felmérés;Publicus;felhatalmazási törvény;

A fideszeseknek sem tetszik, ahogy Orbán Viktor intézte

Sok kormánypárti szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek.

A kormánypárti szavazók majdnem negyven százaléka szerint hibázott Orbán Viktor kormányfő, amikor „133 bátor ember” segítségével áterőltette a kabinetnek rendkívüli jogköröket biztosító és korlátlan időtartamra szóló felhatalmazási törvényt. (A miniszterelnök a szavazás előtt párttársaihoz szólva azt mondta, „nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere kell”.)

A Népszava megbízásából mérő Publicus Intézet a rendkívüli jogrend elfogadásának megítélésére volt kíváncsi. A megkérdezettek majdnem kétharmada szerint igaza volt a Demokratikus Koalíciónak (DK), a Jobbiknak, az LMP-nek, az MSZP-nek és a Párbeszédnek, amikor úgy döntöttek, nem támogatják a javaslatot. Az természetesen nem meglepő, hogy ezeknek a pártoknak a szavazói szinte száz százalékban elutasítják a „korlátlan idejű teljhatalmat”, az viszont igen, hogy a bizonytalanok 62 százaléka sem kér a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabályból. Ráadásául a Fidesz-szavazók 36 százalékának sem tetszik, hogy a törvényt végül időkorlát nélkül fogadták el.

Utóbbiak között még magasabb (majdnem 40 százalék) az aránya azoknak, akik szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek, és az velük együtt szavazza meg a rendkívüli felhatalmazást. (Ezt a DK, az MSZP és a Momentum szavazóinak száz százaléka gondolja így, a Jobbik híveinek esetében 80 százalék az arány, míg a bizonytalanok körében 61 százalék).