MME;ragadozómadarak;mérgezés;

2020-04-28 13:00:00

A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám

Ebben az évben már 12 sast, összesen 77 állatot talált meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége.

Idén már tizenkét sast mérgeztek meg, és csak az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozó madarak, emlősök és mérgezett csalétkek – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladja a 77 példányt, amelyek között kilenc rétisas és három parlagi sas volt, utóbbiak fokozottan védettek, természetvédelmi értékük példányonként 1 millió forint. 

A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint kilenc mérgezett csalétket az egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége, Falco és Carlo segítségével talált meg. „Nem kizárt, hogy az elkövetők abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában kisebb eséllyel derül fény tetteikre, ezért kihasználva a helyzetet bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket, ezzel veszélyeztetve a ragadozómadarakat” – írták. 

A begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, az egyesület feljelentéseket tett és több esetben indult nyomozás. Az elkövetők ellen több bűncselekmény (természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés) miatt is vádat emelhetnek, így akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége 2013 őszén kezdte el működését a parlagi sasok védelmét szolgáló Helicon LIFE projekt keretein belül, és azóta folyamatosan dolgozik az illegális madárpusztítások visszaszorításáért. Az egység hét év alatt 371 bűncselekményt, valamint 113 bűncselekménygyanús esetet regisztrált, a terepi keresések összesített száma pedig az idei évben átlépte az ezret. Samu, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság németjuhász kutyája idén tavasszal is több helyszínen is végzett felderítő tevékenységet vezetője segítségével, amelyek során két áramütött parlagi sas és több egyéb védett ragadozó madár tetemét találta meg.