autós demonstráció;Kásler-ügy;koronavírus;kórházi ágyak;

2020-04-20 19:22:11

Több százan dudáltak Orbán irodája alatt, a kórházból hazatoloncolt betegekre emlékeztetve (videó)

Autósok tiltakoztak a Kásler-terv ellen a Clarck Ádám téren, aztán akcióba lépett a szélsőjobboldal ismert provokátora is.

Közel kétszáz dudáló autós vett részt azon a vonulós demonstráción, amit Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők szerveztek meg hétfő délutánra, a budai Clark Ádám térre, hogy így tiltakozzanak a kórházi ágyak tömeges felszabadítása, ellátásra szoruló betegek hazaküldése ellen. Az eseményről élőben tudósított a Mérce.

A „Kürtöld világgá: nemet mondunk a Kásler-tervre” című esemény helyszín-választása tudatos volt, hiszen

„hadd hallja a miniszterelnök is a Várban, hogy nemet mondunk az embertelenségre és igent az életre!” - kérte az esemény meghívójában Hadházy, a sofőrök pedig eleget tettek a kérésnek, és vadul kürtöltek. A körforgalomban haladó tiltakozó konvoj egy idő után annyira feltorlaszolta a forgalmat – írja a hírportál – hogy a rendőrség is közbeavatkozott, és elkezdték kiterelni az autósokat, akik közül többen kerülővel tértek vissza a helyszínre. 

A demonstráció előtt közös sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a momentumos Donáth Anna – az eseményt pedig a szélsőjobboldal provokátor- újságírója, Bede Zsolt igyekezett közbekiabálással, dobálózással megzavarni.

Hadházy emlékeztetett rá, a Kásler-terv lényege, hogy egy hét alatt több ezer, ellátásra szoruló beteget küldtek haza a kórházakból, hogy ágyaikat felszabadítsák a koronavírusos fertőzöttek esetleges rohamára számítva –  összesen 39500 ágyat érint az akció. (Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász az Indexnek nyilatkozva ezt a nagyságrendet érthetetlennek nevezte, szerinte ezt nemzetközi összehasonlításban is túlzó mennyiségnek számít).

Hadházy három magyarázatot talált erre a döntésre, bár mindegyiket elfogadhatatlannak tartja: ha a kormány által közölt eddigi fertőzési adatok nem valósak; ha a kormány „el akarja engedni a járványt”, és már a tömeges megbetegedésekre készül; vagy ha a koronavírus-helyzet ürügyén hajtják végre az egészségügy átszervezését, az ágyszámok leépítését, ráadásul katonai módszerekkel.

Szél arról beszélt, hogy bár a kormány döntései miatt sok indulat gyűlt fel bennünk, ezt nem tudjuk kimutatni, hiszen a biztonsági intézkedések miatt nem lehet tüntetni ebben az országban. Naponta kapom a leveleket a lábamputáció után gyógyuló, rákgyanús betegről, akit hazaküldtek, arról, hogy agyműtét után lábadozó bácsit tesznek ki a kórházból -

mondta Szél, aki nem tudja szó nélkül nézni, hogy értelmezése szerint „halálra ítélik a magyar emberek egy részét”

Arra is kitért, hogy nem ismertek a tényleges fertőzési adatok, és azt sem tudni, hogy miért tartják alacsonyan a tesztelések, mintavételek számát. Méltatlannak nevezte a kormány kérdésekre adott reakcióit is.

- mondta Szél Bernadett, aki szerint a járványhelyzet lecsengése után rendet kell majd tenni az országban.

Donáth köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és a szociális szféra dolgozóinak is, hogy ebben a nehéz helyzetben is a rászorulókon, betegeken segítenek. Arra is emlékeztetett, hogy nincs olyan európai ország Magyarországon kívül, ahol ne biztosítottak volna plusz forrást azoknak az intézményeknek, önkormányzatoknak, amikre feladatként rótták az idősek, betegek ellátását. Itthon ráadásul mindezt előzetes egyeztetések nélkül tette meg a kormány -tette hozzá a Momentum képviselője.

Bede Zsolt „feladata” a beszédek megzavarásával sem ért véget: a Mérce beszámolója szerint a sajtótájékoztató után Hadházy Ákos autója elé ugrott, és azt állította, hogy a politikus el akarta ütni őt. Hadházyt ezért igazoltatta is egy rendőr, de mentelmi joga miatt csak a képviselő adatait vette fel. Az autós tüntetést egy-két gyalogos szimpatizáns is kísérte, valaki pedig egy O1Vírus-feliratú transzparenst kötött ki a Váralagút bejárata fölé.