Szlovénia;koronavírus;

Szlovéniában májusban döntenek arról, visszamehetnek-e az érettségi előtt álló diákok az iskolákba

Hétfőtől több, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozáson is enyhítenek.

A szlovén kormány május elseje után megvizsgálja és az aktuális járványügyi helyzet függvényében dönt arról, hogy az érettségi előtt álló diákok visszatérhetnek-e az iskolákba – közölte Simone Kustec szlovén oktatási miniszter a válságkabinet szombati sajtótájékoztatóján.

Szlovénia hétfőtől több, a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozáson is enyhít: újra kinyithatnak az építőanyagot, háztartási gépeket értékesítő boltok, az autó-, motor- és kerékpárszaküzletek és szervizek, a vegytisztítók, a 400 négyzetméternél nem nagyobb üzletek - kivéve a bevásárlóközpontok üzleteit -, valamint a kutya- és macskaápoló szalonok, május 4-től pedig a fodrász és kozmetikai szalonok is.

Szlovéniában csütörtökről péntekre 13-mal, 1317-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest négy újabb beteg hunyt el, ezzel 70-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 40 580 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 27-et ápolnak intenzív osztályon.

Meghosszabbítják a gyülekezési tilalmat Horvátországban

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 18-cal, 1832-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 39 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában hárman hunytak el a Covid-19 betegség következtében. Az első fertőzés megjelenése óta 615 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 27 beteg van súlyos állapotban, lélegeztető gépen. A négymilliós országban eddig 21 647 koronavírustesztet végeztek.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szombati sajtótájékoztatóján elmondta: május 4-éig meghosszabbítják a gyülekezési tilalmat, továbbá az éttermek, a kávézók és nem élelmiszert értékesítő boltok zárva tartását. Enyhítenek azonban a lakhelyelhagyási korlátozásokon. Szombat éjféltől a megyéken belül nem lesz szükség többé engedélyre. Korábban azoknak, akik el akarták hagyni a járást vagy a várost, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeztek, hatósági engedélyt kellett kérniük.