Előfizetés

Kétszáz alá csökkent a napi halálozások száma Olaszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 19:57

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett.
Több mint egy hónap után most először kétszáznál kevesebben haltak meg egy nap alatt koronavírus-fertőzésben Olaszországban, a fertőzöttek száma valamivel több mint ötszázzal csökkent - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. A halálos áldozatok száma 174-gyel 28 884-re emelkedett. Egy nappal ezelőtt még 474 halálos áldozatot regisztráltak. Több mint egy hónap alatt ez a legalacsonyabb adat a huszonnégy óra alatt elhunytak számában. A fertőzöttek száma 525-tel csökkent 24 óra alatt, a korábbi 239 után. A regisztrált betegek száma 100 179, közülük nyolcvanegy százalék házi karanténban tartózkodik, ezerötszázra csökkent az intenzív osztályon kezeltek száma. A gyógyultak száma túllépte a 81 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 210 717-t. A gócpont Lombardiában most először ötven alá csökkent a halálos áldozatok napi száma: 42-re a korábbi több mint nyolcvanról. A tartományban több mint 14 ezren veszítették életüket február 20. óta. Az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma 526 volt, a régióban gyógyultakkal és halottakkal együtt több mint 77 ezer beteget szűrtek. Május 4-től újraindul a termelés és az építőipar Olaszországban. Enyhítik a városokon belüli kijárási korlátozást is.

Az orvosok felkészültek "egy Sztálin halála típusú forgatókönyvre"

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.05.03. 18:05

Fotó: ANDREW PARSONS / AFP
Boris Johnson a The Sun on Sunday bulvárlapnak adott interjújában elárulta, hogy "nem volt különösebben briliáns állapotban".
A súlyos járványhelyzet miatt manapság kevés oka van az üdvrivalgásra a brit lakosságnak, ám a hétvége üde momentuma volt, hogy az ifjú szülők, Boris Johnson és Carrie Symonds nevet adtak szerdán világra jött kisfiúknak. Az újszülött három keresztnevet is kapott: Wilfred Lawrie Nicholas. Közülük megható a Nicholas magyarázata: Nick Price és Nick Hart volt a St. Thomas' kórház két szakorvosa, akik áprilisi koronavírus-fertőzéséből kigyógyították a kormányfőt. Boris Johnson a The Sun on Sunday bulvárlapnak adott interjújában elárulta, hogy "nem volt különösebben briliáns állapotban" és tudta, hogy az orvosok felkészültek "egy Sztálin halála típusú forgatókönyvre". Most először tudatosítva, mennyire borotvaélen táncolt az élete, elárulta, "50-50 százalék volt a valószínűsége, hogy egy csövet kell lenyomni a torkába". A lap szerint "elcsukló hangon, könnyekkel küszködve" beszélt állapota hirtelen romlásáról. A lap politikai főszerkesztője, az interjút készítő David Wooding kommentárban jegyzi meg, mennyire megváltoztatták Johnsont az elmúlt hetek: "Boris 2.0 arca félelemről, kimerültségről és örömről, de leginkább megkönnyebbülésről tanúskodik és azt a benyomást kelti, mintha már nem keresné az állandó népszerűséget". Ijesztő perspektívát vázolt fel Sir Ian Diamond statisztikus, aki szerint a koronavírus brit halálos áldozatainak száma (a jelenlegi több mint 28 ezerről) meg fogja haladni a 30 ezret. A szakember a Covid-19-ben elhunytakon kívül ide sorolja azokat a daganatos vagy agyérkatasztrófán átesett betegeket, akiknek gyógykezelése háttérbe szorult a válság közepette. Grant Shapps közlekedési miniszter pedig kertelés nélkül a nézők szemébe vágta, hogy az élet a karantén feloldása után sem fog visszatérni a régi kerékvágásba, a februári állapotokhoz. A héten hozzák nyilvánosságra a vesztegzár fokozatos enyhítésére vonatkozó ütemtervet. Ebben meghatározó szerepe lesz egy ellenőrzési és nyomon követési telefonos applikációnak, melynek tesztelése a héten kezdődik meg az Isle of Wight szigeten. Az okostelefonok használóit ezzel riasztani lehet, ha közeli kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzöttel. Két befolyásos orvosi szervezet és több közéleti személyiség is megszólalt az egészséges hetvenesek karantén alóli felmentésének érdekében. A Brit Orvosi Társaság és a családi orvosok egyesülete közleményben emlékeztette Boris Johnsont, hogy a "diszkriminatív és elfogadhatatlan lenne" a lakosság bármely csoportjának kizárása az elszigetelés feloldásából. Korábban 1,8 millió "klinikailag sérülékeny személy", köztük makkegészséges hetvenesek kaptak figyelmeztetést, miszerint rájuk március 23-tól legalább 12 hétig, de akár a védőoltás bevezetéséig érvényes a karantén. Az orvosok szakszervezete kulcsfontosságúnak tartja a Covid-19 által különösen veszélyeztetettek, például a légzőszervi problémákkal küzdők védelmét, de ennek személyre szabottnak és nem csupán korra vonatkozónak kell lennie.

Gyorsított eljárásban vizsgálja az EU a Remdesivirt

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.03. 16:08

Fotó: Shutterstock
A döntés néhány napon belül megszülethet.
Az Európai Unió gyorsított eljárásban vizsgálja a Remdesivir nevű szer használatának engedélyezését a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására - közölte vasárnap a svéd gyógyszerügynökség. A skandináv ország gyógyszerengedélyezési hatóságának járványügyi munkatársa, Charlotta Bergqvist a TV4 svéd televíziós csatornának elmondta, hogy a Remdesivir bevezetéséről a döntés néhány napon belül megszülethet. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) szombaton engedélyezte a Remdesivir használatát azon koronavírus-fertőzöttek gyógyítására, akiknek az állapota kifejezetten súlyos. A hét elején Abe Sindzó japán kormányfő is bejelentette, hogy a Remdesivirt várhatóan jóváhagyják a vírus okozta Covid-19 betegség ellen. A gyógyszert az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola lehetséges ellenszereként. A The New England Journal of Medicine című tekintélyes orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a Remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarország az elsők között vesz részt, Lengyelországgal közösen, a Remdesivir intravénásan adható gyógyszer kipróbálásában, a klinikai vizsgálatok most kezdődnek a Szent László kórházban.