Előfizetés

Trump egykori szövetségesként viszonozná a Putyintól korábban kapott orvosi berendezéseket

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.07. 21:07

Fotó: TIMO JAAKONAHO / AFP
Telefonos megállapodás: Moszkva és Washington erősíteni fogja a koordinációt koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
Felajánlotta orvosi berendezések Oroszországba küldését a Covid-19-járvány elleni küzdelemhez Donald Trump amerikai elnök orosz hivatali kollégájának, Vlagyimir Putyinnak. A két vezető csütörtökön beszélt egymással telefonon, amelyről a Kreml sajtóosztálya adott ki tájékoztatást. – Felköszöntötték egymást „a fasizmus elleni győzelem 75. évfordulója alkalmából, és megállapodtak abban, hogy Moszkva és Washington erősíteni fogja a koordinációt a Covid-19-pandémia elleni küzdelemben” – írta az orosz elnöki hivatal. Putyin és Trump történelmi jelentőségűként beszélt arról is, hogy a második világháborúban a két nép szövetségesként harcolt és közös ellenséget győzött le. Ezentúl szintén közösen lépnének fel korunk problémáival, a terrorizmussal, a járványokkal szemben, és működnének együtt a regionális konfliktusok rendezésében. Korábban egyébként Oroszország küldött személyes egészségügyi védelmi eszközöket és orvosi berendezéseket az Egyesült Államokba egy hasonló Putyin-Trump-telefonbeszélgetést követően. Az elnökök most megvitatták az olajpiaci helyzetet is, kiemelve az új OPEC-megállapodás időszerűségét. Ez utóbbi szerintük nagyban köszönhető az orosz és az amerikai elnök együttműködésének, a megállapodás máris hatást gyakorolt az olajárak stabilizálására.  

Lezuhant egy katonai gyakorló-oktató repülőgép - lemondott a védelmi miniszter Horvátországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.07. 21:06

Fotó: Stipe Majic / AFP/Anadolu Agency
A balesetben az oktató pilóta és a tanítvány is életét vesztette.
Lezuhant egy katonai Zlin Z-242L típusú, kétüléses kiképző repülőgép az észak-dalmáciai Zárához (Zadar) közeli Biljane Donje településen, a balesetben az oktató pilóta és a tanítvány is életét vesztette - tudatta a horvát védelmi minisztérium közleményében csütörtökön.        A baleset 16 óra után történt. A szerencsétlenség helyszínének környékét lezárták a hatóságok. A baleset okát egyelőre nem tudni. A horvát légierő öt cseh gyártmányú Zlin Z-242L gyakorló-oktató repülőgéppel rendelkezik, amely 2007 óta szolgál a hadsereg kötelékében. Január végén a légierő OH-58 Kiowa típusú könnyű felderítő és futárhelikoptere szenvedett balesetet: a tengerbe zuhant, és a személyzet mindkét tagja meghalt. A helikopter, amelyet Horvátország az Egyesült Államoktól 2016-ban kapott, szintén gyakorlórepülést végzett. Damir Krsticevic a tárca esti, hivatalos sajtótájékoztatóján lemondott tisztségéről. A védelmi miniszter lemondását már korábban is követelték az ellenzéki pártok, mert meghiúsult a tizenkét használt, izraeli F-16C/D Barak típusú harci repülőgép megvételére irányuló üzlet. Izrael ugyanis nem tudta megszerezni az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához, s így nem teljesítette vállalásait. A miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány ugyanakkor nem kapott többséget a parlamentben. Horvátország januárban írt ki új pályázatot többcélú harci repülőgépek beszerzésére, a kormány azonban áprilisban megtakarításokat rendelt el a minisztériumokban és a helyi önkormányzatoknál a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt, és bejelentette: egyelőre eláll a többcélú harci repülőgépek beszerzésétől. Horvát lapok akkor arról cikkeztek: Zágráb 2023-tól a NATO-szövetségeseket kérheti fel légtere védelmének ellenőrzésére, s ezt a feladatot valószínűleg Magyarország és Olaszország látja majd el.

Minden szinten bizalmatlanok az emberek a járványkezelések iránt az Unióban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.07. 20:34

Fotó: Science Photo Library via AFP / AFP
Az európaiak többsége borúlátó, a legmagányosabbnak pedig a francia fiatalok érzik magukat.
Egy európai uniós felmérés szerint sok EU-tagországban nem bíznak az állampolgárok sem az uniós, sem a tagállami járványkezelésben – derült ki a brüsszeli intézményrendszerhez tartozó Eurofound ügynökség csütörtökön közzétett felméréséből. Az eredmények alapján a bizalom hiánya a koronavírus-járvány által legerősebben sújtott tagállamokban – Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban – a legjellemzőbb. Az uniós tagállamok válaszadóinak több mint fele aggodalmát fejezte ki jövője miatt, mindössze 45 százalékuk válaszolt úgy, hogy optimistának érzi magát. Nagy az átfedés a legbizalmatlanabbak és a legpesszimistábbak halmaza között. A kimutatások szerint ugyanis a járvánnyal kapcsolatban az emberek Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Görögországban a legborúlátóbbak. Az online kérdőívet kitöltők több mint egynegyede, főként fiatal férfiak, átmenetileg vagy végleg elveszítették az állásaikat.    A megkérdezettek 40 százaléka jelezte, hogy sokkal rosszabb pénzügyi helyzetbe került a járvány okozta gazdasági válság miatt, a munka nélkül maradtak 82 százaléka pedig nem képes háztartását tovább fenntartani. Életszínvonal-csökkenést Görögországból és Bulgáriából jelentették a legtöbben. A felmérés szerint a korlátozó intézkedések miatt jellemzően a 35 éven aluliak érezték magukat magányosnak, elszigeteltnek. Közülük a legmagányosabb emberek Franciaországból jelentkeztek.