Publicus;

2020-04-28 06:40:00

Nincs pardon: tesztelést akarnak a magyarok

A lakosság több mint négyötöde, 81 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy a járvány megállítása érdekében Magyarországon több koronavírustesztet kellene végezni – derül ki a Publicus Intézet áprilisi felméréséből.

A telefonon készített reprezentatív kutatás adatai szerint ennél is nagyobb arányban gondolják úgy a megkérdezettek (95 százalék), hogy az egészségügyben dolgozók mindent megtesznek a betegekért és a fertőzöttekért. Közel háromnegyedük (72 százalék) felháborítónak tartja, hogy az „egészségügyben dolgozóknak nincs megfelelő védőfelszerelésük”.

A kormány teljesítményének értékelésekor már jóval vegyesebb a kép. A válaszadók 48 százaléka szerint a vírusjárvány kezelésében a kormány „nincs a helyzet magaslatán”, az inkább elégedettek aránya 51 százalék. A többség (57 százalék) úgy látja: a kormány a járvánnyal szembeni védekezés címén igyekszik véghez vinni azt, amit más ügyekben eddig nem sikerült megvalósítania. A megkérdezettek 52 százaléka szerint a kormány egyenesen visszaél a járvány elleni védekezésre kapott felhatalmazással, és antidemokratikus döntéseket hoz. Ugyanakkor a válaszolók 76 százaléka úgy ítéli meg, hogy Magyarország időben reagált a problémára, sokkal jobb helyzetben van, mint sok más európai ország.

A Publicus Intézet felmérése kitért a digitális oktatás során szerzett tapasztalatokra is. Az érintett családok körében relatív többségben azok vannak (43 százalék), akik közepesnek minősítik a színvonalat: a tanár a legfontosabb dolgokról kommunikál velük, de alapvetően maguknak a gyerekeknek és szüleiknek kell megbirkózniuk a tananyaggal. A második legnagyobb csoportot (31 százalék) a kifejezetten elégedetlenek alkotják: esetükben a tanár szerepe főként abban merül ki, hogy e-mailen elküldi, milyen feladatokat kell megoldani. Csak 23 százalék értékelte „általában megfelelőnek” a távolból zajló oktatást, amelynek részeként a tanár érdemi órákat, foglalkozásokat is tart a digitális terekben. 

Ha a pártpreferenciákat nézzük, akkor a jobbikos szavazók között találni a legtöbb elégedetlent (52 százalék), de a kormánypártiak körében is csak minden ötödik válaszoló mondta azt, hogy megfelelőnek tartja a digitális oktatás színvonalát.