Karantén alá helyezték Brac-szigetét Horvátországban

Publikálás dátuma
2020.05.09. 16:43

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
Szlovéniában ismét több ezren tüntettek a járvány megfékezésére elfogadott kormányzati intézkedések ellen. Francia és német képviselők a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelik.
Horvátországban a közép-dalmáciai Brac-szigetén új góc alakult ki, ezért a hatóságok 14 napos karantén rendeltek el – derült ki a válságstáb szombati sajtótájékoztatóján. Horvátországban egy nap alatt tizenöttel – huszoneggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban –, 2176-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 87-re emelkedett. Az első fertőzés valamivel több mint két hónappal ezelőtti megjelenése óta 1726 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 181 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 218 koronavírustesztet végeztek el. Brac-szigetéről egy idősebb férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. A vele kapcsolatba került 37 ember közül pénteki jelentések szerint 22-en fertőződtek meg a koronavírussal. Jelenleg 14 napos karantén rendeltek el a szigeten, senki nem hagyhatja el lakhelyét és a szigetre sem látogathat senki. A lakosságot tömeges tesztelésnek vetik alá. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: országos szinten nem állítják vissza a feloldott korlátozásokat, de amennyiben góc alakul ki valahol, mint jelen esetben Brac-szigetén, hasonlóképpen fognak eljárni, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

Ezrek tüntettek Ljubljanában

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt néggyel – hárommal többel, mint egy nappal korábban –, 1454-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 101-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 63 571tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 43-an vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon. Ljubljanában péntek este 5500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A demonstráció résztvevői biciklikkel és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt és a kormány lemondását követelték.
Janez Jansa kormányfő Twitter-oldalán azt írta: Szlovéniát a koronavírus-járvány ellenére is a tíz legbiztonságosabb idegenforgalmi célpont közé sorolják a világon, ezt az előnyt pedig meg kell őrizni. Azzal vádolta a tüntetőket, hogy veszélyeztetik a közegészséget. A jobboldali sajtó arról cikkezett: a megmozdulások szervezettek, és az ellenzéki baloldali pártok állnak mögötte, nem pedig civil szervezetek és baloldali értelmiségiek, ahogy azt egyesek megpróbálják bemutatni. A tüntetés békésen zajlott le, a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor figyelmeztették az embereket, hogy a tömeges demonstrációk a jelen helyzetben törvénytelenek. Szlovéniában a koronavírus-járvány miatt továbbra is tilosak az ötfősnél nagyobb összejövetelek.

Francia és német képviselők követelik a határellenőrzések megszüntetését követelik

Német és francia parlamenti képviselők szombaton közös nyilatkozatban sürgették a közös határ korlátozások nélküli azonnali megnyitását. A határellenőrzést mindkét oldalon március közepén vezették be a koronavírus-járvány miatt, majd meghosszabbították, hogy a fertőzés németországi terjedését lassítsák. Németországba a német állampolgárok, illetve az ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek kivételével jelenleg is csak alapos indokkal lehet beutazni. Franciaországban hétfőn enyhítettek a korlátozásokon, azóta ott egy nagyobb sugarú területen szabadon mozoghatnak a két ország állampolgárai. „Tekintettel arra, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma a határ mindkét oldalán csökkent, a korlátozásokat már nem indokolja az egészség védelme” – írták az 50-50 képviselőt tömörítő francia-német parlamenti gyűlés elnökségének tagjai. „A francia-német határon érvényes korlátozások egy több évtizedes határon átnyúló együttműködés mesterséges elvágását jelentik” – fogalmaztak a képviselők. „Ezek az intézkedések hatalmas problémákat okoznak, és elfogadhatatlanul megnehezítik a polgárok mindennapjait” – írták. Ezért szerintük a határátlépéseket mielőtt engedélyezni kell, és a jelenleg érvényben lévő korlátozások május 15-i lejárta után semmilyen korlátozást sem szabad bevezetni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke szintén bírálta a határellenőrzéseket. Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa egy sajtónyilatkozatban még keményebben fogalmazott: „Ha német szövetségi rendőrök ismét felfegyverkezve állnak azokon a határokon, amelyeken a második világháborúban harcok folytak, ez rossz előjel. Nagy károkat okoz a szomszédunkhoz fűződő kapcsolatokban”. Az elmúlt napokban sűrűsödtek a határellenőrzések azonnali megszüntetését követelő hangok. Horst Seehofer német belügyminiszter mindazonáltal kinyilvánította, hogy május 15. előtt semmi esetre nem kíván enyhíteni a korlátozásokon. A felhívást mások mellett Andreas Jung, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese, Nils Schmid, az SDP külügyi szóvivője és Franziska Brantner, a Zöldek parlamenti képviselője kezdeményezte. Francia részről az aláírók között van Christophe Arend, Sylvain Waserman és Anointe Herth, a határ melletti választókerületek parlamenti képviselői.
Frissítve: 2020.05.09. 16:50

Eddig 6912 embert nyilvánítottak gyógyultnak Romániában

Publikálás dátuma
2020.05.09. 13:58

Fotó: Alex Nicodim / AFP / Anadolu Agency
Azonban alig több mint két héttel a tízezres küszöb átlépése után szombaton meghaladta a 15 ezret a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma.
Az országban február 27-én diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést. A regisztrált fertőzések száma 45 nap múlva, április 9-én haladta meg az ötezret, a második ötezer fertőzés (április 23-i) nyilvántartásba vételéig már csak két hét, a harmadik ötezer fertőzésig pedig ennél nem sokkal több idő, 16 nap telt el. A járvány terjedési üteme tehát nem sokat lassult Romániában. Az új esetek száma már egy hónapja többnyire meghaladja a napi háromszázat, de figyelemre méltó, hogy a kórházat gyógyultan elhagyók napi átlaga közben jelentősen, napi 260-ra emelkedett, így a nyilvántartott aktív esetek száma – amely megközelítette a 7100-at – az utóbbi két hétben 7500 körül stabilizálódott, és a napokban már csökkenő tendenciát mutatott. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombaton közzétett napi jelentése szerint az utóbbi 24 órában rekordszámú – 489 – koronavírus-fertőzöttet nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak, az aktív esetek száma ezzel 7293-ra csökken. A pénteki közlés óta – az utóbbi hét átlagát meghaladó mértékben – 28-cal növekedett a járvány nyilvántartott halálos áldozatainak száma. A statisztikába újonnan bekerült halálesetek részletes leírásából azonban kiderült, hogy nemcsak az utóbbi 24 órában, hanem már több napja, sőt több hete (március és április folyamán) elhunyt koronavírusos eseteket is most vettek nyilvántartásba. A késedelmes regisztrációra a GCS nem adott magyarázatot. Romániában eddig a járvány 926 áldozatot követelt, külföldön további 96 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét. Romániában eddig 15 131 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), közülük 245-öt intenzív osztályon ápolnak. Több mint 34 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét. Romániában eddig 6912 koronavírussal fertőzött embert nyilvánítottak gyógyultnak. A gyógyultaknak az azonosított fertőzöttek számához viszonyított aránya meghaladta a 45 százalékot.
Szerző

Harmadik napja ötszáz fölött van az új fertőzöttek száma Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.05.09. 13:20

Fotó: Maxym Marusenko / AFP / NurPhoto
Az országban már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban.
Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is – derült ki az egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adataiból. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban. Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban. Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret. Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium. A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet, a bevásárlóközpontok azonban egyelőre még zárva maradnak, és a metró sem fog még járni. Figyelmeztetett arra, hogy a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, de ha újra kitörést tapasztalnak a fertőzés terjedésében, ismét szigorítaniuk kell. Közben Törökország – Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására – csaknem egy tonna egészségügyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnának a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. A repülőgép pénteken érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A szállítmányban egyebek mellett szájmaszkok, szemvédők, védőöltözetek és fertőtlenítőszerek érkeztek.
Szerző