Júniustól kinyithatnak a mozik, a múzeumok és a színházak Dániában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 14:24

Fotó: HENNING BAGGER / AFP
A nyitás újabb szakasza pedig augusztusban kezdődhet el, amikor már a szórakozóhelyek, az uszodák és a konditermek is fogadhatnak vendégeket.
A dán kormány pénteken bejelentette, hogy júniustól megkezdődhet a koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítésének harmadik szakasza. Ez azt jelenti, hogy
újra kinyithatnak a mozik, a múzeumok és a színházak. Június 8-tól a nyilvános összejövetelek jelenlegi tízfős felső létszámkorlátját ötvenre emelik.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szociáldemokrata kormánya a többi parlamenti párttal egyetértésben hozta meg döntését. A képviselők megegyeztek abban, hogy ha az enyhítés miatt újra meredeken emelkedni kezdene a fertőzöttek száma, akkor módosítanak a menetrenden – mondta el Frederiksen. A nyitás
negyedik szakasza augusztusban kezdődhet el, amikor már a szórakozóhelyek, az uszodák és a konditermek is fogadhatnak vendégeket.

Mette Frederiksen, dán miniszterelnök sajtótájékoztatója az újranyitásról
Fotó: PHILIP DAVALI / AFP
Az 500 fősnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tilalom azonban még legalább nyár végéig életben marad. A határok megnyitásának időpontját egyelőre nem tűzték ki. A kormány legkésőbb június 1-jéig ígért tájékoztatást az ügyben, és jelenleg a szomszédos országokkal egyeztet. Dánia március közepén zárta le határait az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az országban 10 281 fertőzöttje és 514 halálos áldozata van a kórnak a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. Dán politikusok csütörtökön egyeztek meg az óvintézkedések enyhítésének második szakaszáról. Ennek értelmében hétfőtől megnyílnak a boltok, egy héttel később pedig a kávézók, az éttermek, illetve az iskolák 6-tól 10. osztályig. Május 18-tól a könyvtárak, a templomok és más imahelyek is fogadhatnak látogatókat. Az óvodákat és az iskolák 1-5. osztályait már április közepén, az enyhítési hullám első fázisában megnyitották.
Szerző

Terrortámadásra készülő férfit vettek őrizetbe Barcelonában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 13:30
Legutóbb 2017-ben történ Barcelonában terrortámadás
Fotó: PAU BARRENA / AFP
A spanyol csendőrség közölte: a marokkói férfi célpontokat keresett a katalán fővárosban, hogy merényletet hajtson végre.
Terrortámadásra készülő dzsihadistát vett őrizetbe Barcelonában a spanyol csendőrség pénteken. A hatóság tájékoztatása szerint lakhelyén ütöttek rajta a marokkói állampolgárságú férfin, akit már jó ideje figyeltek a nyomozók, miután internetes tevékenysége szembetűnő radikalizálódást mutatott. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet nyíltan támogató férfi célpontokat keresett a katalán fővárosban, hogy merényletet hajtson végre – közölték a csendőrök. Az őrizetbe vett dzsihadistáról legkevesebb négy éve rendelkeznek információkkal, ám eddig nem tartották veszélyesnek. A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások bevezetését követően figyeltek fel viselkedésének „szembetűnő és aggasztó” változására, ezért döntöttek elfogása mellett. Az akciót nemzetközi támogatással, a marokkói hatóságok és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közreműködésével hajtották végre. A dél-európai országban több mint két hete vették őrizetbe az Iszlám Állam egyik legkeresettebb terroristáját a dél-spanyolországi Almeríában. Sajtóértesülések szerint egy brit rapperről van szó, aki Irakban és Szíriában is harcolt. Spanyolországban 2017. augusztus 17-én és 18-án hajtottak végre dzsihadista támadást. A barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletekben tizenhatan meghaltak, és több mint 150-en megsérültek, köztük egy magyar állampolgár is.
Szerző

Meghaladta a 14 ezret az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.05.08. 13:23

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt.
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 504 új fertőzéses esetet azonosítottak, és ezzel a betegek száma elérte a 14 195-öt – közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteken szokásos napi online sajtótájékoztatóján. A betegségben elhunytak száma napi rekordnak számító 21 új esettel 361-re nőtt. A halálos áldozatok között 19 egészségügyi alkalmazott van. A betegségből eddig 2706-an gyógyultak fel, közülük 310-en az elmúlt napban, illetve 762 egészségügyi dolgozó. A miniszter kiemelte, hogy a betegségből felgyógyultak napi száma is az eddigi legmagasabb az országban a járvány kitörése óta. Jelenleg 4430-an szorulnak kórházi ápolásra, lélegeztetőgépen 185-en vannak, köztük 16 egészségügyi alkalmazott és egy gyermek. Ukrajnában eddig 159 155 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Viktor Ljasko, az egészségügyi miniszter helyettese, országos tisztifőorvos egy tévéműsorban elismerte, hogy a koronavírus-járvány megmutatta: hibás döntés volt a fertőző betegségekkel foglalkozó kórházak esetében bevezetni a betegszám utáni finanszírozást, amelyet az egészségügyi reform keretében tettek. Hangsúlyozta, hogy ezekben az egészségügyi intézményekben nem az ellátott betegek után kell megállapítani a szükséges finanszírozás mértékét, hanem a felkészültségre kell elegendő pénzt biztosítani. Az ukrán határőrszolgálat pénteken arról számolt be, hogy öt újabb charterjárattal mintegy 800 embert evakuáltak előző nap külföldről Ukrajnába. Az utasok zöme ukrán állampolgár, illetve körülbelül húsz, Ukrajnába beutazási engedéllyel rendelkező külföldi. A repülőgépek közül kettő érkezett Milánóból, valamint egy-egy Koppenhágából, Madridból és Alicantéból. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat. A külügyminisztérium pénteken közölte, hogy eddig külföldön nyolc ukrán állampolgár halt bele a Covid-19 betegségbe, jelenleg kórházban 146-ot ápolnak, és 62-en gyógyultak fel a betegségből.
Szerző