Előfizetés

Vidéken nyitnak a piacok és a vásárok, de eltérőek a korlátozások

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 22:16

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Magyarország megyeszékhelyein, vidéki nagyvárosaiban a kijárási korlátozás feloldását követően ezen a héten újranyitnak a piacok és vásárok, parkok és más szabadtéri szabadidős helyszínek. A látogatókat, az országosan kötelező biztonsági előírásokon túl, egymástól eltérő szabályokkal várják.
Sopronban a piacon szerdától ismét minden árucikket lehet értékesíteni, rendes nyitvatartás mellett. A 65 év felettiek reggel kilenc óra és dél között továbbra is csak vásárolhatnak. Szombathelyen viszont a 65 év alattiak ismét létszámkorlátozás nélkül vásárolhatnak a szombathelyi piacon, az idősek viszont 8 és 10 óra között, és továbbra is csak százan tartózkodhatnak egyidejűleg a vásárcsarnok épületében. Nagykanizsán, az élelmiszerpiacon megszűnt a „látogatási idősáv”, vagyis mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot, és ismét lesz bolhapiac.  Ugyanígy Miskolcon is megnyílik a hétvégén a használt és új termékeket árusító Zsarnai piac. A szombaton és vasárnap reggel 6 és 14 óra között nyitva tartó piac területén egyidejűleg legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak. Balassagyarmaton pénteken nyitják meg a városháza előtti helyi termelői piacot. A városi piac 65 év felettiek részére fenntartott idősávjáról a városlakók szavazhatnak, az időkorlát május 11-től lép életbe. Változott az idősáv Szegeden: a Mars téri piacon hétfőtől a 65 év felettiek ezentúl 10 és 12 óra között vásárolhatnak.

Óvintézkedések a szabadban is

Makón szombaton nyit a Maros-parti Kalandparton a strand és a központi büfé, a szabadtéri játékok azonban még nem használhatók. Újra várja a vendégeket a Lombkorona sétány is, de a látogatóknak több járványügyi óvintézkedést be kell tartaniuk, így kötelező a szájmaszk viselése és a bejáratnál elhelyezett fertőtlenítő használata. Hódmezővásárhelyen a kedden megnyitott Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodában "idősávokat" jelöltek ki: a 65 év felettiek 9 és 12 óra között használhatják a kültéri medencéket, a fiatalabbak ezt megelőzően és délután úszhatnak.      Szentesen a sport- és üdülőközpont 25 méteres kültéri medencéjét szerdától használhatják az úszók, ám a termálvizes medencékben még nem lesz víz. Szombathelyen szerdán megnyíltak a rekreációs övezetek - Csónakázó-tó, sportliget, emlékmű - közelében lévő parkolók, ezután az autóval érkezők is látogathatják ezeket a helyszíneket. Pénteken megnyitják a játszótereket is, ahol tájékoztató táblákon ismertetik a járvány idején is biztonságos használatukat.  Siófok fokozatosan nyitja meg óvodáit és bölcsődéjét, egyelőre zárva maradnak a közterületi játszóterek, a könyvtár, és a város kulturális központja. Hétvégére ismét lezárják a város part menti Rózsakertjét a turisták elől. Sopronban a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. fertőtlenítette a soproni parkerdőben az összes szabadtéri játszóterét és a kilátókat, így ismét látogathatók. A Károly-kilátó és a Kőhalmy Vadászati Múzeum azonban továbbra is zárva marad. Hévizen Szombattól újra látogatható tófürdő, de egyelőre csak a szabadtéri részleg nyit ki. A székesfehérvári központtal működő VADEX Mezőföldi Zrt. péntektől újra megnyitja Fejér megyei szabadtéri közjóléti létesítményeit, vadasparkját és kilátóit: ismét látogatható lesz a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, a Bence-hegyi kilátó, a Gaja-völgyi Tájcentrum a Károlyi-kilátóval együtt, valamint a Soponyai Ökoturisztikai Központ.  

Hajdú Péter lesz a Mészáros Lőrinc feleségéhez tartozó tévék vezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.06. 21:38
Forrás: Facebook/Hajdú Péter
Magas színvonalú műsorokat várnak a felcsúti tulajdonos által működtetett televízióknál.
Hajdú Péter veszi át a tartalmában és arculatában is megújult, Life-és Ozone televíziót működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatói teendőit május 11-étől – írta az MTI-nek megküldött közleményében a két médiumot birtokló társaság. Annak egyszemélyi tulajdonosa a hivatalos cégbejegyzés szerint Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla. Az asszony Magyarország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek a felesége, egyben a televíziókat működtető cég igazgatósági elnöke is. A Media Vivantis közleményében megköszönte a Life -és Ozone televíziót eddig irányító Ruff Zoltán munkáját. Az új vezérigazgatóról, Hajdú Péter tévés műsorvezetőről és úgynevezett celebről a következőket írták: „A tapasztalt televíziós szakember új lendületet adhat a két közkedvelt csatornának. Célunk továbbra is az, hogy magas szakmai színvonalú műsorokkal szolgáljuk a nézőket”.

Telefonon tárgyalt Orbán és Trump

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.06. 20:58

Fotó: CHRIS KLEPONIS / AFP / Picture-Alliance
Szóba került a határvédelem fontossága, a koronavírus elleni védekezés, valamint a járvány világgazdasági következményeinek kezelése – közölte Havasi Bertalan.
Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke munkamegbeszélést folytatott szerda délután. A telefonbeszélgetés során szóba került a határvédelem fontossága, a koronavírus elleni védekezés, valamint a járvány világgazdasági következményeinek kezelése – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint Orbán Viktor és Donald Trump örömmel állapította meg, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak. A washingtoni Fehér Ház délutáni tájékoztatása szerint Trump elnök és a magyar miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az amerikai és a magyar nép „vágyik arra, hogy biztonságosan megnyithassa közösségeit és visszatérjen dolgozni”. A vezetők megvitatták továbbá a fontos kétoldalú és regionális kérdéseket, ideértve a határbiztonságot, a távközlés biztonságát, valamint az ellátási láncok diverzifikálásának és a kritikus infrastruktúra védelmének szükségességét – írták.