terjedését. Abe Sindzó japán miniszterelnök felszólította a japánokat, hogy maradjanak otthon. Szingapúrban rekordot döntött az új fertőzések száma: 942 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 kórokozót szombaton. Többségük munkásszállókon élő bevándorló. Az ország szigorú intézkedéseivel sikeresen lassította a járvány terjedését, és a szingapúri hozzáállást még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is dicsérte. Az országban 5992 fertőzöttről és 11 halálesetről tudni. Ausztráliában 68-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak és 6533-ra fertőzöttjeinek száma szombaton, miközben a kormány arra buzdította az állampolgárokat: töltsenek le egy vitatott mozgáskövető alkalmazást telefonjukra, így segítve a járvány terjedésének megfékezését. Scott Morrison ausztrál kormányfő aláhúzta: a heteken belül elkészülő applikáció letöltése önkéntes lesz. Ugyanakkor jelezte, kéri az ausztrálok támogatását és együttműködését az egészségügyi dolgozók munkájának segítése, a közösség védelme és a gazdaság talpra állítása érdekében. Indonéziában 6248 fertőzöttről és 535 halálesetről tudni. Délkelet-Ázsián belül itt a legmagasabb a fertőzöttek száma, és Kína után Indonéziában haltak meg a legtöbben Ázsiában. Eközben a Fülöp-szigeteken 6087 fertőzöttet és 397 halálesetet jegyeztek fel. Iránban 80 868 fertőzöttről és 5031 halottról tudni – mondta el Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő. Egy a héten közzétett parlamenti jelentés szerint a koronavírus halálos áldozatainak valós száma a hivatalos csaknem kétszerese lehet, míg a fertőzöttek 8-10-szer többen lehetnek. A közel-keleti országok közül Iránt sújtja leginkább a járvány.
Szerző