Előfizetés

Nem épít gyárat egyelőre a BMW Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.06. 11:22

Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP
A hivatalos mondás szerint egy évvel csúszik a beruházás.
A koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt alaposan visszaesett a BMW Csoport értékesítése, ráadásul a járvány még jó ideig korlátozni fogja az egész autóipar működését, ezért a BMW célja, hogy megőrizze erős likviditási helyzetét, ennek érdekében pedig felülvizsgálnak minden projektet, beruházást, termékfejlesztést, írja a portfolio.hu. Az idei első negyedévben a BMW szinten tartotta a K+F-költéseket, ezen a költségsoron csupán 1,1 százalékos csökkenés látszik, a BMW 1,38 milliárd eurót költött, viszont a beruházásokat közel harmadával faragták le, a Capex 1 milliárd euróról 31 százalékkal 687 millió euróra csökkent.    "Számunkra mindig a várható kereslet a releváns, ezért halasztjuk el a magyarországi gyár üzembe vételét", indokolt Oliver Zipse, a BMW Csoport igazgatóságának elnöke.
Munkagépek dolgoznak a leendõ BMW-gyár építési területén Debrecen közelében 2019. szeptember 23-án
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Gyárhálózat

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-,MINI-,Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Szijjártó Péter szerint még tárgyalnak a gyárról

Szijjártó Péter közösségi oldalán reagált a hírre. A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy a BMW debreceni gyárépítésének „elhalasztásáról” szóló sajtóértesülések kapcsán az igazság az, hogy a vállalat vezetőivel ma is egyeztettek. Ők pedig arról biztosították a magyar felet, hogy továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett.  Emellett jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is fognak megbeszélést folytatni Szijjártóék. Bejegyzését azzal zárta, hogy a gyár építési munkálatai már most is zajlanak.

350,06 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 08:12
Illusztráció: Shutterstock
Alig változott, kissé erősödött szerda reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 350,16 forint után szerda reggel hét órakor kissé alacsonyabban, 350,06 forinton jegyezték.
Csökkent kissé a dollár árfolyama is, a svájci franké viszont nem változott. A dollárt a kedd esti 323,06 forint után 322,99 forinton jegyezték szerda reggel, a svájci frankot pedig változatlanul 332,05 forinton.

Összességében csökkent a légszennyezés, de egyes nagy népsűrűségű területeken rendszeresek a határérték-túllépések

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.05.06. 08:00
A gyártók még megtartanák, a környezetvédők kitiltanák az egyszer használatos műanyagokat
Fotó: WAN FAHMY REDZUAN
Az országos légszennyezés némi csökkenést mutató átlagolása elrejti a helyi szinten kiugró mutatókat és a korszerűsítésen kívüli tényezőket.
Alapvetően a fűtési igény és a népesség csökkenésével állhat kapcsolatban a légszennyezési mutatók többségének tavalyi javulása - vélekedett lapunknak Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadóirodájának vezetője. Az Agrárminisztérium (AM) a DK-s Vadai Ágnes írásbeli megkeresésére nemrég a tavalyi év első felének méréseit tartalmazó tíz éves sorokat adott ki. A pontos számértékeket nem tartalmazó ábrák tanúsága szerint, az évek azonos havát összevetve a 10 mikrométernél kisebb, főleg a fűtésből származó szálló por (PM10) mennyisége januárban a 2012 és 2017 közötti erőteljes emelkedés után tavaly kissé csökkent. A február és az április az inkább javuló ív végén viszont némi növekedésbe fordult. Márciusban a hosszú távú mérséklődésnél nagyobb ütemű csökkenést mértek. Míg májusban jelentősen javulást mutat az arány, júniusban még a tíz éve tartó emelkedési ívnél is nagyobb romlás látszik. A főleg a közlekedésből származó nitrogén-dioxid évtizedes távlatban némi javulást mutató aránya tavaly januárban, februárban, áprilisban és júniusban kissé nőtt, márciusban és májusban pedig csökkent. Bár az elmúlt tíz év első két negyedének hónapjaiban többnyire kisebb-nagyobb javulás vagy változatlanság olvasható le, az országos átlagok nem utalnak a területi eloszlásra - hangsúlyozta az irodavezető. Egyes, nagy népsűrűségű területeken - például Budapesten, Miskolcon és a Sajó völgyében - rendszeresek a határérték-túllépések és nem jellemző a csökkenés. Az elmúlt 2-3 év során - különösen szennyezett időszakokban - szintén tapasztalhatók voltak kiugrások - szögezte le. Tehát még bőven nőhetne a csökkenés üteme.
Az országos javulást részint az éghajlati felmelegedés miatt visszaeső fűtési igénnyel magyarázta. Ezáltal mérséklődik a légszennyezés is. A júniusok trendvonala éppenséggel lényegében vízszintes, ekkor pedig már nem jellemző a fűtés. Az okok lehetnek társadalmiak, így a népességcsökkenés és a városiasodás is. Nagy településeken inkább jellemzőbb a kevésbé szennyező gáz- és távfűtés. Mindemellett a berendezések korszerűsödése is szerepet játszhat - vélekedett Tarr Katalin. Idén március és április során, országos szinten, éves összevetésben 15 százalékkal javult a levegő minősége - közölte néhány napja az agrártárca. A nagyobb városok forgalmasabb részein nitrogén-dioxidból akár 35 százalékos visszaesést is mértek. Ezt főleg a kijárási korlátozásoknak és más időjárási hatásoknak tudják be. A gyárleállások szintén kedvezően hatottak egyes városok adataira. Igaz, ezt a szigorodó előírásokkal és a korszerűbb eljárásokkal is indokolják. Mivel azonban a lakosok több időt töltenek otthon, a a háztartások szilárd tüzelésből eredő kisméretűrészecske-(PM-) szennyezése kioltotta a közlekedés PM-visszaesését, ami így összességében nem változott - szögezi le az AM.

A műanyagipar visszavág

Értesülésünk szerint a héten kormánydöntés várható az egyszer használatos műanyagok eredetileg jövő év elejére ígért betiltásáról. Ugyanakkor ennek kapcsán még zajlanak az egyeztetések. Úgy tudjuk, az ipar érveit például a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége tolmácsolja a kormány számára. Megkeresésünkre egyik szervezetnél se kívántak nyilatkozni. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója mindenesetre egy múlt csütörtöki sajtóbeszélgetés során a műanyagipar védelmében kikelt a gyors környezetvédelmi szigorítások ellen. A Greenpeace tegnap úgy fogalmazott: a műanyagipar képviselői több fronton is hadjáratot indítottak a nejlonzacskók forgalmazásának korlátozása ellen. A környezetvédő szervezet ugyanakkor változatlanul kiáll a kormányterv mellett. Szerintük a műanyagok higiénikusságának hangsúlyozása csak az ipar reklámfogása. Kifogásolják, hogy egyes üzletekben a többször használatos szatyrokat vagy edényeket épp a járványra hivatkozva eldobhatókkal váltották fel. Miközben az ezek felületén esetleg megtapadó vírus akár további 72 órán át is tovább fertőzhet, a megfelelő szerekkel végzett forró mosás-mosogatás bizonyítottan elpusztítja a kórokozókat - érvelnek. A Greenpeace sürgeti, hogy a vállalatok építsék be rendszereikbe a többször használatos eszközök elfogadását.