Előfizetés

Újra látogatható lesz hétvégén a Margitsziget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.07. 15:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem zárják le a Margitszigetet, nyitva lesz a Hajógyári-sziget és a Városliget is, a Normafánál viszont maradnak a korlátozások - értesült az Index.
A portál úgy tudja, nem lesz QR-kódos létszámkorlátozás sem, amit korábban tervezett a nyitás idejére a főváros, nehogy túlzsúfolt legyen a sziget. Lesznek azonban bizonyos feltételek, amiket a látogatóknak be kell tartaniuk, és ezt ellenőrizni is fogják a helyszínen. A Városháza sajtóirodája nem cáfolta az értesülésülést, pontos tájékoztatást azonban későbbre ígértek. 
A Hajógyári-sziget nyitva lesz - közöltea lappal Kiss László óbudai polgármester, de ha erre a hétvégére is megkapják a szigorítási jogkört a kormánytól, akkor indokoltnak tartja, hogy a Római-part korlátozása megmaradjon. A Városliget is nyitva lesz, tájékoztatott Horváth Csaba zuglói polgármester, de hozzátette: továbbra is kérik, hogy mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat: magyarul, egészségügyi sétát lehet tenni, de piknik, csoportos sport továbbra sincs. Horváth közölte, elkezdtek dolgozni azon, hogy nyithassák a közparkokat-játszótereket is, de erre várhatóan csak a jövő héten kerülhet sor, addig kidolgozzák az ellenőrzés lehetőségeit. Ilyen például, hogy adott területek túlzsúfoltságát önkéntesek, például választott játszótér-bizalmik akadályozhassák meg. A Normafánál ezen a hétvégén még nem változnak a jelenleg érvényben lévő rendelkezések.

Karácsony: úgy tűnik, mindenről is én tehetek

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.07. 15:31

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főpolgármester fanyarul reagált arra, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kijárási korlátozások félremagyarázásával hozta hírbe.
„Tanulságos volt Gulyás Gergely miniszter úr mai sajtótájékoztatója. Tegnap levélben kértem a miniszterelnököt, hogy a kormány ne kommunikáljon a jogszabályokkal ellentétes állításokat, a budapestiekre vonatkozó korlátozó intézkedésekről” - írta csütörtökön Facebook-oldalán Karácsony Gergely, Karácsony szerint 
„Gulyás miniszter úr ma elismerte, hogy a kormányszóvivő korábbi állításaival ellentétben például a budapestiek igenis utazhatnak vidékre.”

 „Majd hozzátette, hogy én változtattam meg az álláspontom. Úgy tűnik, a korlátlan veszélyhelyzeti kormány-felhatalmazás ellenére mindenről én tehetek. Sőt, mindenről is.” 
Az ügy előzménye, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a hétvégén tévesen azt mondta, hogy a fővárosiak nem utazhatnak vidékre, saját nyaralójukba sem.    Karácsony viszont Orbán Viktornak címzett szerdai nyílt levelében figyelmeztetett, hogy ezt tényszerűen a már csak Budapestre és Pest megyére érvényes kijárási korlátozás sem tiltja meg. 
A vonatkozó kormányrendelet szerint szerint alapos indoknak számít, ha valaki sporttevékenység miatt hagyja el otthonát – azt viszont nem határozzák meg, hogy a főváros, Pest megye területéről hova megyünk például sportolni vagy idős hozzátartozónkat ellátni.

Karácsony és a kormány között a járvánnyal sújtott Pesti úti idősotthon ügyében is kőkemény vita alakult ki: a főpolgármester dokumentumokkal cáfolta a fővárosi kormányhivatal idősotthonról tett megállapításait, és kezdeményezte hivatal kizárását a vizsgálatból. A tényszerű cáfolatokra nem reagáló Gulyás Gergely válaszul burkoltan lekommunistázta a főpolgármestert, mondván „...harminc éve túl vagyunk azon, hogyha valakinek nem tetszik egy eljáró hatóság, akkor másik kijelölését kéri”. 

1,1 milliárdot vont el a kormány Józsefváros már korábban megítélt fejlesztéseitől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.07. 15:27
Pikó András polgármester
Fotó: Népszava
Nem jut pénz bölcsődék, óvodák, bérlakások felújítására, és a közbiztonság fejlesztésére sem. Pikó András polgármester politikai leszámolást emleget.
A kormány több mint 1,1 milliárd forint fejlesztési támogatást csoportosít át a VIII. kerületi önkormányzattól a járvány elleni védekezésre hivatkozva – tette közzé Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere Facebook-oldalán a Belügyminisztérium (BM) erről szóló értesítését. A tárca gazdasági főosztályvezetője levelében csak a szikár tényt közölte a polgármesterrel, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter ugyancsak levélben értesítette őket, hogy a már korábban megítélt fejlesztési forrásokat átcsoportosították a Járvány Elleni Védekezési Alap javára.  –  Ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével, annak egyetlen értelmezhető indoka a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya – szögezte le bejegyzésében Pikó András. Ismertette: 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés, 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése, 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése, 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések, 620 millió forint értékben önkormányzati pedig bérlakásfejlesztések maradnak el.  Az ellenzéki polgármester a történtek miatt felszólítja Kocsis Mátét, hogy mondjon le egyéni képviselői mandátumáról. Szerinte a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője becsapta, megvezette és megrövidítette választóit, hiszen alig néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért. – A kormány egyértelműen politikai leszámolásra használja a veszélyhelyzet időszakát – fogalmazott Pikó András. 

Kocsis Máté válasza helyett pártközlemény jött a Fidesztől

– A koronavírus-járvány elleni védekezésben összefogásra van szükség, ez most nem a politikai csetepaték ideje – olvasható „Fidesz Józsefváros” aláírással Kocsis Máté Facebook-oldalán a Pikó András bejegyzésére reagáló pártközlemény. A polgármester felszólítására Kocsis maga nem válaszolt. A szöveg a Fidesztől már korábbról ismert: „A kormány több ezer milliárd forintot fordít arra, hogy a járvány káros hatásait enyhítse, ebben a közös teherviselésben pedig részt kell venniük a multinacionális cégeknek, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is.” – A kormány számos önkormányzat esetében, egységesen hozott döntést a hosszútávú fejlesztési források átütemezéséről, a járvány elleni védekezési alapba történő átcsoportosításáról. Ezért értetlenül állunk azelőtt, hogy a józsefvárosi polgármester kivonná magát ez alól a közös teherviselés alól, hiszen ő is tudja, most emberéletekről, az emberek egészségének védelméről van szó, az most legfontosabb feladat – írta a kormánypárt, arra kérve Pikó Andrást, hogy „ne ezt az időszakot használja a politikai harcai megvívásához”.
Kocsis Máté
Fotó: Népszava