Előfizetés

Egyetemistákat is bevetnének az érettségin

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.04.22. 16:28

Fotó: Népszava
A szakszervezet szerint ez jogszabály- és szakmaellenes.
Az oktatásirányítás tanárszakos egyetemi hallgatókat is bevonna érettségi felügyelőnek – állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Központjának szerdai állásfoglalására hivatkozva, amelyben arról lehet olvasni, milyen feltételekkel vehetnek részt a hallgatók a május 4-21. közé tervezett írásbeli érettségi vizsgákon. A tájékoztató szerint a tanárszakos egyetemisták nem kötelezhetők, hogy részt vegyenek az érettségik lebonyolításában, de aki önként vállalja, közreműködhet. A PDSZ szerint ez jogszabály- és szakmaellenes. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis az érettségin csak tanári végzettséggel rendelkező felügyelőt lehet megbízni. Vagyis jogszerűen egy tanárszakos egyetemi hallgató sem felügyelheti az érettségit, hiszen még nincs meg az ehhez szükséges végzettsége. „Az érettségi felügyelete nem arról szól, hogy bemegy valaki és ül: számos feladata van egy felügyelőnek. Nem véletlen, hogy erre a diplomás tanárokat is felkészítik, és aki több éve csinálja, annak is nagyon oda kell figyelni minden részletre. A felügyelet számos adminisztratív feladattal is  jár, amelyektől eltérve az érettségi eredménye válik támadhatóvá” – írták. A PDSZ elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a tankerületek már nemcsak középiskolákban, hanem általános iskolákban is tanárokat toboroznak érettségi felügyelőnek. Ráadásul azoknak a nevét is bekérik, akik nemet mondtak az érettségiben való részvételre. Egy április 20-ai ajánlásból, amit Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár küldött ki az iskoláknak, az is kiderült: az érettségi lebonyolításába olyan tanári végzettséggel rendelkező pedagógusok is bevonhatók, akik az adott intézménnyel nem állnak jogviszonyban. A szakszervezet szerint mindez azt mutatja, előfordulhat, nem lesz elég felügyelőtanár az érettségin, nemcsak azért, mert több pedagógusra van szükség a normális érettségi menetéhez képest, hanem azért is, mert sokan vannak a 60 év körüli, a járvány tekintetében veszélyeztetett tanárok. 
Megkeresésünkre az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ közölte: a járványügyi intézkedések miatt az érettségit csak kis csoportokban lehet megtartani, ezért lesz szükség több tanár felügyeletére. Továbbá a tankerületek mentesíteni szeretnék az idősebb és krónikus beteg pedagógusokat. „A Klebelsberg Központ tudomása szerint egyetlen tankerületi központban küldték ki írásban, hogy az iskolák tudnak-e felügyelő tanárokat biztosítani más intézmények számára is. Mivel csak az írásbeli felügyeletéről van szó, ez nem is igényel külön képzést, egy részletes útmutatót kapnak a pedagógusok. A jogszabályi környezet egyébként nem változott, eddig sem csak az adott intézmény pedagógusai vehettek részt az érettségi lebonyolításában” – írták. Arra a kérdésünkre, az érintett tankerületben valóban kérték-e a felügyeletre nemet mondó tanárok nevét, nem kaptunk választ.

Miskolcon is kötelező lesz a maszk vagy a szájat takaró sál viselése a tömegközlekedési eszközökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.22. 15:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az önkormányzat hamarosan 120 ezer védőeszközt oszt szét a helyiek között.
Miskolcon is kötelező lesz a maszk, vagy valamilyen más, a szájat takaró ruhadarab (sál, esetleg kendő) viselése a tömegközlekedési eszközökön április 23-án, csütörtök reggeltől - derül ki a Polgármesteri Hivatal közleményéből. Erről Veres Pál polgármester rendelkezett azután, hogy egyre több egészségügyi szakember javasolja országszerte is a védőeszközök viselését, mivel véleményük szerint a szájmaszkok érdemben is hozzájárulhatnak a vírus terjedésének lassításához.  Azt írták, hogy az eddigi információk szerint a szájmaszk jó eséllyel csökkenti annak az esélyét, hogy akik már fertőzöttek, de nem tudnak róla, megfertőzzenek másokat. Ugyanakkor az egészséges embereknek is nyújtanak bizonyos fokú védelmet a nyálcseppekhez, nagyobb porszemcsékhez tapadt vírusok belélegzése ellen.  Emiatt döntött úgy Veres Pál, hogy a buszokon, villamosokon utazók számára kötelező lesz a védőeszközök viselése a miskolciak egészségének megőrzése érdekében. Az önkormányzat 120 ezer maszkot biztosít majd ingyenesen a lakosságnak. Amíg ezek a maszkok megérkeznek, addig kendővel, sállal is lehet helyettesíteni a védőeszközöket. Az új szabályozás betartását a tömegközlekedési eszközökön az MVK Zrt. ellenőrei segítik, ellenőrzik, illetve felhívják a figyelmet az intézkedés fontosságára. Egyelőre nem szankcionálják a maszk hiányát, de a későbbiekben szigorodhatnak a szabályok. Közölték, hogy már javában zajlik annak a 120 ezer mosható, fertőtleníthető, többször használható textil szájmaszknak a csomagolása és postai kézbesítésre történő átadása, amelyet az elkövetkező két hétben valamennyi miskolci család postaládájába eljuttatnak a Magyar Postán keresztül. Az önkormányzat dolgozói önkéntes munkában már második napja folyamatosan csomagolják ezeket, a védőfelszerelésekből minden miskolci család kettőt kap az elkövetkező hetekben.  

Orvosprofesszor: A maszkviselés a járvány mielőbbi megszüntetését szolgálhatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.04.22. 15:39

Fotó: JENS KALAENE/dpa Picture-Alliance via AFP / AFP
El kell érni, hogy ezt mindenki a saját ügyének is tartsa, ebben segíthet a maszkok körültekintő, általános alkalmazása – mondta Makara Gábor orvosprofesszor, az MTA rendes tagja.
Mint megírtuk, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mindenki számára javasolja a maszkviselést, mert bár önmagában nem előzi meg a fertőzést, lassíthatja a járvány terjedését. 65 év felettiek számára azt ajánlja, akkor is fedjék el az arcukat, ha az otthonaikból rövid időre, például szemetet kivinni lépnek ki. 
Makara Gábor orvosprofesszor, az MTA rendes tagja az mta.hu-nak adott interjújában szintén ezt javasolja. Mint mondta, több olyan természettudományos meggondolás szól amellett, hogy a járvány idején általánosan viseljenek maszkot a közterületen, illetve a közös területeken, például üzletekben tartózkodó emberek. Indoklásában több, eddig ismeretlen tényt ismertet, például, hogy a fertőzöttek jelentős részének – becslések szerint 25–50 százalékának – nincsenek tüneteik, de hordozzák és terjeszteni is tudják a vírust. Ezért hibásnak nevezte azokat a vélekedéseket, amelyek szerint az egészségeseknek nem kell bizonyos intézkedéseket betartaniuk, hiszen nem tudni, hogy akik egészségesnek látszik, valójában is egészséges-e. A jelenlegi járványügyi helyzetben tehát mindenki potenciális fertőzésforrás, egészen addig, amíg be nem bizonyosodik róla, hogy nem az. 
Mint mondta, újabb tudományos felismerés a vírus lehetséges terjedési módja is. Amikor tüsszentünk vagy köhögünk, viszonylag nagy, akár 1 mm-es cseppecskék hagyják el a légutainkat. Amikor hangosan beszélünk, akkor százszor-ezerszer kisebb részecskék, mikrométeres nagyságrendű, úgynevezett aeroszolok kerülnek a levegőbe. A nagyobb cseppecskékkel ellentétben, amelyek perceken belül kiülepednek a talajra, ezek az aeroszolok órákig tudnak lebegni. Így nagyobb távolságra is eljuthatnak, és a legfrissebb, múlt héten megjelent adatok szerint fertőzőképes vírusok lehetnek bennük. Nyílt téren a terjedés kockázata elenyésző, mert a levegőben szálló, vírusokat hordozó aeroszolok nagyon hamar eloszlanak, hígulnak, alig kimutatható szintre csökken a koncentrációjuk. Olyan helyen, ahol nem jó a légcsere, például egy üzletben, ahol folyamatosan jönnek-mennek az emberek, a levegő pedig nagyrészt ott marad, ez nem történik meg. Az ilyen helyiségekben egyrészt javítani kell a légcserét, másrészt az embereknek mind a kilélegzett, mind a belélegzett levegőjét szűrni kell. A jó minőségű, N95-ös vagy N99-es orvosi vagy ipari száj- és orrmaszkok a levegőben lévő részecskék 95, illetve 99 százalékát is kiszűrik, ezek a legbiztonságosabbak, ezekre van szükség a nagyon veszélyes helyeken.
Az orvosprofesszor szerint a kevésbé veszélyes helyeken olyan maszkokat is érdemes hordani, amelyek csak 50-70 százalékban szűrik a belélegzett levegőt. Ezekben természetesen nem szabadna olyan helyekre menni, ahol vírusfertőzésre gyanús pácienseket diagnosztizálnak vagy betegeket kezelnek, de társadalmi méretekben jelentős védelmet nyújthatnak. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek érdemes ilyeneket hordania minden olyan helyen, ahol ő másokra nézve veszélyt jelenthet. Ugyanis az ilyen maszkok is kiszűrik a kilélegzett levegőből az esetleg ott lévő vírusok jelentős részét, amelyek így nem jutnak el egy másik emberhez.
Makara Gábor összegzése szerint a maszkok – sőt akár egy sűrű szövésű sál is – valamennyire csökkentik a fertőzés veszélyét. Egy ilyen járványban pedig sok kicsi sokra megy. Igazán akkor lehet nagyobb a jelentőségük, amikor a járvány már lecsengőben van, amikor egy ember már legfeljebb egyet fertőz meg. Az általános maszkviseléssel kapcsolatos adott válaszában a tudós kiemelte, a maszk kockázatcsökkentő, de önmagában nem elegendő. Viselése mellett is ugyanolyan fontos a távolságtartásra vonatkozó és higiéniai szabályok szigorú betartása. Fontos az is, hogy a maszkot helyesen kell fel- és levenni. „Ma már az ország 70-80 százaléka tudja, hogyan kell helyesen kezet mosni, ugyanezt kellene elérni a maszkviselés szabályaival (a Magyar Orvosi Kamara erre vonatkozó állásfoglalása itt található) kapcsolatban is. El kell érni, hogy mindenki a saját ügyének is tartsa a járvány mielőbbi megszüntetését, ebben segíthet a maszkok körültekintő alkalmazása is” – hangsúlyozta az akadémikus.
Arról, hogy a WHO miért nem ajánlja még az általános maszkviselést az orvosprofesszor azt mondta, egy ilyen általános, társadalmi méretekben érvényesülő intézkedésnek vagy ajánlásnak lehetnek egészségpolitikai, gazdasági szempontjai is, és mivel az egész világra kiterjed a tevékenysége, a szervezet mozgástere, illetve intézkedései sebessége nem ugyanolyan, mint mondjuk egy kisebb, szakmaibb szervezeté.
Április 27-től a BKK járatain, az üzletekben, piacokon, taxikban kötelező az arc eltakarása a budapesti operatív törzs döntése alapján. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a Facebook-oldalán: „A célunk, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése.”