Előfizetés

Megjelent a rendelet – Egész Pest megyében maradnak a kijárási korlátozások

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.01. 07:31

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Máshol azonban kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők és az állatkertek is.
Csütörtök éjszaka megjelent a Magyar Közlönyben a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos változásokról szóló rendeletcsomag. Ebben az áll, hogy
hétfőtől országosan – Budapest és Pest megye kivételével – megszűnik a kijárási korlátozás.

A rendelet értelmében

 • mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) tartani.
 • az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
 • a védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók lesznek.
 • vidéken hétfőtől valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.
 • a vendéglátóhelyek – így az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de a vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.
 • a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a helyek üzemeltetői gondoskodnak. A vendéglátóhelyeken a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.
 • a vendéglátó üzlet üzemeltetőinek a rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetniük az üzlet közterületen működő terasza után.
 • megnyithatnak a strandok, valamint a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek.
 • a rendelet értelmében – saját és családja érdekében – a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják. Ezekben az üzletekben ilyenkor kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak.
 • a településen működő piacok nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65 év felettiek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzatok a kormányrendelettől eltérően rendelkezhetnek. A piac nyitva tartása alatt olyan látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65 év felettiek látogathatják.
 • a rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható. A vallási közösség szertartása, továbbá – a házasuló felek kivételével – a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.
 • a felsőoktatási intézmények a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben lesznek látogathatók. A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a rektor gondoskodik. A kollégiumok látogatása tilos.
 • a kormány arról is határozott, hogy a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatóak, a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett. A rendelet kiemeli, hogy a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délelőtti kormányinfón közölte, hogy augusztus 15-ig biztosan nem engedélyeznek 500 fősnél nagyobb rendezvényt. Ezt este a kormányszóvivő pontosította: a rendezvények tilalma az egész országra – tehát nemcsak Budapestre és Pest megyére –, és az 500 fő alattiakra is vonatkozik. Gulyás a kormányinfón arról beszélt, a járványt sikerült lelassítani, a fertőzöttek száma alacsonyan maradt, de mégis a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni. A kormány mégis úgy érzi, magyarázta a Miniszterelnökség vezetője, az élet mégis újraindítható – persze területi különbségekkel. Mivel az igazolt fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében sűrűsödik, itt nem lazulnak a korlátozások. Illetve éljen bárhol is, a kormány azt szeretné, ha tömegközlekedési eszközökön, illetve a boltokban mindenki viseljen maszkot, és tartsa magát a másfél méteres távolsághoz. Továbbá szintén országszerte kiemelten kell figyelni az idősekre is, így a számukra kijelölt vásárlási sávot megtartja a kabinet. Az egészségügy is kinyit, a Miniszterelnökség vezetője szerint a magánorvoslás egyből visszaállhat a korlátozások előtti tempóra, a közgyógyítást pedig négy lépésben állítják helyre.

Koronavírus: újabb 11 hazai haláleset, 88 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.01. 07:24
Lélegeztetőgépre kötött beteget kezelnek egy magyar kórházban. Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Kórházban már közel ezer embert ápolnak, közülük 49-en szorulnak lélegeztetésre.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2863 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 krónikus beteg. Ezzel 323 főre emelkedett az elhunytak száma, 609-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati honlap. Ez, a csütörtökön publikált összesítéshez képest egy nap alatt 88 regisztrált fertőzöttet és 24 új gyógyultat jelent. Mivel szerda és csütörtök között 48 új beteget találtak, 
ehhez képest csütörtök és péntek között mintegy duplájára ugrott a hivatalosan elismert újabb megbetegedések száma.

Jelenleg 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A hatóságok 185 esetben rendeltek el csütörtökön házi karantént, így jelenleg 10384 fő tölti a két hetes izolációs időszakot. A portál szerint továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Pontosít a kormány: az 500 fő alatti tömegrendezvényeket sem engedélyezik augusztus 15-ig

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.04.30. 23:00
Korábbi felvétel.
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu / MTI
Gulyás Gergely a kormányinfón még azt mondta: augusztus 15-ig biztosan nem engedélyeznek 500 fősnél nagyobb rendezvényt.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában közölte, fontos pontosítást szeretne tenni: a rendezvények tilalma az egész országra - tehát nemcsak Budapestre és Pest megyére -, és az 500 fő alattiakra is vonatkozik. A csütörtök délelőtti kormányinfón közölte a kormány döntését Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, miszerint augusztus 15-ig biztosan nem engedélyeznek 500 fősnél nagyobb rendezvényt, ami egyértelmű helyzetet teremtett: idén elmarad a Sziget Zrt. összes nagyrendezvénye, így a júliusra tervezett soproni Volt és zamárdi Balaton Sound, illetve az idén augusztus 5-11 közé várt, fővárosi Sziget Fesztivál is. Késő este ezt "pontosította" a kormányszóvivő. Május 4-étől vidéken kinyithatnak az éttermek, a szállodák, és a kávézók. A vendéglátással párhuzamosan lazulnak a kulturális intézményekre vonatkozó szabályok is: például a szabadtéri múzeumok kinyithatnak.   Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, a kormány folyamatosan monitorozza a fertőzöttek területi eloszlását, ez alapján határozták meg, hogy hol szüntetik meg a kijárási korlátozásokat és hol nem. Hozzáfűzte, hogy a számok - amelyeket jövő héttől publikálni fognak - azt támasztják alá, hogy Budapesten és Pest megyében nagyobb arányban vannak jelen a fertőzöttek, s több a vírus okozta halálozás is.